Hava Durumu

Almanya'nın yasağı sonrası Bakan Bozdağ'dan ilk açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da yapacağı konuşma iptal edildi. Bakan Bozdağ konuyla ilgili açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2017 18:25
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2017 18:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Almanya'nın yasağı sonrası Bakan Bozdağ'dan ilk açıklama

Almanya'nın Gaggenau kasabasında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın katılacağı referandum etkinliği Alman yetkililer tarafından iptal edildi.

Gaggenau Belediyesi aldığı kararı, etkinliğin yapılacağı mekanın beklenen kalabalık için fazla küçük olmasına dayandırdı. Belediyeden yapılan açıklamada, "Belediye, toplantıya ziyaretçi akını yaşanacağını tahmin ediyor ve Bad Rotenfels Salonu otoparkı ve girişi bu kadar kalabalığı kaldıracak kapasitede değil." ifadelerine yer verildi.

Avrupalı Türk Demokratlar Birliği tarafından organize edilen toplantıda, Bekir Bozdağ'ın referandum konulu bir konuşma yapması bekleniyordu.

BEKİR BOZDAĞ: BU HUKUK DEVLETİNE YAKIŞAN BİR ŞEY DEĞİL

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Karlsrhue kentindeki mitingin iptali ile ilgili açıklama yaptı;

"Sivil toplum örgütleriyle ve vatandaşlarımızla sohbet etme imkanı bulduk. O nedenle Fransız hükümetine teşekkürlerimi sunuyorum. Toplantıya saatler kala belediye aldığı kararla toplantını yapılmasını iptal etti. buldukları başka yerlerde polis toplantı yapılması konusunda sorun çıkardı. (Almanya'nın Gaggenau kentindeki toplantısının iptal edilmesi) Maalesef bugün izinleri alınmış, her türlü çalışması yapılmış bir buluşmayı yapma fırsatı bulamadık. Her defasında insan hakları, demokrasi, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü üzerine konuşmalar yapan ve kendileri dışındaki herkesi bu konudaki eksikleriyle suçlayan, bunu eleştiri haline getiren Alman makamlarının, Türk toplumun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değildir."

"Türk toplumunun bir toplantı yapmasına tahammül etmemesi kabul edilebilir bir şey değil. Toplantı hakkı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin teminat altına aldığı bir hak. Hem AB'nin hem Avrupa Konseyi'nin hem demokratik hukuk devletlerinin vazgeçilmez özelliklerinden biri. İnsanlar bir araya geliyor izin vermiyorsunuz. Bunun adına da demokrasi diyorsunuz, biz de ifade hürriyeti var diyorsunuz. Kusura bakılmasın bu demokrasiyle ifade hürriyetiyle ifade edilebilir bir şey değil. Hukuk devletine yakışan bir şey hiç değil. Bir toplumun toplantı yapmasına izin vermeyen görüşme yapmasına izin vermeyen demokrasi olabilir mi?

"DAHA ÖNCE DE ÖRNEKLERİNİ GÖRDÜK"

"Daha önce de örneklerini gördük. Sayın cumhurbaşkanımız Almanya'daki Türk toplumuna hitap edecekti ama izin verilmedi. Ama terörist başı Murat Karayılan'ın Kandil'den video konferans yoluyla Almanya'da taraftarlarına ifade edebilme imkanı tanındı. Teröristlere ifade hakkı var ama demokratik bir ülkenin bakanı toplantıda görüşlerini açıklayamıyor. Ne biçim demokrasidir ki teröristler için her türlü himaye, destek var ama meşru hükümetler için sadece görüşünü söylemek isteyenler için engel çıkartılıyor. Bunun adı demokrasi değildir."

"TÜRKİYE'DE DEMOKRASİ GÜÇLÜ, İFADE HÜRRİYETİ VARDIR"

"Türkiye'de herkes kendisini ifade etmek için istediği toplantıyı yapabilir. Almanya'dan kim Türkiye'de açıklama yapmak istiyorsa Türkiye'nin bütün belediyeleri onlara açıktır. Türkiye'de demokrasi güçlü, ifade hürriyeti vardır. Türkiye'deki demokratik ortamı görsünler. Ama burada demokrasi insan hakları ve insan hakları sözleşmesiyle bağdaşmayan yaklaşımla karşı karşıyayız."

'ADALET BAKANI İLE TOPLANTIYI İPTAL ETTİM'

"Bakan Zeybekçi'nin programları da iptal edildi. Bugün toplantıya gitmiş olsaydık Adalet Bakanı'nın talebi üzerine görüşmemiz olacaktı. Bazı konuları ele alma imkanımız olacaktı. Ancak iptal edilince ben de Adalet Bakanı ile olan randevuyu iptal ettim ve bu toplantı olmayacak. Buradan Türkiye'ye döneceğiz."

NUMAN KURTULMUŞ: KABUL EDİLEMEZ

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş skandal kararla ilgili şöyle konuştu:

"Almanya'da ya da Avrupa'da yapılacak olan mitingler Almanya'nın ya da Avusturya'nın iç siyasetini etkilemek üzere yapılan mitingler değildir. Orada yaşayan Türk vatandaşların Türkiye'deki seçime dönük olarak oy verecek vatandaşlarla ilgili bir kampanya sürecidir. Demokratik bir ülkede böyle bir yasaklama varsa işin mahiyetini bilmiyorum ama prensip itibariyle böyle bir yasaklamanın asla kabul edilmesi mümkün değil. Demokratik bir ülke tam tersine evetin de hayırın da kampanyaya katılacak herkesin önünü açmalı, bilgilendirilmesini sağlayacak zeminleri hazırlamalıdır."

ERDOĞAN'I ENGELLEYİP PKK'YA İZİN VERMİŞLERDİ

Almanya geçtiğimiz yıl 15 Temmuz sonrasında Köln'de düzenlenen Demokrasi Mitingi'ne Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video konferans yöntemiyle bağlanmasını mahkeme kararıyla yasaklamış daha sonra aynı kentte PKK mitingi yapılmasına izin verilmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın referandum çalışmaları için Almanya'da yapmayı planladığı iddia edilen miting için de 'engellensin' kampanyası başlatılmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.