Hava Durumu

Bakan Albayrak açıkladı: Üstü tuz altı gaz

Enerji Bakanı Berat Albayrak, “Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. Uzun yıllardır süregelen Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı ortaya koyduğumuz bir çalışma vardı. Onun da çok önemli bir çalışmayla süresini öne alarak bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne (suni mağara) gazının basılmasını törenle başlatacağız” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2016 06:33
Haber Güncellenme Tarihi: 27.10.2016 06:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakan Albayrak açıkladı: Üstü tuz altı gaz
Enerji Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin özellikle kış aylarında sık sık gündeme gelen doğalgaz depolamasıyla alakalı önemli bir gelişmeyi açıkladı. Albayrak, Tuz Gölü’nde ilk doğalgazın Ocak ayında depolanacağını söyledi. Tuz Gölü’ndeki doğalgaz depolama tesisinin altyapı güncellemesine dayalı uzun yıllardır süregelen bir çalışma olduğuna işaret eden Albayrak, “Ocak ayında da güzel bir sürprizimiz olacak. Tuz Gölü’ndeki depolama tesisinin altyapı güncellemesini çok önemli bir çalışmayla öne alarak, bu kış devreye alınması için inşallah ilk kaverne (suni mağara) gazının basılması ile ilgili töreni de başlatacağız” dedi. Albayrak, Türkiye’nin her türlü senaryoya ve farklı sebeplerle ilgili oluşabilecek sonuçlara hazırlıklı olması gerektiğini belirterek, enerjideki krizleri yönetebilmesine dayalı altyapılarını hazırlaması gerektiğini vurguladı.     

20 MİLYON M3 EK GAZ

Albayrak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bu kış için güzel adımlar attıklarını dile getiren Albayrak, Türkiye’nin, özellikle kış aylarında yaşanan doğalgaz arz yetersizliğinden etkilenmesini önleyecek yüzer doğalgaz terminali (FSRU) kurulmasına yönelik, “Bu tesisi yıl sonu itibariyle devreye alacağız ve bunu 9 ay gibi belki de rekor bir sürede yapmış olacağız. Bu kış öncesinde Türkiye’ye günlük ek 20 milyon metreküp gaz basma kapasitesi sistemini devreye almak, bizim için çok önemli bir gelişme” şeklinde konuştu. Doğalgazda Türkiye’nin arz güvenliğiyle ilgili alternatif kaynakların çeşitlendirilmesi ve sadece ülke pazarı değil, ürün ve altyapı çeşitlendirmesi de yapması gerektiğini söyleyen Albayrak, şöyle devam etti: “FSRU yani yüzer LNG (sıvılaştırılmış doğalgaz) terminali dediğimiz gemilerde, diğer geminin yanaşarak getirdiği LNG gazlaştırarak sisteme enjekte ediliyor. Teknolojik olarak yeni dönemde ortaya çıkmış çok önemli bir ürün. Bunun en büyük avantajı çok kısa sürede devreye alınabilmesi. Normal bir LNG terminali 3 ila 5 yıl sürecekken, bunu çok daha hızlı devreye almak mümkün. Bu tesisi bu yıl sonu itibarıyla devreye alacağız. Ayrıca Aliağa’daki LNG terminalinin kapasitesi geliştirilecek. Bu aralık ayı itibarıyla yine inşallah yüzde 50’lik kapasite artışını ortaya koyacak ve yaza da 16 milyondan 25 milyon metreküpe çıkmasını müteakip, önümüzdeki yıl 39 milyon metreküpe kadar çıkacak.”

EN TEMİZ ELEKTRİK

Albayrak, Konya-Karapınar’da Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) olarak açıklanan güneş enerjisi yatırımının, Türkiye’nin hem iç piyasasındaki enerji ihtiyacını karşılamada, hem de bölge ülkelere ihracat yapma potansiyelini artıracağını söyledi. Türkiye’nin güneş ve rüzgar enerjisinde çok yüksek potansiyeli olduğunu belirten Albayrak, YEKA modeli ile bankalar tarafından da finanse edilen bir proje ortaya koymayı amaçladıklarını ifade etti. Albayrak, bu projeleri üç kritere göre seçtiklerine işaret ederek, şöyle konuştu: “Kriterlerimiz o bölgenin kapasite itibarıyla fizibıl olması, o bölgedeki arz ve talebin makul olması, üretilecek enerji eğer taşınacaksa yapılacak olan iletim altyapısının pahalıya gelip gelmeyeceği noktasında sıralayarak bundan sonraki bölgeleri de açıklayacağız. Konya-Karapınar’da 15 yıl süreyle alım garantisi söz konusu, inşaatı da dahil olmak üzere. Burada kullanılacak panellerin Türkiye’de üretilmesi, ilk etapta en az yüzde 65, sonra 75 ve yükselerek giden oranlarda yerlilik şartımız var. Bunun için de asgari 100 Ar-Ge çalışanı ki en az yüzde 80’i yerli olmak koşuluyla bir model ortaya koyduk. Biz en uygun, en makul ve en temiz elektriği istiyoruz.”     
 
VARLIĞI DERT, YOKLUĞU YARA

Albayrak, Rusya ile geçen yıl yaşanan kriz ve beraberinde yaşanan doğalgaz sorununun Türkiye’ye çok farklı tecrübeler kazandırdığını vurgulayarak, “Bu çerçevede enerji politikalarıyla ilgili önceliklerimizi çok somut bir şekilde güncelledik. Türkiye, bölgenin en büyük enerji tüketen ülkelerinden bir tanesi; Avrupa’yı kattığınızda özellikle gazda Almanya’dan sonra 2’nci sırada. Bizim enerji ihtiyacımız bu anlamda hayatiyet addediyor. Meşhur şarkı sözü gibi ‘varlığı dert, yokluğu yara’ gibi, varlığında da yokluğunda da stres yaşadığımız bir ürün. Onun için Türkiye gibi dışarıdaki enerji kaynaklarına bağlı bir ülke için bakıldığında çok farklı senaryolara hazırlıklı olmak lazım” dedi. Albayrak, doğalgazın Türkiye’nin temiz enerji konseptinde çok önemli yatırımlar yaptığı bir ürün olduğunu da hatırlattı.

İNDİRİM AYRI TAHKİM AYRI

Albayrak, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıması planlanan Türk Akımı ile ilgili sürecin 2014’te başladığını belirterek şunları söyledi: “Türk Akımı projesinin Türkiye iç piyasası ayağı olduğu kadar Avrupa piyasası ayağı da var. İkinci hattın gelişmeleri Avrupa piyasasıyla ilişkili bir husus. Üç gerekçe açısından Türk Akımı’na önemli bir proje olarak bakıyoruz: Proje bizim için win-win oldu, olumlu adımlar atıldı, iyileştirmeler oldu. Aynı zamanda arz çeşitliliği açısından da önemli. Üçüncü olarak, proje Türkiye’nin ve bölgenin ilişkilerini pozitif etkileyecektir. Rus tarafıyla çok verimli toplantılar, başarılı müzakere süreçleri yürüttük. Bu çerçevede proje, Türkiye’nin Batı Hattı özelinde yaşanan muhtemel krizleri elimine etmesi için önemli. 2017 itibarıyla inşaatın başlaması planlanıyor, ilk kısmının 2019’a yetişmesi konusunda bir gecikme öngörmüyoruz. Öte yandan, indirim ve tahkim ayrı konular. İndirimle ilgili müzakereleri teknik düzeyde ilgili arkadaşlar devam ettiriyor. Tahkim hususu ise özellikle 2010, 2011 ve 2012’den sonra yaşanan fiyat marjından kaynaklanıyor. Haklı talebimiz uluslararası mahkemelerde aynı şekilde devam ediyor ve edecek. ” 

3. NÜKLEERDE 2017’DE ADIMLAR

Türkiye’de kurulması planlanan üçüncü nükleer santralle ilgili yoğun çalışmaların devam ettiğini belirten Albayrak, “Yaklaşık 18 tane kriter var, bu çerçevede biz artık son noktalara yaklaştık. Hem bölgeye hem de yatırımcıya karar verilmesiyle ilgili en geç 2017’de adımlar atacağız” dedi.

İSRAİL GAZI OLUMLU ALTERNATİF

Albayrak, İsrail gazının Türkiye’nin uzun süredir gündeminde olduğunu hatırlatarak, “Doğu Akdeniz gazı hem Türkiye hem bölge için olumlu bir alternatif. Doğu Akdeniz’deki projelere olumlu bakacağımızı ilettik. Önümüzdeki dönemde bununla ilgili gelişmeleri göreceğiz” dedi. Albayrak, Gazze’ye elektrik sağlanması konusundaki gelişmelere ilişkin ise “Gazze ve Cenin başta olmak üzere, bölgedeki insanların huzuruna, kalkınmasına ve refahına katkı yapacak projeler lazım. Bunlardan biri elektrik projesi. Bununla ilgili çalışmalara başladık” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.