Hava Durumu

Ankara'da kritik Suriye zirvesi

Kazakistan'ın başkenti Astana'da mayıs başında Türkiye, Rusya ve İran'ın, Suriye'de 4 ayrı 'çatışmasızlık bölgesi' oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzalamasından sonra bu konuda ilk adım atıldı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün NTV'de, Suriye'de üç garantör ülke konumunda olan Türkiye, Rusya ve İran'ın 'çatışmasızlık bölgesi' için Ankara'da toplandığını açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2017 06:32
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2017 06:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ankara'da kritik Suriye zirvesi

Edinilen bilgiye göre, Suriye'deki ateşkes süreci açısından kritik öneme sahip zirve, Ankara'da MİT Müsteşarlığı'nda başladı. Toplantıya her üç ülkenin Dışişleri Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ve istihbarat teşkilatlarından yetkililer katılıyor. Bölgelerin korunmasında en etkili rolü oynayacak olan heyetlerin askeri kanat başkanlarının tuğgeneral seviyesinde olduğu öğrenildi. Türk askeri heyeti Genelkurmay Harekât Başkanlığı'ndan üst düzey yetkililerden oluştu. MİT'teki toplantıda çatışmasızlık bölgeleri sınırlarının nereleri olacağı, bölgelerin sorumluluğunun hangi ülkeye verileceği, kaç asker görevlendirileceği, gözetleme alanları, koordinasyonun nasıl bir mekanizma ile sağlanacağı gibi ayrıntılar ele alındı.

Bu kapsamda başta İdlib olmak üzere Türkiye'nin destek verdiği ılımlı muhaliflerin bulunduğu bölgelerin Türk askeri tarafından kontrol edilmesi ihtimali ağır basıyor. Rusya ve İran'ın da hangi bölgeleri kontrol edeceği toplantılarda görüşülüyor. İran'da bugün yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi için ara verilecek olan toplantılara pazar günü Tahran'da devam edilmesi bekleniyor.

4. BÖLGE NERESİ

3 Mayıs'ta yapılan 4. Astana toplantısında Türkiye, Rusya ve İran arasında, 1- İdlib vilayetinin tamamı; 2- Lazkiye, Halep ve Hama vilayetlerinin belli bölümleri; 3- Homs vilayetinin belli bölümleri; 4- Şam/Doğu Guta bölgesi ve Deraa ve Kuneytra vilayetlerinin belli bölümlerini kapsayan çatışmasızlık bölgeleri oluşturulmasına ilişkin muhtıra imzalanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.