Hava Durumu

Alzheimer Hasta Evi’nin temeli atıldı

Nilüfer Belediyesi ve Bursa’daki Lions Kulüplerinin ortak çalışmasıyla Özlüce’de yapılacak olan Alzheimer Hasta Evi’nin temeli törenle atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2015 10:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
 Alzheimer Hasta Evi’nin temeli atıldı
Nilüfer’de, çağın hastalığı alzheimer hastalığına yakalananlara hizmet verecek olan Alzheimer Hasta Konuk Evi için önemli bir adım atıldı. Nilüfer Belediyesi’nin tahsis ettiği 6 bin 500 metrekarelik alanda, Bursa’daki Lions Kulüpleri yaptığı çalışmayla Özlüce Mahallesi’nde kurulacak Alzheimer Hasta Konuk Evi’nin temeli atıldı.

Temel atma törenine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Muhsin Özlükurt, Vali Yardımcısı Mehmet Vedat Müftüoğlu, Lions 118-K Yönetim Çevresi Federasyonu Dönem Başkanı Nejat Yahya, Nilüfer Belediyesi Başkan yardımcıları ve Meclis Üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, alzheimer hastalığının sadece yaşlılıkla ilgili olmadığını, genç yaştaki bir çok kişinin de bu hastalığı yakalandığını belirtti. Alzheimerın son yılların en önemli hastalığı olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Yerel yöneticilerle birlikte kulüpleri de işin içine katarak ve diğer yardımseverlerle işbirliği yaparak profesyonel anlamda yönetilecek olan bu konuk evlerini bir an önce hayata geçirmeliyiz. ‘Önce İnsan’ ilkesiyle hareket eden Nilüfer Belediyesi bu projeyi de harekete geçirmiştir. Konuk Evi’nin yer tahsisini yaparak çok önemli bir adımı attık” dedi.

Alzheimer Hasta Konuk Evi’nin önemli bir ihtiyaç haline geldiğine dikkat çeken Bozbey, projenin duyulmasıyla birlikte daha şimdiden alzheimer hastalarından Belediye’ye taleplerin gelmeye başladığına söyledi. Bozbey, “Biz olayın farkına ancak işin içine girdiğimizde varmışız. Şimdiden daha belediyeye başvurular var” diye kaydetti.

Nilüfer Belediyesi’nin vakıflarla sosyal sorumluluk projeleri kapsamında dayanışma içinde olduklarını da söyleyen Mustafa Bozbey, Lösemili Çocuklar Vakfı’nın (LÖSEV) “Bir Tuğla Da Siz Koyun” kampanyasıyla Ankara’da yapılan Avrupa’nın en büyük onkoloji hastanesine Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsat verilmemesini de eleştirdi. Bozbey, “Ankara’da çok önemli bir etkinlik yaparak yüz yataklı bir hastane yapmak istediler fakat farklı destekler olunca 400 yüz yataklı bir hastane ortaya çıktı. Birileri projeye ‘dur ‘ dedi. Keşke LÖSEV bin beşyüz yataklı hastane yaptırabilse diyorum. LÖSEV’e destek olunacağı yerde ‘hayır yeter sen yüz yataklı hastane yap yeter gerisini boş ver’ demek doğru bir yaklaşım değil. Bu bizim insanımıza bakış açımızla örtüşmüyor. Bizim için engel koyanlar değil yolu açanlar önemlidir” diye konuştu.

Bursa Vali Yardımcısı Mehmet Vedat Müftüoğlu ise, “Bu hastalıkla bakılan farkında değil ama bakanlar için büyük yıkım. Düne kadar biz hastalarımızı evlere sakladık. Son 15 yıldır farkındalık oluşmaya başladı. Bu çağda herkes bir birine destek olmalı. Bu proje gönül birliği yapanların eseridir” diye konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Muhsin Özlükurt da, “Bu proje Türkiye’ye örnek olacak bir projedir. Özveride bulunan Nilüfer Belediyesi’ni de böyle bir projeye öncülük ettiği için kutluyorum” diye kaydetti.

Projeye tıbbi anlamda destek veren Uludağ Üniversitesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Bakar'da alzheimerin kişi ve ülke ekonomilerine en fazla zarar veren hastalık olduğuna dikkat çekti. Bakar, “Hastalara verilen yada harcanan paralar dünyada yılda 604 milyar dolar gibi bir rakam tutuyor. Bunu ülke ekonomisi olarak değerlendirdiğimizde dünyanın en büyük 18. ekonomisi olarak geçiyor. Ne kadar önemli bir durum olduğunu sadece bu rakamlar bize çok rahatlıkla gösteriyor. Bu projeyle Lions yönetiminin ve üyelerinin, Nilüfer Belediyesi’nin büyük katkılarıyla çok büyük bir işe el atmış durumdayız” diye konuştu.
Gece ve gündüz toplam 300 hastaya hizmet verebilecek kapasitede olması planlanan Alzheimer Hasta Konuk Evi’nde, hastaların tüm bakımları üstlenilecek. Nilüfer Belediyesi ile sözleşmesi 18 Eylül 2014 tarihinde imzalanan Alzheimer Hasta Konuk Evi’nin en fazla 3 yıl içinde bitirilmesi planlanıyor. Toplam inşaat alanı 3 bin 280 metrekare planlanan bina 3 katlı olacak. Gece ve gündüz kısımları ayrı olacak olan Alzheimer Hasta Konuk Evi’nde demans ve özel bakım üniteleri, aktivite salonu, yemekhane, mutfak revir, kuaför, bakım odası aile odası, özel bakım odaları, rehabilitasyon ve yoga salonları, masaj hidroterapi, sauna ve soyunma odaları, konferans salonu ile teknik servis yer alacak.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.