Hava Durumu

Akın Öztürk'ün damadına çapraz sorgu...

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin 486 kişi hakkında açılan davaya, eski Yüksek Askeri Şura Üyesi Akın Öztürk'ün damadı Hakan Karakuş'un çapraz sorgusuyla devam edildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.09.2017 18:34
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2017 18:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Akın Öztürk'ün damadına çapraz sorgu...

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza ve İnfaz Kurumları kampüsündeki salonda görülen duruşmada, eski 141. Filo Komutanı Karakuş, Mahkeme Başkanı Selfet Giray ile müşteki ve sanık avukatlarının sorularını yanıtladı.

'REDDEDİYORSUNUZ AMA...'

Başkan Giray, önceki ifadelerini tümüyle reddettiğini hatırlattığı Karakuş'a, "Ankara Batı Savcılığında ve Sulh Ceza Hakimliğinde ifadeniz alınmış, sonra avukat tutmuşsunuz ve kendi atadığınız avukat huzurunda ifade vermişsiniz. Bu ifadeyi de reddediyorsunuz. Bu ifadelerde öncekilerden çok da farklı bir şey söylememişsiniz." dedi.

Karakuş'un, ifadelerinin hiçbirinde suçlamaları kabul etmediğini, herhangi bir faaliyete katıldığına dair beyanda bulunmadığını belirten Giray, "Bu ifadeleri tümden reddettiğinizi söylerken neyi düşündünüz? Size baskıyla neyi söylettirdiler? 'Büyük bir işkence ve baskıyla ifade verdirdiler' derken başka bir ifadeden mi bahsediyordunuz? Ankara Batı Savcılığında avukatınızla verdiğiniz ifadede savcı bey, bazı isimleri belirterek bunlardan emir, talimat alıp almadığınızı sormuş, siz de bu kişileri görmediğinizi, emir talimat almadığınızı söylemişsiniz. Neyi zorla söylettiler? Hangi kısmı kabul etmiyorsunuz anlayamadım." diye konuştu.

Sanık Karakuş'un, "Bu anlattıklarınızdan şunu görüyorum, o kadar işkenceye rağmen o isimleri söylememişim." demesi üzerine Başkan Giray, "O zaman niye kabul etmiyorsun ifadeyi?" diye sordu.

Psikolojisinin çok bozuk olduğunu ve o an için ne söylediğini bilmediğini kaydeden Karakuş, "Psikolojim iyi değildi. Söyledim mi söylemedim mi bilmiyorum. Kafamda ailem vardı. İddianame çıktıktan sonra okuduğum bölümlerde katılmadığın hususlar var." ifadelerini kullandı.

DİĞER İFADELERİ DE REDDETTİ

Giray, daha sonra diğer sanıkların Karakuş hakkındaki ifadelerini okudu. Karakuş, acil bir harekat olduğunu söyleyerek, uçuş koordinatlarını getirdiği yönündeki ifadeleri reddetti.

Kimseye koordinat vermediğini savunan Karakuş, "Bunu kesinlikle kabul etmiyorum, koordinatları filo komutanı vermez, pilotlar hedefi bilgisayardan alır. Hangi bombayı, kaç dereceyle atacağını ona göre seçer, rotayı ona göre belirler. Dolayısıyla bir kağıda yazmış vermişle hedef vurulmaz." şeklindeki değerlendirmeleri paylaştı.

Kendisinin de katıldığı toplantıda darbeden söz edildiği yönündeki ifadelerin de hatırlatılması üzerine Karakuş, bunların tamamının yalan olduğunu iddia etti.

"Üste yabancı kimseyi görmek istemiyorum." şeklinde emir verdiği anımsatılan Karakuş, Solotürk'ün kendi filosunun bir unsuru olduğunu, insanların Solotürk pilotuyla tanışmak, tişörtünü, şapkasını almak için filoya geldiğini, terörle mücadele harekatı olabileceği gerekçesiyle bu kişileri kastederek o emri verdiğini ileri sürdü.

LAZER PODUYLA NEDEN UÇTUN?

Darbe girişiminden bir gün önce lazer podu bulunan jetle neden uçtuğu sorulan Karakuş, lazer podlarının kursiyerler için geldiğini, kendisinin de bunun öğretmenliğini yapmak için öğrenmek amacıyla uçtuğunu savundu.

Karakuş, uçuşun darbe girişiminden bir gün önce gerçekleşmesinin tesadüf olduğunu iddasında bulundu.

'BİRİ BENİM ADIMI KULLANMIŞ OLABİLİR' DEDİ

Başkan Giray, daha sonra dikta ve kule kayıtlarını okudu. Üs komutanı Hakan Evrim'in uçuş kontrol amirliğiyle yaptığı görüşmede "Akın paşa nerede şu anda Hakan?" diye sorduğunu, "Evde herhalde." diye cevap verildiğini aktaran Giray, "Bu konuşmayı sen mi yaptın?" sorusunu yöneltti. Karakuş'un "hayır" demesi üzerine Başkan Giray, "Demek biri senin adını kullanıyor." diye konuştu. Karakuş ise "Sadece isim değil, ses olarak uydurulmuş olabilir." savunmasını yaptı.

İddianamede yer alan ve Hakan Evrim ile Hakan Karakuş arasında geçen "Ankara'da sürekli uçak olacak, sürekli taciz olacak" konuşmasını hatırlatan Giray, Hakan Evrim'in karşısındaki kişiye yine "Hakan" diye hitap ettiğini vurguladı. Karakuş, "Kesinlikle kabul etmiyorum. Ne talimat aldım ne de talimat verdim." dedi.

Konuşma kayıtlarında kendisini "Hakan Karakuş" diye tanıtmasına karşın konuşmaların tamamını reddeden Karakuş, "Buradaki hiçbir konuşma bana ait değil. Birisi benim adımı kullanmış olabilir. Kesinlikle yalan, düzmece." iddiasında bulundu.

FOTOĞRAFLAR GÖSTERİLDİ

Daha sonra fotoğrafları gösterilen Karakuş, 141. filoyu gösteren fotolardaki kişinin kendisi olduğunu söyledi. Karakuş, 143. filoda olduğunu gösteren fotoğrafı ise reddetti. Karakuş, "O saatte oraya gitmediğim için bu kişi ben değilim diyeceğim" ifadesini kullandı.

Karakuş'un 141. filodaki bir başka fotoğraf için "Benim herhalde, benziyor." demesi gülüşmelere neden oldu.

PARA TRANSFERLERİ SORULDU

Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın, sanığa MASAK raporlarındaki para transferlerini sordu.

Karakuş'un Hasan Hüsnü Balıkçı'ya arsa alacağı için 44 bin lira, bir başkasına alacağı ev için 41 bin lira ödediğini söylemesi üzerine Aydın, "Filonun en varlıklı personeli siz misiniz? Niye herkese siz borç veriyorsunuz? Arsa alan, ev alan sizden para istiyor" ifadelerini kullandı.

Karakuş ise "Herkese vermedim, 2 kişiye verdim. Gazeteye manşet attırılmak isteniyorsa ne diyeyim." şeklindeki görüşlerini dile getirdi.

Bunun üzerine avukat Aydın, "Beni böyle bir şeyle itham edemezsin. Gerçekleri öğrenme niyetiyle sormuyorum, gerçekleri söylemeyeceğini gayet iyi biliyorum." şeklinde konuştu. Bu sırada Karakuş'un avukatı araya girerek, "Avukat beyin ciddiyeti yok. Gerçeği öğrenme maksadı yoksa başka avukata söz verin." dedi.Bu sözlere tepki gösteren Aydın, "Siz kimsiniz ki benim ciddiyetimi sorguluyorsunuz. Sorumu soracağım, eğer varsa itirazınız sonra itiraz edersiniz." değerledirmesini paylaştı.

FETÖ SORUSUNA CEVAP VERMEDİ

Başbakanlık avukatı İskender Minar "Davanın 73 sanığının aleyhinizde beyanları var. Kabul etmediğiniz kayıtlarda konuşmalarınız var.

Orada konuşulan her şey o gece bu ülkede yaşandı. Uçaklar alçaktan uçtu, uçaklardan bombalar atıldı. Sizin komutanı olduğunuz filodan uçtu bu uçaklar. Sizce bu darbeyi kim yaptı?" sorusuna Karakuş, "Bu, düpedüz bir yorum sorusu." demekle yetindi.

Bunun üzerine Minar, "Yıllarca bu devletin ekmeğini yediniz, ülkenin güvenliğinden sorumlu bir işin başındasınız, buradan bakınca darbeyi kimin yaptığı sorusunun cevabı sizi ilgilendirmiyor mu?" sorusunu yöneltti.

Davanın sanığı olduğunu ve sorunun cevabının kendisini de ilgilendirdiğine dikkati çeken Karakuş, "Benimle ilgili, hayatımla ilgili. Dolayısıyla mahkemenin bir şekilde sonuçlanmasını istiyorum. Çünkü mağduru benim bu sürecin. Suçlular kimse ortaya çıksın." dedi.

Karakuş, avukat Minar'ın, "Olayın merkezinde ve olayların olduğu her yerde siz varsınız, kurmay tecrübenizle söyleyeceğiniz yok mu?" sorusuna ise "??Ben bütün olayların olduğu yerde değilim." karşılığını verdi.

Bir başka müşteki avukatının, çocuklarını FETÖ'nün okullarına gönderip göndermediği ilişkin sorusuna da Karakuş, davanın kapsamıyla ilgili olmadığını savunarak, cevap vermek istemedi.

TOPLANTI SORUSU

Sanık avukatlarından Halil Acar'ın sorularına cevap vermekten kaçınan Karakuş, soruların yoruma dayalı olduğunu öne sürdü.

Sanık avukatlarından Fatma Çiftlik de Karakuş'a darbe girişimi kursiyer ve kadrolu pilotlara yaptığı toplantının mahiyetini sordu.

Kursiyer ve kadrolu pilotlarla yaptığı toplantıdan önce terörle mücadele harekatı yapılacağı bilgisinin geldiğini ileri süren Karakuş, pilotlara kendilerini geliştirmeleri için uyarılarda bulunduğunu tekrarladı.

Avukat Çiftlik, bazı sanıkların ifadelerinde Karakuş'un kursiyerlere silah verdiğini belirtmesini hatırlatması üzerine Karakuş, kimseye silah vermediğini savunarak ifadeleri yalanladı.

Darbe girişimi gecesi kursiyerlerle toplantı yapacağı için "içecekleri doldurun" talimatını verdiğini savunan Karakuş, 48 kursiyerle yapacağı toplantı için mevcut içeceklerin yetmeyeceği için böyle bir talimat verdiğini öne sürdü.

Darbe girişiminde derdest edilen hiç kimseyi görmediğini öne süren Karakuş, bazı sanıkların ifadelerinde Karakuş'un kendilerine 15 Temmuz gecesinde 141. Filo'ya bazı misafirlerin geleceğini söylediğini hatırlatan avukat Çiftlik'in sorusu üzerine böyle bir talimat vermediğini ileri sürdü.

İddianamede üzerine atılı suçlamalarda Karakuş ile görüştüğünün geçtiğini belirten sanık Abdurrahman Aslan da Karakuş'a, darbe gecesi kendisiyle görüşüp görüşmediğini sordu. Karakuş da Aslan ile görüşüp görüşmediğini hatırlamadığını söyledi.

'KULEDE NE YAPTINIZ?'

Karakuş, duruşma savcısının "İddia ettiğiniz gibi darbe girişimine katılmadığınız varsayalım. Peki, sabaha kadar kulede ne yaptınız?" sorusuna, "Kaos vardı, ona rağmen piste araç koymayı önerdim. Ancak şoför olmadığını söylediler." cevabını vermekle yetindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın avukatı Hüseyin Aydın da "Kuleye gelen silahlı, maskeli askerleri gördüğünüzde üssü koruyan güvenlik taburundan neden destek istemediniz?" diye sordu.

Akıncı Üssünde dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı bir güvenlik komutanlığının olduğunu belirten Karakuş, "Ama bunların kuleye gelecek durumda olup olmadıkları bilmiyordum, aklıma gelmedi. Aklıma gelmediği için aramadım." iddiasında bulundu.

Karakuş'un savunmasının tamamlanmasının ardından şehit ve gazilerin kanlarının itfaiye aracıyla yıkanması talimatı verdiği belirlenen sanık eski binbaşı Murat Bicil'in savunmasına geçildi.

Sanık avukatı özür diliyorum dedi, salondan tepki...

Akıncı Üssü davasında ilk günden beri gerginlik dinmedi. Mağdur ve müştekiler zaman zaman, "FETÖ'cüleri savunanlar da haindir" şeklinde sanık avukatlarına tepki gösterdi.

Bugün sanık avukatı Hande Berktin, çapraz sorgu sırasında Karakuş'a, "Darbe sürecine gözaltına alındığınızda işkence gördüğünüzü beyan ettiniz, ben şiddete karşı biri olarak onurlu Türk halkı adına sizden özür diliyorum.

Biz bebek katillerine bile bebekler gibi bakıyoruz" deyince salonda sesler yükseldi. Sanık avukatları Avukat Berktin'i alkışlarken, şehit ve gazı yakınları ise tepki gösterdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.