Hava Durumu

Apple'ın başı FBI ile yine dertte!

Apple dijital gizlilik konusuna oldukça bağlı bir şirket olarak biliniyor. Ancak yayınlanan yeni bir rapora göre, şirketin gizlilik taahhüdünün yeterli olmadığını gösteriyor. Apple özellikle iCloud yedekleme söz konusu olduğunda tedbirli hamleleriyle biliniyor. Ancak yine de yayınlana rapor şirketin gizlilik taahhüdünün kapsamı ve üçüncü kişilerle kullanıcı bilgilerini paylaşmayı engelleme konusundaki istekliliği konusunda şüphe uyandırıyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2020 09:28
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2020 09:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Apple'ın başı FBI ile yine dertte!

Apple iCloud kararı nedeniyle FBI baskısında

Konu hakkında yayınlanan habere göre Apple, iCloud'daki içeriğe uçtan uca şifrelemeyi ekleme planlarını FBI baskısı nedeniyle sessizce bıraktı. Bu, Apple'ın tüm kısa mesajlar, fotoğraflar ve videolar da dahil olmak üzere sisteme kaydedilen kullanıcı verilerinin şifresini çözebileceği ve bu üçüncü kişilere teslim edebileceği anlamına geliyor.

İki yıldan uzun bir süre önce bir eski Apple çalışanına göre, şirketin telefon verilerini iCloud'da saklarken uçtan uca şifreleme sunmayı planladığını söyledi. Öncelikle bilgisayar korsanlarını engellemek için tasarlanan bu plana göre, Apple'ın şifrelenmiş verilerin kilidini açmak için artık bir şifre olmayacaktı, yani mahkeme emriyle bile istenilen verilere herhangi bir biçimde ulaşım olmayacaktı. Ancak daha sonra FBI yaşanan herhangi bir siber suç vakasında şüphenilen kişinin iPhone'una girilemeyeceği ve verilerine ulaşamayacağı için bu plana itiraz etti.

Apple uçtan uca şifreleme özelliğini getirecekti

Raporda tam iki yıl önce Apple'ın tıpkı WhatsApp gibi uçtan ucu şifreleme gibi bir uygulama düşündüğü, ancak bunun FBI'ın şikayetinden sonra bunu rafa kaldırdığını aktarıyor. ABD'de yaşanan bir dizi iPhone şifresi paylaşma olaylarından sonra Apple, bu durumu aşamamış gibi duruyor. Çünkü Apple yıllarca bu tür bilgilerin paylaşılmasını hackerlar tarafından istismar edilebileceğini düşünüyor. Bu nedenle güvenlik konusunda titiz davranmaya çalışan Apple'ın başı FBI ile dertte gibi duruyor.

Çünkü herhangi bir kolluk kuvvetinin işlenen bir suç durumunda Apple'dan suçlunun kullanıcı bilgilerinin istenmesi demek verilerin bir başka kişinin eline geçmesi anlamına geliyor. Bu da başkalarının iCloud'da depolanan verilere kolayca erişebileceği anlamına geliyor. Bunun yanında, Apple zaten kullanıcılar arasında gönderilen mesajlarda, iPhone ve iPad gibi cihazlarda yerleşik olarak depolanan verilerin uçtan uca şifreleme ile koruyor.

Ancak söz konusu durumu değerlendiren Stanford Üniversitesi İnternet ve Güvenlik Merkezi gözetim ve siber güvenlik müdür yardımcısı Riana Pfefferkorn, Apple'ın iCloud'da depolanan içerikleri için uçtan uca şifreleme özelliğini eklemeyerek FBI baskısına boyun eğdiğini söylüyor. Bir yerde FBI'ın baskısı bir yanda Apple'ın gizliliğe verdiği önem çelişiyor olsa da söz konusu durum hakkında yakın zamanda gelişmeler olacağı düşünülüyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.