Hava Durumu

Bakandan beklenen açıklama! Kamuya 60 bin personel...

Maliye Bakanı Naci Ağbal, seneye kamuya en az 60 binin üzerinde farklı kanallardan ve sektörlerde personel alımı yapılacağını söyledi

Haber Giriş Tarihi: 18.10.2016 07:21
Haber Güncellenme Tarihi: 18.10.2016 07:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bakandan beklenen açıklama! Kamuya 60 bin personel...
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2017’de kamuya farklı sektörlerden 60 binin üzerinde personel alımının gerçekleştirileceğini bildirdi.

Ağbal, bütçe uygulama sonuçları, bütçe gerçekleşme tahmini ve 2017 merkezi yönetim bütçe kanun tasarısı hakkında düzenlediği basın toplantısında, “2017 bütçemizde bütçe giderlerini 645.1 milyar lira, faiz hariç bütçe giderlerini 587.6 milyar lira, bütçe gelirlerini 598.3 milyar lira, vergi gelirlerini 511.1 milyar lira, bütçe açığını 46.9 milyar lira, faiz dışı fazlayı ise 10.6 milyar lira olarak öngördük. Bütçe, eylül ayında 16.9 milyar lira, ocak - eylül döneminde ise 12 milyar lira açık verdi. 9 aylık bütçe gerçekleşmemiz geçen seneye göre 1.4 milyar liralık bir iyileşmeyi ifade etmektedir” dedi.

Aslan payı ulaştırmaya

“Enflasyon, bu yıl sonunda yüzde 7.5’e düşmüş olacak. Orta vadede ise hedefimiz, enflasyonu yüzde 5’e düşürmek” diyen Ağbal, 2016’da bütçeden yatırıma ayrılan 60 milyar liranın 78 milyar liraya çıkacağını belirterek, “Kamu yatırımları içerisinde en yüksek payı 22.1 milyar lira ile ulaştırma sektörüne ayırıyoruz” ifadesini kullandı.

Ağbal, kamuya personel alımları planlanırken uluslararası normlar ile eğitim ve sağlık gibi her alanda ihtiyaca göre belirlenmiş normların esas alındığını belirterek, “Özellikle uluslararası normlara yaklaşmış veya ihtiyaca göre verimlilik alanı oluşturabilecek alanlarda yine personel almaya devam edeceğiz ama burada artık eskisi kadar almayacağız. Birtakım özel arz eden alanlar vardır, o alanlarda da personel alımına devam edeceğiz” dedi.

Ağbal, önümüzdeki sene kamuya en az 60 binin üzerinde farklı kanallardan ve sektörlerde personel alımı gerçekleştirileceğini açıkladı. Ağbal, “Bu sayının önceki yılların altında olduğunu söylemek mümkün ama mutlaka bir personel planlaması yapmamız doğru bir yaklaşımdır ve önümüzdeki 3 yıllık süreçte de buna özel bir önem vereceğiz” diye konuştu.

Vergi düşük kaldı

Ağbal, vergi gelirlerinin 2016’da beklentilerinin altında kaldığını belirterek, “Kamu harcamalarının kompozisyonunu özellikle özel sektör yatırımlarını, ihracatı destekleyecek şekilde değiştiriyoruz, dönüştürüyoruz. Çok güçlü bir hükümetimiz var, bir siyasi istikrar var ve bu ortamda özellikle alacağımız kararlar, gerçekleştireceğimiz yapısal reformlar sayesinde, yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata öncelik veren harcama kompozisyonumuzla büyümeyi yüzde 4.4’e çıkarmayı hedefliyoruz” dedi.

Musul operasyonunun bütçe etkisi sınırlı

Ağbal, Musul operasyonu nedeniyle savunma harcamalarında bir artışa gidilip gidilmeyeceğine ilişkin soru üzerine, “Bölgemiz jeopolitik risklerle baş etmeye çalışıyor. Türkiye, bütün jeopolitik risklere karşı aktif bir dış politika izliyor. Bu çerçevede 2016 bütçesi de gerçekleşen risklerden etkilendi. Operasyon konusunda Türkiye aktif dış politika çerçevesinde gerekli adımları atıyor. Bu adımlar çerçevesinde kamu maliyesi olarak alınması gereken kararlar neyse onların gereğini bugüne kadar yaptık, yapmaya devam ediyoruz. 

Savunma, güvenlik harcamaları noktasında son dönemde meydana gelen gelişmeler, bütçenin toplam harcamaları üzerinde çok önemli bir etki yapmadı. Tabii ki savunma, güvenlik harcamalarının bir miktar yukarı çekilmesi doğal ama toplam bütçe harcamaları içerisinde sınırlı bir etkiye sahip olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Daha sonra Ağbal, bütçe bağlama seremonisi yaptı. Bu bütçenin, bağladığı 11. bütçe olduğunu kaydeden Ağbal, “Bir gün gelecek bunu elektronik olarak, tuşa basarak bağlayacağız” dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.