Hava Durumu

Açıklamalar peş peşe geliyor! ABD çekildi...

ABD'nin Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yapmayı planladığı operasyona yeşil ışık yakmasının ardından SDG'den açıklama geldi. Öte yandan üst düzey bir ABD'li yetkili, ABD güçlerinin Tel Abyad ve Resulayn'daki iki gözlem noktasından çekildiğini açıkladı. Reuters'a konuşan üst düzey Türk yetkili ise "Türkiye büyük olasılıkla ABD'li askerler operasyon bölgesinden çekilene kadar bekleyecek" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.10.2019 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 07.10.2019 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Açıklamalar peş peşe geliyor! ABD çekildi...

Ana unsurunu YPG'nin oluşturduğu SDG, Amerikan güçlerinin, kendilerine verdiği sözleri yerine getirmeden Türkiye sınırındaki bölgeden çekildiğini söyledi. Uluslararası haber ajansı Reuters'a göre, SDG, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine düzenleyeceği operasyonda kendilerini savunmaktan bir an bile tereddüt etmeyeceğini duyurdu.

ABD ÇEKİLDİ

Reuters haber ajansına konuşan üst düzey bir ABD'li yetkili, ABD güçlerinin Tel Abyad ve Resulayn'daki iki gözlem noktasından çekildiğini açıkladı. Yapılan açıklamada ABD güçlerinin terör örgütü YPG/PKK'yı savunmayacağı kaydedildi.

TÜRKİYE BEKLEYECEK

Reuters'a konuşan üst düzey Türk yetkili "Türkiye büyük olasılıkla ABD'li askerler operasyon bölgesinden çekilene kadar bekleyecek" sözlerini kullandı.

TERÖR ÖRGÜTÜ YPG/PKK'DAN ABD'YE "FIRAT'IN DOĞUSU" SUÇLAMASI

Terör örgütü YPG/PKK, ABD'yi, sözünü tutmayarak Fırat'ın doğusundan çekilmek ve bölgeyi Türkiye'nin operasyonuna açık hale getirmekle suçladı. SDG ismini kullanan terör örgütü YPG/PKK, sözde sözcülerinden Mustafa Bali'nin Twitter hesabı üzerinden, ABD'yi suçlayıcı bir mesaj yayımladı. Mesajda, "Güvenlik mekanizması ve akabinde mevzilerin yıkılmasına rağmen, ABD güçleri sorumluluklarını yerine getirmedi ve bölgenin savaş alanına dönmesine izin vererek sınırdan çekilmeye başladı. SDG, kuzeydoğu Suriye'yi ne pahasına olursa olsun korumaya kararlı." ifadeleri kullanıldı.

DEAŞ TEHDİDİ

Öte yandan örgütün ismini kullandığı SDG de bir yazılı açıklama yaptı. ABD'nin sözünü tutmadığının vurgulandığı açıklamada, bunun DEAŞ'la mücadeleye "büyük olumsuz" etki yapacağı iddia edildi. ABD'li yetkililer, DEAŞ karşıtı mücadele toplantılarında, Suriye'de ele geçirdikleri yabancı DEAŞ'lı ve ailelerinin toplam sayısının 10 bin civarında olduğunu kaydediyor. Bu kişilerin bir kısmı, ABD güçlerince Deyrizor'da üs olarak da kullanılan El Ömer petrol sahasında, diğer kısmı ise YPG/PKK, Kamışlı, Haseke, Malikiye, Tabka ve Rakka cezaevlerine tutuluyor.

ÜS BOŞALTILDI

Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesi karşısında bulunan Suriye'nin Haseke iline bağlı terör örgütü PKK/PYD kontrolündeki Resulayn'ın batısında yer alan ABD üssü boşaltıldı.

Resulayn ilçe merkezinin batısında yer alan Tel Halef köyündeki ABD üssü boşaltıldı. ABD üssündeki malzemelerin kamyonet ikap türü araçlara yüklenerek bölgeden götürüldüğü gözlendi. ABD askerleri ise zırhlı araçlarla üs bölgesini terk etti.

ÇAVUŞOĞLU BİR AÇIKLAMA YAPTI

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Fırat'ın doğusuna yapılması beklenen operasyonla ilgili "Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız" dedi.

Konuyla ilgili Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'dan bir açıklama geldi. Twitter hesabından yaptığı açıklamada Çavuşoğlu şunları kaydetti:

"Suriye'deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz. Bölgeyi teröristlerden temizleyerek ülkemizin bekasını ve güvenliğini sağlamaya kararlıyız. Suriye'ye de huzur, barış ve istikrarın gelmesine katkı sağlayacağız."

KALIN: TÜRKİYE GÜÇLÜ VE KARARLI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump arasındaki telefon görüşmesine dair Beyaz Saray'dan bir açıklama geldi. Açıklamada, "Türkiye, kısa süre sonra Suriye'nin kuzeyine operrasyon düzenleyecek. ABD kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve dahil olmayacak" denildi. Konuya ilişkin ilk açıklama , Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak" ifadelerine yer verdi. Kalın, Türkiye'nin güçlü ve kararlı olduğunu vurguladı.

BEYAZ SARAY: TÜRKİYE OPERASYON YAPACAK

Dikkat çeken açıklama, Beyaz Saray'dan geldi. Yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında telefon görüşmesi yapıldığı belirtilerek, "Türkiye, yakın zamanda Suriye'nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, DAEŞ'i yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı vurgulandı. ABD hükümetinin, Suriye'de tutuklanan DAEŞ mensubu vatandaşlarını geri almaları için Fransa, Almanya ve diğer AB ülkelerine baskı yaptığına ancak bu ülkelerin bu teröristleri almak istemediği belirtilen açıklamada, ABD'nin bu kişileri yıllarca elinde tutmayacağına işaret edildi. Açıklamada, "Türkiye bundan böyle, ABD'nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı DAEŞ savaşçılarından sorumlu olacak" denildi. ABD'li yetkililer

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.