Hava Durumu

AKUT destek çağrısında bulundu: Yarınları sallantıda bırakma!

1999 Gölcük depremi ya da 17 Ağustos Marmara depremi, 7,5 şiddetinde deprem olmuş, büyük çapta can ve mal kaybına yol açmıştı. 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde Arama Kurtarma Derneği (AKUT), "Yarınları sallantıda bırakma! Destek ol, bir can da sen kurtar" kampanyası başlattı.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2019 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2019 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
AKUT destek çağrısında bulundu: Yarınları sallantıda bırakma!

1999 Gölcük Depremi, İzmit Depremi, Marmara Depremi ya da 17 Ağustos 1999 depremi, 17 Ağustos 1999 sabahı, yerel saatle 03:02'de gerçekleşen, Kocaeli/Gölcük merkezli deprem. Richter ölçeğine göre 7,5 Mw büyüklüğünde gerçekleşen deprem, büyük çapta can ve mal kaybına neden olmuştu.

Depremde yardıma ilk koşan kuruluşlardan AKUT, 150 gönüllüsü ile çalışarak 200'ün üzerinde insanın hayatını kurtarmıştı.

Deprem, afet, yangın, sel felaketi, kayıp bulma gibi doğal afet durumlarında yardıma ilk koşan yardım kuruluşlarından AKUT, yılda ortalama 2.000 oturumla, 100.000 kişiye ulaşarak "Temel Afet Bilinçlendirme" ve "Deprem Bilinçlendirme" seminerleri de veriyor.

AKUT TARİHÇESİ

1994 yılında Bolkar Dağlarında kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmaları akabinde, dağları iyi bilen fakat arama-kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcı bir araya gelerek 1995 yılında AKUT'u kurmuştur. Bu grup, aynı yıl AKUT ismi altında, Uludağ'da ilk kurtarma faaliyetini gerçekleştirmiştir. Dernek, 14 Mart 1996 yılında "AKUT Arama Kurtarma Derneği" adı altında resmî kuruluşunu tamamlamıştır.

Kuruluşunun başında hedefi, dağlarda ve diğer zorlu doğa koşullarında doğru ve etkin arama-kurtarma faaliyetleri gerçekleştirmek olan AKUT, 1997 yılının Ocak ayında deprem eğitimini; Haziran ayında ise ilk sel eğitimini alarak, talep edildiği takdirde doğal afetlerde de ilgili resmî kurumlara yardımcı olabilir hale gelmiştir.

1998 Adana-Ceyhan depreminde gösterdiği yararlılıklar nedeniyle, Bakanlar Kurulu kararıyla 19 Ocak 1999'da "Kamu Yararına Dernek" statüsü almıştır.

AKUT, arama-kurtarma operasyonlarına ve yapılanmasını sürdürmeye devam ederken, 17 Ağustos 1999 tarihinde Marmara Depremi meydana gelmiştir. Bu süreçte AKUT,150 gönüllüsü ile çalışarak 200'ün üzerinde insanın hayatını kurtarmıştır. 17 Ağustos 1999 öncesinde ülkemizde arama-kurtarma konusuna odaklanmış tek gönüllü dernek olan AKUT, birçok STK ile kamu ve özel sektör kuruluşlarının arama-kurtarmaya bakış açılarını, yaklaşımlarını değiştirerek yeni atılımların da öncüsü olmuştur.

AKUT yalnızca Türkiye'de değil yurt dışında da bilgi ve birikimini faydaya dönüştürmek ve insan hayatı kurtarmak için faaliyetlerde bulunmuştur. Marmara depreminin hemen ardından gelen Yunanistan-Atina depreminde arama-kurtarma çalışmalarında aktif olarak görev almıştır. Atina depreminin ardından yine 1999 yılında Tayvan, 2001 yılında Hindistan, 2003 yılında İran, 2005 yılında Pakistan, 2010 yılında Haiti, 2015 Nepal depremlerinde arama-kurtarma; 2000 yılındaki Mozambik selinde ise tıbbi destek çalışmaları gerçekleştiren AKUT, uluslararası alanda konumunu günbegün geliştirmiştir.

1999 yılından beri Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında bulunan Arama Kurtarma Danışma Kurulu INSARAG'ın üyesi olan AKUT, tüm dünyada uluslararası standartlara uygun, arama-kurtarma ekipleri içinde deprem konusunda en deneyimli ve bilgili ekiplerden biri haline gelmiştir. INSARAG standartlarına göre "Ağır Arama-Kurtarma Ekibi" (Heavy) ve "Orta Ölçekli Arama-Kurtarma Ekibi" (Medium) olmak üzere gerçekleşen sınıflandırma içerisinde AKUT, "Sınıflandırılmış Orta Seviye Ekip" grubunda Türkiye'de bu sertifikayı alarak ilk olmuştur.

Gücünü vatan ve insan sevgisinden alan AKUT, bugün ülke genelinde 27 ekibi ve kurulma çalışmaları devam eden yeni ekipleriyle, sayısı her geçen gün artan gönüllüleriyle, çalışmalarına özveri ve kararlılıkla devam eden bir arama-kurtarma grubudur.

Türkiye'nin en güvendiği kurumlardan biri olan AKUT, sosyal sorumluluk anlayışıyla toplumu bilinçlendirme faaliyetlerine de aralıksız devam etmektedir. Seminer birimimiz bu kapsamda yılda ortalama 2.000 oturumla, 100.000 kişiye ulaşarak "Temel Afet Bilinçlendirme" ve "Deprem Bilinçlendirme" seminerleri vermektedir.

Yine "Hayata Devam Türkiye" projemiz kapsamında AKUT tırımız Anadolu'yu karış karış gezerek 5 yılda 60.000 km. yol kat etmiş 52 il, 174 ilçede toplamda 5,5 milyon kişiye ulaşarak ve "Deprem Bilinçlendirme" semineri vermiştir.

AKUT Spor Kulübü, AKUT Kültür Sanat Kulübü, AKUT Öğrenci Toplulukları, AKUT Vakfı gibi yapılanmalarıyla her yaş grubundan bireye ulaşmayı hedefleyen AKUT, % 100 gönüllülük esasıyla işleyişine devam etmekte; bağışlar ve kurumlara verdiği eğitimlerle mali kaynak sağlamaktadır.

AKUT, kurulduğu günden bugüne dek gerçekleşen 3308 operasyonda 2768 kişiyi, 1407 hayvanı kurtarmış ve 303 ex bireyi de bulundukları yerden kurtararak sağlık ekiplerine teslim etmiştir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.