Hava Durumu

ABD'nin 2 numarası açık konuştu: "Örnek değilsiniz"

İstanbul’da sivil toplumla bir araya gelen ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, “İfade özgürlüğü temel özgürlüklerden biri. Bu özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin anayasanızda vardır” dedi. Biden, Türkiye’nin bölgede örnek olmasını istediklerini vurguladı ve “Akademisyenlere soruşturma ve internete kısıtlama, sergilenmesi gereken örnekler değil” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2016 08:01
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2016 08:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
ABD'nin 2 numarası açık konuştu: "Örnek değilsiniz"
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkan Yardımcısı Joe Biden, İstanbul’da dün aralarında milletvekilleri, sivil toplum temsilcileri, gazeteciler ve tutuklu ailelerinin de bulunduğu çok sayıda kişi ve grupla özel görüşmelerde bulundu. Biden, görüşmeye annesiyle birlikte gelen Can Dündar’ın oğlu Ege’ye de, ‘babası ile gurur duyması gerektiğini’ söyledi. Biden, Türkiye’deki sorunları yakından takip ettiğini, bu konuları bugün bir araya geleceği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na da ileteceğini belirtti.

Biden’ın konakladığı İstanbul Beşiktaş’taki Conrad Otel, dün sabah saatlerinden itibaren hareketliydi. Buradaki görüşmelerini yoğun güvenlik önlemleri altında yapan Biden’in görüşeceği tüm isimler ABDli yetkililer tarafından seçilmişti. Yapılan görüşmeler basına kapalıydı.

DÜNDAR’IN, DİNK’İN VE ELÇİ’NİN EŞLERİ

Biden’ın ilk temas kurdukları arasında öldürülen gazeteci Hrant Dink’in eşi Rakel ve kızı Delal vardı. Öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi ile de baş başa görüştü. HDP’den Leyla Zana, Ayhan Bilgen ve Altan Tan, AK Parti’den Galip Ensarioğlu ve Orhan Miroğlu ile CHP’den Fikri Sağlar ile Sezgin Tanrıkulu, Biden’in diğer temas kurduğu kişilerdendi. Amerikan yönetiminin 2 numarası olan Biden’ın topluca kabul ettiği bir başka grupta gazeteciler Kadri Gürsel, Aslı Aydıntaşbaş, Ceyda Karan ile Prof. Dr. Yaman Akdeniz, Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala ve Dağ Medya’dan Funda Dağ vardı.

‘BABANLA GURUR DUYMALISIN’

Silivri’de tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’ın eşi Dilek ve oğlu Ege Dündar, Biden’la kısa bir görüşme yaptı. Görüşmenin ardından Ege Dündar, “Çok cesur bir babam olduğunu, gurur duymam gerektiğini söyledi. Gereken her şeyi yaptıklarını, basın özgürlüğü için konuşmaya devam edeceklerini söyledi” dedi.

MİSİLLEME ENDİŞESİ OLMADAN

Joe Biden, yaptığı görüşmeler öncesinde gazetecilere kısa bir açıklamada bulundu. Basın ve ifade özgürlüklerinin herkesin özgürlüğü olduğunun altını çizen Biden, “Yalnızca Türkiye’ye değil, bütün ülkelere özgürce eleştirebilmenin, özgürce nefes almak kadar gerekli olduğunu anlatmaya devam edeceğiz. İfade özgürlüğü temel özgürlüklerden biri. Basın ve ifade özgürlüğü yalnızca Amerikan değerleri değil tüm insanlığın değerleridir. Bizim sözünü ettiğimiz özgürlükler Türk halkı için yeni değildir; onlar sizin anayasanızda vardır” dedi.

Güçlü Türk demokrasisindeki ifade özgürlüğünün sadece Türkler değil ABD için de önemli olduğunu vurgulayan Biden, “Biz Amerikalılar ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünün en önemli iki temel hak olduğuna inanıyoruz” diyerek, “korku ve misilleme endişesi olmadan fikirlerin ifade edilmesi” gerektiğini kaydetti. Türkiye’nin tüm bölge için güçlü bir örnek teşkil etmesini arzu ettiklerini dile getiren Başkan Yardımcısı, “İnternet özgürlüğünün sınırlandırılması ve YouTube ve Twitter gibi sosyal medya siteleri kapatılması, 1000’den fazla akademisyenin sadece dilekçe imzaladıkları için ihanetle suçlanması bölge için sergilenmesi gereken örnek değil” ifadesini kullandı. 

NELER GÖRÜŞÜLDÜ

BİLGİ Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, görüşmenin içeriğini anlatırken ifade özgürlüğü konusunda Türkiye’nin içinde bulunduğu durumu Biden’a aktardığını söyledi. Akdeniz, Biden’la görüştükleri diğer konuları ise şöyle sıraladı: “AK Parti döneminde sistematik olarak baskıların arttığını, ifade özgürlüğünü engellemek için yoğun çabalar gösterildiğini söyledim. Türkiye’deki yayın yasaklarından internet sitelerine, sosyal medyaya getirilen engellerden söz ettim. Akademisyenler gibi tüm vatandaşların benzer baskılara uğradığını dile getirdim. Korkutucu bir ortam yaratıldığını ve bunun da Türkiye’ye zarar vereceğini belirttim.”

Akdeniz, Biden’ın ifadelerini de şöyle aktardı: “Akademisyenler açısından bu durumun kabul edilemez olduğunu vurguladı. Kendi ülkesinden bunların olamayacağını, akademisyenlerin vatan hainliğiyle suçlanamayacağını söyledi. Bizim burada neler yaptığımızı sordu. Türkiye’de olup biteni dikkatle izlediğini, onun için burada olduğunu, Türkiye’nin değişmesi gerektiğini, bölgede örnek olması gerektiğini söyledi. Ve sonunda da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu’na tüm bunları aktaracağını anlattı.”

MHP REDDETTİ

MHP, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in görüşme talebini geri çevirdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, dün Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, “Bir yuvarlak masada, yabancı devlet adamının etrafında Türkiye’nin iç meselesini; yapısı, zihniyeti, amacı belli temsilcilerle konuşulmasının milliyetçi duruşumuza, MHP’nin siyasi düşüncesine uygun olmadığı bu nedenle görüşmeye katılmama kararı verildi” diye açıklama yaptı.

O SİLAHLARI SORARDIM

Vural, “Biden ile doğrudan görüşme imkânı olsaydı kendisine bazı sorularımız olabilirdi. Terörle mücadelede Türkiye’nin yanında yer aldığını söyleyen bir ülkenin silahlarının PKK ve PYD’de ne işi var, ABD’nin Irak’ta ne işi var diye sorardım” dedi.

BİDEN’IN EĞİTİMCİ EŞİNDEN SÜRPRİZ

2015 - 2016 öğretim yılının ilk döneminde karne alan öğrencilerin sürpriz konuğu Joe Biden'ın eşi Jill Biden oldu. Jill Biden, Ortaköy'deki Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ni ziyaret ederek öğrencilerin gelecek planlarını dinledi. Kız öğrencilerin sevgi gösterisiyle karşılanan Biden'a torunu Naomi ile damadı Howard da eşlik etti. Amerika'nın Türkiye Büyükelçilği görevlileri ile Beyaz Saray'dan gelen güvenlik ekibi güvenlik önlemi aldı.

Biden, öğrencilere, "Sizin başarınız Türkiye'nin geleceği için çok önemli. Çünkü kızları ve kadınları tam potansiyeline ulaşmayan hiçbir ülke kendi potansiyeline tam olarak ulaşamaz" diye seslendi. 

JOE BIDEN ULUS'TA AKŞAM YEMEĞİ YEDİ 

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, akşam üzeri kaldığı otelden çıkarak Ulus’ta bulunan bir restoranda yemek yedi.
Yemekte 2 saat kalan Biden, daha sonra tekrar Beşiktaş’ta kaldığı otele döndü.Biden’in restoranda olduğu süre içinde çevrede geniş güvenlik önlemi alındı. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.