Hava Durumu

Almanya'dan Türkiye'yi ayağa kaldıracak açıklama

Hükümet Sözcüsü Seibert: "Bu ülkede basın, ifade ve sanat özgürlüğü var. Karikatür çizme sanatı da buna dahil. Siyasilerin hoşlarına gitmeyen şeyler konusunda sükunet ile yaklaşmaları elbette en iyisi."

Haber Giriş Tarihi: 05.11.2014 19:29
Haber Güncellenme Tarihi: 05.11.2014 19:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Almanya'dan Türkiye'yi ayağa kaldıracak açıklama
Almanya Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk toplumuna yönelik hakaret içeren karikatüre, bir eyalette okutulan yardımcı ders kitaplarında yer verilmesine ilişkin, "Bu ülkede basın, ifade ve sanat özgürlüğü var. Karikatür çizme sanatı da buna dahil. Siyasilerin hoşlarına gitmeyen şeyler konusunda sükunet ile yaklaşmaları elbette en iyisi" dedi.

Federal Basın Merkezi'nde basın toplantısı düzenleyen Seibert'e, "Baden Württemberg eyaletinde okutulan yerel yardımcı ders kitabında Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya'daki Türk toplumuna hakaret içeren karikatürün yer alması Türkiye'de öfkeye neden oldu. Almanya hükümeti, hem Almanya'da yaşayan Türk toplumuna hem de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaret içeren bir karikatüre okul kitaplarında yer vermesini nasıl değerlendiriyor?" sorusu yöneltildi.

Seibert, "Sizin iddia ettiğiniz olguyu ben paylaşmıyorum. Prensip olarak tek tek karikatürleri, 'başarılı-başarısız, samimi-kötü niyetli ya da komik veya değil' olarak burada değerlendirmeyeceğim. Bu ülkede basın, ifade ve sanat özgürlüğü var. Karikatür çizme sanatı da buna dahil. Siyasilerin hoşlarına gitmeyen şeyler konusunda sükunet ile yaklaşmaları elbette en iyisi" ifadelerini kullandı.

Aynı gazetecinin, "Hakaret içerikli bir karikatürün okul kitabında yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Seibert, Almanya'da federal hükümetin görevinin, okul kitaplarının basılmasına izin verme ya da müsaade etmeme olduğunu, bu konuyla eyaletin ilgilendiğini, dolayısıyla bununla ilgili açıklamada bulunamayacağını kaydetti.

Basın ve sanat özgürlüğünün karikatürler içinde geçerli olduğunu kaydeden Seibert, "O okul kitabında başka karikatürler de var. Mesela Almanların yabancılara karşı davranışlarını kısmen çok eleştiren karikatürler de var. Kitabın bütününe bakmak gerekir" diye konuştu.

Seibert ayrıca, Almanya Bakanlar Kurulu'nun Avrupa Birliği'nin (AB)Ukrayna, Gürcistan ve Moldova ile imzaladığı ortaklık anlaşması taslağını kabul ettiğini, bunun söz konusu ülkelerdeki demokrasi ve hukukun üstünlüğünün gelişmesi için faydalı olacağını sözlerine ekledi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer ise Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve İngiliz mevkidaşı Philip Hammond'un ortak ev sahipliğinde Güneydoğu Avrupa Dışişleri Bakanları Zirvesi'ninBerlin'de düzenleneceğini, zirvede ağırlıklı olarak Bosna Hersek'teki siyasi durumun ele alınacağını kaydetti.

"Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" adlı gazetede, Kasım 2011'de yayımlanan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Almanya'da yaşayan Türk toplumuna hakaret içeren karikatürün bir eyalette okutulan yardımcı ders kitaplarında yer verilmesi Dışişleri Bakanlığınca kınanmıştı.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl de konuyla ilgili Dışişleri Bakanlığına çağrılarak, Türkiye'nin tepkisi iletilmişti.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.