Hava Durumu

Alman heyet Nilüfer Belediyesini ziyaret etti

Federal Almanya Cumhuriyeti Hessen Eyaleti Avrupa İlişkileri Bakanı Lucia Puttrich ve beraberindeki heyeti ağırlayan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, "İnsanlar bulundukları ortamda özgür iradeleriyle oylarını kullanabilmeli. İlgili devlet ve eyaletler bu konuda siyasi çalışmalara duyarlılık göstermelidir" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2017 19:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2017 19:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Alman heyet Nilüfer Belediyesini ziyaret etti

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bursa'ya gelen Federal Almanya Cumhuriyeti Hessen Eyaleti Avrupa İlişkileri Bakanı Lucia Puttrich, Federal Almanya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Georg Birgelen, Bursa Fahri Konsolosu Sibel Cura Ölçüoğlu ile milletvekilleri ve yöneticilerden oluşan heyet, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey'i makamında ziyaret etti. Halk Evi'nde gerçekleşen ziyarette Nilüfer Belediyesi Başkan Yardımcıları Yalçın Işıkyıldız, Nazlı Yazgan ile Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Fırat Emiroğlu da hazır bulundu.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Başkan Bozbey, kardeş kent Hanau ile yapılan çalışmaların da altını çizdi. Türkiye ve Almanya arasındaki ilişkilere değinen Başkan Bozbey şöyle konuştu:

"Türk vatandaşların özellikle 1960'lardan itibaren Almanya'ya orada çalışmasıyla birlikte iki ülke arasında önemli bir dostluk köprüsü kuruldu. Bu dostluk köprüsünün giderek güzelleştiğini ve doğru işlerle daha da güçlendiğini görüyoruz. Belediyeler arasındaki kardeşlik ve ortak proje ilişkileri de atılmış olan bu dostluk köprüsünün en önemli ürünleri olarak ortaya çıkıyor. Bölgemizde Almanya menşeli firmaların olması ve bizim de onlarla kalite ve sosyal projeler konusunda iş birliği yapmamızı da buna dahil edebiliriz. İnanıyorum ki valilik öncülüğünde kurulan Bursa ile Hessen eyaleti arasındaki girişim de ticari, sosyal ve kültürel alanlarda çok önemli bir sorumluluğu da beraberinde getirecektir. Almanya ile Türkiye'nin karşılıklı yatırımlarda bulunması, ticaretimizin de önemli miktarda arttığını gösteren bir değer bizim için. Bizim, bu diyalogu daha da güçlendirmekten yana tavrımız var."

Zor bir süreçte Bursa'ya gelmelerinin her iki ülke arasındaki ilişkilerin devamlılığı açısından önemli olduğunu kaydeden Başkan Mustafa Bozbey, "Aynı zamanda yanlış anlaşılmaları da ortadan kaldıracak bir sürecin de başlangıcı olacaktır. Hessen eyaletinde çok sayıda Türk yaşamaktadır. Bunlar da aynı zamanda seçimlerde oy kullanan kişiler. Özgür iradeleriyle sandığa gidip oylarını kullanabilmeliler. İlgili kişilerin de oraya gidip, o insanlarla siyasi çalışma yapabilmesi de son derece önemli. Bu, kişilerin özgür iradelerine saygı demektir. Hem ilgili devlet hem de eyaletler bu konuda duyarlılık göstermelidir. Belediyeler arasındaki ilişkiler de iki toplumu hem demokratik kurallar hem de projeler çerçevesinde biraz daha yakınlaştıracak diye düşünüyorum" dedi.

Hessen ile Bursa arasındaki iş birliğine dikkat çeken Hessen Eyaleti Avrupa İlişkileri Bakanı Lucia Puttrich de, "İlişkilerimizin daha güçlü hale gelmesi ve faaliyetlerin yürütülmesi, kardeş şehirlerin tesis edilmesiyle olacaktır. İnsandan insana bir iletişim söz konusu ve birbirimizden öğreniyoruz, öğrenebiliriz. Aksi takdirde bütün bu girişimlerin hiçbir anlamı olmayacaktır. Dünya olarak çok zor zamanlar yaşıyoruz. Ancak bütün bunlara rağmen biz, heyet olarak Türkiye'ye gelmeye karar verdik. Gördüğüm kadarıyla iyi ki gelmişiz. Çünkü hemen çalışmalara başladık ve iyi görüşmeler yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya'da seçme ve seçilme hakkına sahip çok sayıda Türk vatandaşı olduğunu belirten Puttrich, "Bu tamamen demokratik bir hak ve kimin hangi yönde oy vereceği de tamamen kendisine kalmış bir şey. Ancak diğer yanda da bunu gerçekleştirirken bulunduğu ortama saygılı davranma da doğal bir sonuçtur. Saygı çerçevesini de hep dikkate almamız gerekiyor. Benim düşüncem tabi ki Almanya'da da tanıtım faaliyetleri, seçimler için yapılabilmesi gerekir. Elbette ki bir takım sınırlar vardır. O sınırların da aşılmaması gerekir. Bu sınırlar aşıldığı zaman 'Acaba artık yapılmasın mı?' diye bir yaklaşım dahi ortaya çıkabiliyor. Bunun da pek demokratik olmadığını düşünüyorum. Diğer tarafta da Almanya'nın geçmişinde çok yaralayıcı ve üzüntü verici bir dönem var. Söylemlerde de o döneme atıfta bulunularak Nazizm'den bahsedildiği zaman, bizim yüreğimiz ve ruhumuz etkileniyor. O açıdan baktığınızda çok kırıcı oluyor. Ancak işte tam bu devrede de konuşmamaktan ziyade, karşılıklı oturup bu konuların ele alınmasında çok daha yarar olacağını düşünüyorum. Zor konular da olsa birlikte konuşmamız lazım" şeklinde konuştu.

Almanya ekonomisinin parlak bir dönem yaşamasında Türklerin büyük katkısı olduğunu dile getiren Puttrich, "Zamanında sanayileşme çerçevesinde Türkiye'den çok sayıda insan Almanya'ya geldi ve belki de başkalarının yapamayacağı işleri üstlendiler. Böylece Alman ekonomisinin şahlanmasında ve çok parlak bir dönem yaşamasına büyük katkıda bulundular. Bunu, hiçbir zaman unutmamamız gerekir. Her zaman müteşekkir olmamızın da bir görevimiz olması gerektiğini düşünüyorum. Bu anlamda Türklerin de Almanya'daki refah ortamının oluşturulmasında çok büyük katkıları olduğunu söyleyebilirim" dedi.

Başkan Mustafa Bozbey, 'Duruyoruz' etkinliğinde 5 bin 990 kişiyle oluşturulan Atatürk portresini Puttrich'e vererek ziyaretleri için teşekkür etti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.