Hava Durumu

Artık dur dememizin vakti geldi

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Hem ekonomimiz, hem dış politikamız hem de demokratikleşme sürecimiz terör sebebiyle hep bir eksikle ilerledi. Buna artık dur dememizin vakti geldi" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 15.04.2013 21:44
Haber Güncellenme Tarihi: 15.04.2013 21:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Artık dur dememizin vakti geldi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Fransa'nın köklü üniversiteleri arasında yer alan Sciences Po üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Uluslararası Çalışmalar ve Araştırmalar Merkezi'nin (CERI) düzenlediği konferansta konuştu.

Arınç, "Biz, hükümet olarak Türkiye'de öncelikle üç ana başlıkta değişimi öngördük. Bunlar, demokratikleşme, ekonomik başarı ve çok boyutlu dış politika. Bu alanlarda başarı için, 3 y ile mücadele kuralını belirledik: yoksulluk, yolsuzluk ve yasaklarla mücadele. Bu üç alandaki mücadelemizin üçünde de insan hakları vizyonumuzu görebilirsiniz. Üç alanda da devrim sayılabilecek işler yaptık. Zihnimizde her zaman hem ülkemizde insan haklarının dünya standartlarına ulaşması, hem de bölgemiz insanının barış ve huzur içinde yaşamasını sağlamak vardı. Bu anlamda, politikalarımız, çalışmalarımız, faaliyetlerimiz insan hakları normlarının ülkemizde en iyi şekilde uygulanmasını gerçekleştirmek için tasarlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Arınç, Türkiye'de terör sebebiyle 25 yıl süren olağanüstü hal uygulamasının, hükümet kurulduktan sadece 12 gün sonra 30 Kasım 2002'de tamamen kaldırıldığını belirterek, "Esasen, ilk icraatımızın bu olması bizlerin insan hakları perspektifini en iyi şekilde ortaya koymaktadır" dedi.

Türkiye'de son 3 aydır terör sorununu artık sonlandırmak için uğraştıklarını hatırlatan Arınç, "Terör 30 yıldır Türkiye'de çok can yaktı. Hem ekonomimiz, hem dış politikamız hem de demokratikleşme sürecimiz terör sebebiyle hep bir eksikle ilerledi. Buna artık dur dememizin vakti geldi" diye konuştu.

Terörle, silahla ve şiddetle bir yere varılamayacağını belirten Arınç, son dönemde başlatılan sürecin silahların tamamen susması ve siyasetin, fikirlerin konuşması olduğunu vurgulayarak, "Biz, her türlü fikre açığız, şiddeti barındırmayan her türlü görüşün dile getirilmesini ifade özgürlüğü olarak görüyoruz. Bu temel haktan tüm vatandaşlarımızın ayrım yapmadan yararlanması için her türlü demokratik yol ve yöntemleri açık tutacağımızı garanti ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 Konferansın ardından davetlilerin sorularını yanıtlayan Arınç, Türkiye'nin AB üyeliği önüne çıkartılan engellere atıfta bulunarak, "Türkiye AB'ye yük olmak için değil, yük almak için girmek istiyor" ifadesini kullandı.

Laiklik ve insan hakları

Arınç, laiklikle ilgili bir soru üzerine, 1937'den bu yana Türkiye'deki laiklik uygulamasından dolayı halkın ciddi sıkıntılar yaşadığını belirterek, AK Parti iktidarıyla gerçek anlamda din ve vicdan özgürlüğü, farklı grupların din ve inançlarına saygı ilkesinin daha fazla güçlendiğini ve gerçek laikliğin uygulanmaya başladığını vurguladı.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) Türkiye'nin en çok mahkum olan ülkelerin başında gelmesiyle ilgili bir soru üzerine Arınç, "Bu durumun utanç verici olduğunu" söyledi.

Son 5 yılda Türkiye'nin AİHM içtihatlarını kabul ettiğini ve AİHM içtihatlarını iyi öğrenmeleri için yargıç ve savcılarını Strasbourg'a gönderdiğini ifade eden Arınç, "Kendi hukukçularımızın AİHM içtihatlarına uyumu konusunda eksikliklerimiz vardı. Biz yargıç ve savcılarımızı Strasbourg'a göndererek bu eksikliklerin giderilmesini sağladık" dedi. Arınç, 3. ve 4. yargı paketlerinin AİHM içtihatlarını gerçekleştirmek için de çıktığına işaret etti.

Çözüm süreci

Türkiye'deki çözüm süreciyle ilgili bir soru üzerine Arınç, Türkiye'de herkesin artık şiddetin ve terörün durmasını istediğini belirterek, son gelişmelerle ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi.

Arınç, Türkiye'deki sorunun, sadece güvenlik ve şiddetle ilişkilendirilerek sonuçlandırılamayacağının anlaşıldığına, başka araçların ve aktörlerin kullanılması gerektiğine dikkati çekti.

Paris'te öldürülen 3 kadınla ilgili bir soru üzerine Arınç, "Daha önce Türkiye'de de bunu, vahşi ve gaddarca işlenmiş bir cinayet olarak değerlendirdiğini" hatırlatarak, suçlunun yargı önünde gereken cezayı çekmesini istediklerini ifade etti.

Arınç, Musavi ile görüştü

Başbakan Yardımcısı Arınç, Fransa İslam Konseyi Başkanı Muhammed Musavi ile görüştü.Görüşmeye Paris Camisi Müftüsü Halil Ebubekir de katıldı. Arınç, görüşme öncesinde tarihi Paris Camisini ziyaret etti, yetkililerden camiyle ilgili bilgi aldı. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.