Hava Durumu

Anayasa teklifinin 3., 4. ve 5. maddeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulu'nda, anayasa değişikliği teklifinin 3., 4. ve 5. maddeleri kabul edildi. Teklifin 5. maddesinin görüşüldüğü esnada Meclis'te yumruklu kavga çıktı, bir milletvekili yaralandı. CHP, 5. maddenin oylamasına katılmadı. Meclis'teki gerginliği konuşmak üzere Başbakan Yıldırım ile MHP lideri Bahçeli bir araya geldi.

Haber Giriş Tarihi: 11.01.2017 22:24
Haber Güncellenme Tarihi: 11.01.2017 22:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Anayasa teklifinin 3., 4. ve 5. maddeleri kabul edildi

TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri 3'üncü gününde devam ediyor. 

Anayasa değişikliği teklifinin birinci turunda 3., 4. ve 5. maddesi oylandı.

Genel Kurul'daki 3. maddenin gizli oylamasına 485 milletvekili katıldı. Oylamada 341 kabul, 139 ret oyu kullanıldı. Oylamada 3 boş, 2 geçersiz oy çıktı. Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

Anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesine 343 kabul, 139 ret oyu verildi. 486 milletvekilinin katıldığı oylamada 2 boş, 2 geçersiz oy çıktı. 4. madde ile milletvekilleri 5 yılda bir seçilecek ve Cumhurbaşkanlığı seçimi ile genel seçim bir arada yapılacak.

Anayasa değişikliği teklifinin beşinci maddesine 343 kabul, 7 ret oyu verildi.

5.MADDE GÖRÜŞÜLÜRKEN KAVGA ÇIKTI

Teklifin 1. turdaki beşinci maddesi üzerinde CHP Grubu adına söz alan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, AK Parti'nin görüşmelerdeki tavrını eleştirdi.

Özel, halkın kürsüsünü korumaya aldıklarını belirtti. Ardından CHP milletvekilleri alkışlar eşliğinde kürsüye yürüdü ve kol kola girerek kürsüyü çembere aldı. 

CHP'lilerin eylemlerine devam etmesi üzerine Aydın birleşime ara verdi.

Bunun üzerine AK Parti milletvekilleri kürsü ile Başkanlık Divanı arasına geçerek, CHP'lileri kürsüden uzaklaştırmaya çalıştı. Bu sırada iki partinin milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga ve itiş kakış yaşandı, bir milletvekili yaralandı. Kavgaya karışan bazı milletvekilleri yere düştü.

Kavga sırasında milletvekillerinin konuşma yaptığı kürsü ve ses sistemi zarar görerek çalışamaz hale geldi. Kürsünün yerinden çıktığı görüldü. Genel Kurul salonunun bazı yerlerinde de hasar oluştu. 

Salonun ortasında bulunan "Atatürk çiçeği" ile stenografların görev yaptığı masa zarar gördü. Oylama zarflarının atıldığı kupaların bulunduğu sehpa da kavga esnasında yerinden kaldırıldı. Stenografların oturduğu koltuğun bir milletvekili tarafından havaya kaldırıldığı, kupaların milletvekilleri tarafından birbirlerine fırlatıldığı görüldü. Bunun üzerine TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın oturuma ara verdi.

CHP 5.MADDE OYLAMASINA KATILMAMA KARARI ALDI

TBMM Başkanvekili Aydın, aranın ardından birleşimi açtı. Madde üzerinde soru cevap işlemi yapılmadı. Madde üzerinde verilen önergelerin oylaması da milletvekillerinin ayak üstü tartışmaları devam ederken yapıldı ve önergeler kabul edilmedi. Bazı CHP milletvekilleri ise bu duruma tepki gösterdi. 

Madde üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını bildiren Aydın, birleşime bir kez daha ara verdi. Ayaktaki milletvekillerinin büyük bölümü, arada yerlerine oturdu ve gerginlik yatıştı. Ancak CHP 5.maddenin oylamasına katılmama kararı aldı.

YILDIRIM İLE BAHÇELİ GÖRÜŞÜYOR

Başbakan Binali Yıldırım ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis'teki Başkanlık Divanı'nda görüşme yapıyor.

3.MADDENİN OYLAMASI SIRASINDA DA KAVGA ÇIKTI

Oylama esnasında milletvekilleri oylarını kullanmak üzere yerlerinden kalkarak, kabinlere doğru yöneldiler. Bu sırada AK Parti milletvekilleri ile CHP milletvekilleri arasında itişmeler yaşandı. Daha sonra olay büyüyerek yumruklaşmaya varan tartışma çıktı. Arbede nedeniyle oylamaya ara verildi.

Meclis'teki tansiyonu düşürmek için grup başkanvekilleri bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü.

OYLAMA YENİLENDİ

Anayasa değişiklik teklifinin üçüncü maddesinin oylamasında kavga yaşanması, gizli oylamanın yenilenmesine neden oldu.

TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, gizli oylamayı başlattıktan sonra milletvekilleri sıraya girerek oylarını kullanmaya başladı. Bu sırada salonda AK Parti ve CHP milletvekilleri arasında yaşanan kavga üzerine Aydın, iki kez oylamayı durdurdu. 

Başkanvekili Aydın, tartışmanın yumruklaşmaya kadar varması üzerine oy zarflarının atıldığı kupaların güvence altına alınmasını istedi ve birleşime ara verdi. Ahmet Aydın, aradan sonra oylama işleminin yenileneceğini, eski oy zarflarının Katip Üyelerin nezaretinde imha edileceğini duyurarak, gizli oylamaya geçti.

3. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda,anayasa değişikliği teklifinin 3. maddesi 341 oyla kabul edildi.

TBMM Genel Kurulunda anayasa değişikliği teklifi görüşmeleri devam ediyor. 18 yaşa seçilme hakkı getiren 3. madde 139 ret oya karşılık 341 oyla kabul edildi.

Teklifin üçüncü maddesi, seçilme yaşını 25'ten 18'e indirilmesini ve askerlikle ilişiği olanların milletvekili adaylığına başvuramamasını öngörüyor.

4. MADDE KABUL EDİLDİ

TBMM Genel Kurulunda, anayasa değişikliği teklifinin dördüncü maddesine 343 kabul, 139 ret oyu verildi.

Söz konusu madde ile Anayasa'nın "TBMM'nin seçim dönemi" başlıklı maddesi, "TBMM ve Cumhurbaşkanının seçim dönemi" olarak değişiyor.

Değişiklik; seçimlerin 4 yılda değil 5 yılda bir yapılmasını, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin de 5 yılda bir olmasını ve seçmenlerin iki seçim için aynı gün sandığa gitmesini, süresi biten milletvekilinin yeniden seçilebilmesini, Cumhurbaşkanlığı seçiminde birinci oylamada gerekli çoğunluğun sağlanamaması halinde, belirtilen usule göre ikinci oylama yapılmasını öngörüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.