Hava Durumu

Bakan Faruk Çelik'ten önemli açıklamalar

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, nitratlı gübrelerin satışının yasaklanması ve toplanlamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Çelik, "Önce can sonra canan" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 13:32
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakan Faruk Çelik'ten önemli açıklamalar
Bakan  Çelik, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı. Türkiye'nin tarım ve hayvancılık çalışmalarına da değinen Bakan  Çelik, "Bizim etle ilgili bir sıkıntımız yok" ifadelerini kullandı.

Faruk Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle:

"2015 Temmuz'undan bu yana devam eden terör olayları dolayısıyla, el yapımı patlayıcılarda kullanılan temel madde olan nitratlı gübreler için bazı önlemler üzerinde durduk. Planlanan, üretimden kullanıma kadar bir kontrol mekanizması oluşturmak. Ancak ilk aşamada yurt genelinde nitratlı gübrelerin satışı durduruldu ve şimdiye kadar 298 bin ton gübre yediemine teslim edildi.

Bu kararın seri olarak alınması gerekiyordu. Kararın alınmasıyla ilgili bir tartışma süreci aciliyetten dolayı mümkün değildi. Böyle ani bir kararın üreticimizin planları etkilendi ancak önce can sonra canan. Teröre malzeme olacak bir ürünün kontrol edilmesi için önlemler bir an önce alınmalıydı. Bu yönüyle bu kararın alınması doğru. Üretim açısından sezon itibarıyla, en az kullanıldığı bir dönem içerisindeyiz. Ayrıca nitratlı gübre önemli ama alternatifsiz değil. 
Pazara bakıldığında Türkiye'de yılda 5 buçuk milyon ton ve bunun sadece 1 buçuk milyon tonunu nitratlı gübre oluşturuyor. Gündemimizde nitratlı gübrenin tamamıyla devlet kontrolüne alınması yok. Şu anda TÜBİTAK'la görüşmelerimiz sürüyor nitratlı gübrenin patlayıcı özelliğini ortadan kaldıracak yöntemler geliştirmek istiyoruz. Yani patlayıcı özelliğinden arınacak ama bitkiye ihtiyacı olan azotu yine sağlayacak. Yeni bir gübre çeşidiyle karşı karşıya kalabiliriz.

ET FİYATLARI NE ZAMAN İSTİKRARA KAVUŞACAK?

Şu anda bizim etle ilgili bir sıkıntımız yok. 14 milyon civarında büyükbaş 41 milyon civarında küçükbaş hayvanımız var. Halihazırda elimizde 1 milyon 300 bin besi hayvanımız var. Etle ilgili spekülatif bir durum olmayacak. Esas sorun üretici besici ve sanayici zincirinin iyi kurgulanması gerekiyor. Hayvan varlığımızı kendi iç bünyemizde çoğaltmamız gerekiyor. Hayvan ithal ederek, yem ithal ederek bu iş olmaz. Bunun olması için hayvan sayısını artırmamız lazım kendi damızlık çiftliklerimi oluşturmalıyız. Yeni dönemde mutlaka besi olacak ama unutmayalım ki damızlık ağırlıklı bir döneme girdiğimizi de unutmayalım." 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.