Hava Durumu

Asker kentleri terk ediyor

Terör operasyonlarına katılan askeri birlikler, operasyonların tamamlanmasının ardından 169 gün sonra kentlerden çıkıyor. Güvenlik yeniden polise geçiyor.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2016 08:28
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2016 08:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Asker kentleri terk ediyor
PKK terör örgütü, 22 Temmuz’da Şanlıurfa Ceylanpınar’da iki polis memurunu uyurkenşehit etmesinden sonra başlayan çatışma ortamında, şehir merkezlerinde serhildan (başkaldırı) eylemlerine başladı. Başta Diyarbakır, Şırnak, Mardin ve Hakkâri olmak üzere birçok ilçede bağımsız bölgeler oluşturarak çatışmaları şehirlere taşıyan PKK’ya yönelik ‘büyük süpürme operasyonu’ hayata geçirildi. Özel Harekât Polisi’nin desteğiyle başlatılan operasyonlarda kısa sürede sonuç alınamayınca devreye askeri birlikler girdi.

ASKER KENTLERE İNDİ

Çatışmaların başladığı illerdeki valiliklerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) destek talebinin ardından PKK’nın büyük yığınak yaptığı, hendekler kazıp, patlayıcı döşediği, dağ kadrosundan da destek alarak ağır silahlarla çatıştığı bölgelerde, Jandarma ve Emniyet Özel Harekât birliklerinin yanı sıra Siirt, Sivas ve Bolu komando tugaylarından özel birliklerle operasyonlar başlatıldı. İlk olarak 17 Aralık 2015 tarihinde operasyonlar için tank, top ve ağır silahlarla Diyarbakır Sur ilçesine giren askeri birlikler, ardından şehirlerde devam eden operasyonlarda aktif görev aldı.

KOORDİNASYON ASKERDE

PKK’nın etkili olduğu 90’lı yıllardan sonra ilk kez şehirlere inerek operasyonlarda yer alan askeri birlikler, Sur’un yanı sıra Şırnak’ın Cizre ve Silopi ile Mardin Dargeçit’te başarı sağlayarak bu bölgeleri PKK’dan temizledi. Operasyonların koordinasyonu ise askere bırakıldı. Askeri birlikler, Mardin Nusaybin ile Şırnak şehir merkezi veYüksekova ilçesinde operasyonların tamamlanmasıyla 169 gün sonra şehir merkezlerinden çekiliyor. Şehir merkezlerindeki güvenlik tekrar polise geçerken, yeni belirlenen stratejiye göre riskli ilçe, mahalle ve bölgelerde polis merkezleri kurulacak, mobil polis merkezleri oluşturulacak. Kritik bölgelerde kurulacak merkezlerde özel harekât, terörle mücadele ve çevik kuvvet polisleri de görev yapacak. Askeri birlikler, kırsal alanda geniş çaplı operasyonlar başlatırken, ‘bekle, karşıla’ stratejini terk ederek, her noktada her şartta operasyon yapılacak. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.