Hava Durumu

AİHM'de yargıç adayları mülakattan geçecek

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM) görev süresi Mayıs 2017'de dolan Türk yargıç Işıl Karakaş'ın yerine geçecek ismi belirlemek için hazırlanan yeni listede yer alan üç aday bugün mülakattan geçecek.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2019 08:57
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2019 08:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
AİHM'de yargıç adayları mülakattan geçecek

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) AİHM Yargıç Seçme Komisyonu, Paris'te toplanarak adayların görev için uygun olup olmadığını belirleyecek. Türkiye'nin son listesinde Prof. Dr. Necati Polat, Prof Dr. Esra Gül Dardağan Kibar ve Doçent Dr. Saadet Yüksel yer alıyor. Önceki listede de yer alan Polat, Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde, Dardağan Kibar ise Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde öğretim görevlisi. Listeye, geçen yıl son dakikada çekilme kararı alan Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Selami Kuran'ın yerine eklenen Yüksel ise İstanbul Üniversitesi'nde anayasa hukuku alanında görev yapıyor.

Komisyon, kapalı oturumda yapılan ve tutanakları yayımlanmayan mülakat sonunda olumlu ya da olumsuz görüşünü AKPM'ye iletecek. Komisyon kararları tavsiye niteliğinde olsa da genelde AKPM Genel Kurulu'nca benimseniyor. Adayların geçer not almaları halinde yeni Türk yargıç AKPM Genel Kurulu'nda 9 Nisan'da yapılacak oylamada belirlenip yaz aylarında göreve başlayabilir. Listenin reddedilmesi halinde ise Karakaş görevini yeni yargıç belirlenene kadar sürdürecek. Ankara'nın 2017'den beri hazırladığı listeler, adayların AİHM yargıçlığı için 'ehil' bulunmaması nedeniyle ya kısmen ya da tümden reddedildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.