Hava Durumu

Altın yeniden yatırımcının gözdesi olabilir

Bu yıl küresel borsalarda Mayıs ayından bu yana yaşanan ve 15 trilyon doları bulan satış dalgasının ardından gözler yeniden eski dost altına çevrildi.

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2016 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2016 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Altın yeniden yatırımcının gözdesi olabilir
Küresel piyasaların bu yılki kaybedeni petrol gibi görünse de uzun süreli bakıldığında, yatırımcısına en çok kaybettirenlerden birisi altındı. Bu yıl küresel borsalarda Mayıs ayından bu yana yaşanan ve 15 trilyon doları bulan satış dalgasının ardından ise gözler yeniden eski dost altına çevrildi. Piyasa ise altının yeniden gözde olması konusunda farklı görüşlere sahip.

Bloomberg'in sitesinde yer alan bir analizde, altının yeniden yatırımcıların güvenli liman arayışlarının adresi olduğuna işaret edildi.

Küresel çapta yatırımlar yapan hedge fonlar geçen hafta uzun vadeli net pozisyonlarını neredeyse iki katına çıkardı.
Bu fonlar neredeyse iki hafta önce borsalarda yükseliş beklentisi yani borsalarda "boğa piyasası" beklentisi içindeydi.
Bloomberg'in haberinde, elinde altın olan yatırımcıların borsada işlem gören altın bağlantılı ürünlere ilgisinin son bir yılın en yükseğine çıktığı belirtildi.

2016 yılında borsalarda altın bağlantılı işlemlerin hacmi 3 trilyon dolara kadar çıktı.

Peki piyasa yeniden altına yönelik konusunda ne diyor?

İşte farklı yorumlar...

Altın uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk, "Bir noktada altında dış piyasa itibariyle bir miktar hareketlilik var. Çin'den gelen hareket nedeniyle altındaki güvenli liman hareketleri arttı. Altının onsu 1112 dolara yükseldi geçen haftalarda, güvenli liman arayışındaki yatırımcılar bir miktar altın ve ABD hazine tahvillerine yöneldi. Ama geçen hafta altına olan ilgi azalınca yeniden 1100 doların altına geriledi. Altını yükseltecek şu anda net bir neden yok ama yeniden yükseliş trendine girmesini zor görüyoruz. Her ne kadar bu haftaki Fed toplantısından faiz artırımı beklenmiyor olsa da altında yine hafif yükseliş görüyor. Altında 1105-1108 teknik kırılma seviyeleri. Uzun vadede beklentimiz 1150 dolar seviyesinde. Fed 4 defa demişti ama bu konumdan uzaklaşmış gibi görünüyor. Tedirginlikler artarsa altında yükseliş olur ama olmazsa altında yine 1100 doların altına kadar gerileyebiliriz. Sene içinde özellikle yaz aylarında iyimserlik artarsa 950 dolara kadar bu sene içinde altının onsu geri çekilebilir. İçerdeki fiyat ise dolar/TL'ye belirleniyor. İçerde de altının gramı yine altının onsuna bağlı hareket etse de kırılma noktası 107 lira" dedi.

ÖKTE: ASLINDA GÜMÜŞ DAHA MANTIKLI

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte, " Gümüş bana göre değerli metallerde alım yapmak isteyenler için altından daha mantıklı. Ons altın/ Ons gümüş rasyosu 2011 dip seviyesinde 33 işlem görürken, Aralık 2008'den beri gördüğümüz en yüksek seviye olan 79'a Ocak ayında yükseldi. Ancak hala büyük resme baktığımda, Çin büyüme eğrisinin aşağı kırılması emtia fiyatlamasını baskılayan en önemli unsur olarak karşımıza çıkıyor. Dolar Endeksi'nde elimdeki verilerle yukarı hareketi kıracak bir makro görüş oluşturmam zor. Küresel Merkez Bankaları içinde faiz artırım sürecinde olan ve ekonomisi gelişmiş ülkeler içinde rölatif en iyi göstergelere sahip olan ABD. Avrupa ve Japonya Merkez Bankaları'ndan beklenen yeni parasal genişleme programları, eğer gerçekleşirse, EUR ve JPY üzerindeki baskıyı artırarak Dolar endeksi destekleyici olur. Bu nedenle, bir anda değerli metallere ''balıklama atlamak'' ve Dolar endeksi yukarı trendi dönecek, altın yatırımcısı, gümüş yatırımcısı kazanmaya başlayacak tezini kurmak zor, hatta imkansız" şeklinde konuştu.

ŞAHİNÖZ: ORTA VADEDE YÜKSELİŞ BEKLENEBİLİR

Fed'in eski analisti Erkin Şahinöz, "Altına prim yaptıran en önemli iki faktör, doların değer kaybetmesi ve enflasyon beklentilerinde yükseliştir. Genelde reaksiyon bunlara veriliyor. Zaman zaman jeopolitik riskler de etki eder. Şimdi yaklaşık 3-4 yıldır, dünya ekonomisi toparlandı ama enflasyonun esamesi okunmuyor. Bunun da arkasındaki en önemli faktör başta gıda ve petrol olmak üzere küresel emtia fiyatlarındaki düşüştü. 2016 ile birlikte, emtia fiyatlarındaki düşüş trendinin yerine yavaş yavaş ılımlı bir yükseliş trendine bırakması kuvvetle muhtemel. Ayrıca Avrupa ekonomisinin giderek daha hızlı toparlanıyor olması da önümüzdeki yıllarda enflasyonun yeniden kıpırdanmasına neden olacak, altın da bu beklentiyi, gelecekte enflasyonun yükselebileceği beklentisini yavaş yavaş fiyatlayarak yükseliş trendine girebilir. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası'nın çok daha sert genişleyici adımlar atması mümkün görünmüyor. Bu yüzden de doların Euro karşısında kademeli bir şekilde değer kaybetmesine yol açabilir. Doların değer kaybetme potansiyeli altında orta vadeli bir yükselişe zemin hazırlar. 2017 sonunda altının onsunun 1500 dolara çıktığını görebiliriz" yorumunu yaptı.

YABANCILAR NE DİYOR?

Bloomberg'e konuşan Citigroup analisti Ed Morse ise bu yıl yaşanan küresel piyasalar endişelerinin altını destekleyeceğini ifade etti.

2,4 trilyon dolar yöneten State Street Global Advisor adlı fonda altın yatırımları biriminin başkanı olan George Milling-Stanley'e göre ise insanlar riskler konusunda eskisi kadar ilgili değil ve altındaki yükseliş tamamen eski trendin geri dönmesiyle ilgili.

Yani altın yatırımcılar için her zaman düşük riskli bir yatırımdı ve insanlar son zamanlarda aldıkları pozisyonları eskisine göre daha dikkatli seçiyorlar.

Altının onsu 2015 yılında yüzde 10 değer kaybetti.

ALTIN NE KADAR?

İstanbul Kapalıçarşı'da 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı 106,75 lira, Cumhuriyet altınının satış fiyatı ise 717,00 lira oldu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.