Hava Durumu

Arınç'tan cumhurbaşkanlığı açıklaması

Bülent Arınç, Cumhurbaşkanlığı seçiminde AK Parti adayının yarın açıklanacağını hatırlatarak; " Tüm istişareler yürütüldü, bir karar verildi. O kararın ilanı yarın inşallah bu saatlerde bütün dünyanın bildiği bir isim olacaktır" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2014 20:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.06.2014 20:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Arınç'tan cumhurbaşkanlığı açıklaması

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Arınç, Musul'da 11 Haziran'dan bu yana alıkoyulan Türk vatandaşlarıyla ilgili bir gelişmenin olmadığını belirterek; "Bunların şu anda sağlıklarının yerinde olduğunu, ihtiyaçlarının karşılandığını, henüz onların kucaklaşma saatinin gelmediğini söyleyebilirim. Sadece konsolosluk görevlilerimiz değil, 30 civarı şoförümüzde alıkonulmuş durumdalar. Elimizden geleni yapıyoruz. Ümit ediyorum ki Ramazan içinde, yakın bir tarihte yurttaşlarımıza inşallah kavuşacağız" diye konuştu.


"NETANYAHU BÜTÜN İSRAİL HALKININ DÜŞÜNCESİNİ İFADE EDEN BİR ŞEYİ SÖYLEMEMİŞTİR"

Arınç, Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin 'Artık Kürt halkı için kendi geleceğini belirleme vakti geldi' sözleriyle İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun 'Bağımsız Kürt Devleti'nin kurulmasını destekliyoruz" açıklamalarını değerlendirdi. Irak'ta yaşayan bütün fertlerin kendilerini temsil edebilecekleri demokratik bir ortamda yaşamalarını arzu ettiklerini belirten Arınç şunları kaydetti; "Fiili durum bundan başka olabilir. Ve bu fiili durum gerçekte belki bir başka şekle dönüşecek de olabilir. Ama resmi görüşümüzü herkes biliyor. Bölünme olmasın, parçalanma gerçekleşmesin. İnsanlar birbirlerinin kanını dökmesinler. Burada kaynaşmış, bütünleşmiş bir toplum olarak devam etsinler. Netanyahu'nun ne söylediğini biliyoruz. Evet o bunu söylemiştir, çünkü İsrail açısından çevresindeki ülkelerin ne kadar küçülmüş ne kadar çoğalmış olursa İsrail kendini güvende hissedecektir. Başka ilgi ve irtibatları da olabilir. Ama Netanyahu bütün İsrail halkının düşüncesini ifade eden bir şeyi söylememiştir. Pek çok siyasi parti, 'bunun İsrail'le ne alakası var' diye hükümeti topa tutmuşlardır. Onun böyle söylemiş olması Irak'ta bunun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Kerkük konusunda Barzani olsun bir başkası olsun, farklı söylemlerde bulunabiliyorlar. Daha birkaç gün önce oranın Başbakanı Neçirvan Barzani Türkiye'ye gelmişti. Heyette Kerkük Valisi de vardı. Türkiye'nin tezleri kendilerine bir kez hatırlatılmış, onlar da Türkiye'nin tezleri konusunda hiçbir endişe duymaması gerektiğini ifade etmişlerdir. Bize düşen Türkiye'nin çıkarlarına uygun hareket etmektir."

"3 ADAYLI BİR SEÇİME DOĞRU GİDECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM"

Selahattin Demirtaş'ın HDP'nin Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklanmasını değerlendiren Arınç şunları kaydetti; "Bu beklenen bir şeydi. CHP ve MHP'nin adayından sonra, HDP'nin kendi adayını açıklayacağı ve bunun Demirtaş olarak tespit edildiği biliniyordu. Bu şekilde seçim için 2 aday bulunuyor. Yarın da AK Parti'nin adayı açıklandığın sanıyorum 3 Temmuz'da bitecekti adaylık süreci, o tarihe kadar 3 aday tespit edilmiş olacak. Matematik olarak ve muhtemelen başka adaylar da çıkabilir. Ama bunun reel politik içersinde herhalde geçerli olmayacağını düşünüyoruz. Bir ihtimal ya da bir ümit, CHP içersinde 'madem 21 vekil imza vermemiştir, onlar aday gösterebilir mi' şeklindeydi. Ancak o 21'in kafasından geçenler farklı olunca, herhalde bir aday üzerinde anlaşamıyor görünüyor. 3 adaylı bir seçime doğru gideceğimizi düşünüyorum.

"İŞTE YASAL ZEMİN BU"

Hükümet Sözcüsü Arınç, Meclis'e gelen ve kamuyounda 'Çözüm süreci paketi' olarak bilinen tasarıya ilişkin açıklamalarda da bulundu. Hükümete sınırsız yetki verildiği ve 'dağdan dönüş' ile ilgili eleştirelere yanıt veren Arınç, şunları söyledi; "Eleştiriler olacaktır. CHP açısında bir eleştiri olmamasını temenni ederim. Kılıçdaroğlu, Diyarbakır'da 'Çözüm sürecini yasal zemine oturtması gerekir' demişti. İşte yasal zemin bu.

Bakanlar Kurulu, bu kanunla bir çerçeve kanun getirerek, kendi üzerine bir görev yükleniyor ve yetki istiyor. Komisyonda ve genel kurulda bazı maddelerin çıkarılması, değiştirilmesi hatta yeni madde eklenmesi mümkündür. Yetki Genel Kurul'dadır."

"TÜM İSTİŞARELER YÜRÜTÜLDÜ, BİR KARAR VERİLDİ"

Başbakan Yardımcısı Arınç, Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinde çok geniş istişareler yapıldığını belirtti. Bir gazetecinin '2007'de olduğu gibi, Siz, Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül arasında 3'lü bir görüşme yapıldı mı?' şeklindeki sorusunu da yanıtlayan Arınç; "Cumhurbaşkanı adayının tespit edilmesi ve yarın ilan edilmesi konusunda tüm istişareler yürütüldü, bir karar verildi. O kararın ilanı yarın inşallah bu saatlerde bütün dünyanın bildiği bir isim olacaktır. Bundan sonraki gelişmeler zaman içerisinde herhalde önümüze gelecek. Ben ikili görüşmeler yaptığımızı ifade etmiştim. Üçüncü bir görüşme yapılıp yapılmadığına dair sorunuza üzülerek cevap veremeyeceğim. Çünkü altında başka alt sualler başlayacaktır" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.