Hava Durumu

Bankalara faiz çıkışı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Toplantısı'nda konuşan BTSO Başkanı Celal Sönmez, kredi faizlerini yüksek tutan bankalara yüklendi: "Yağmurlu havada şemsiyeyi çekenlere, güneşli havada kimse itibar etmez."

Haber Giriş Tarihi: 31.10.2012 18:53
Haber Güncellenme Tarihi: 31.10.2012 18:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bankalara faiz çıkışı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası'nin ekim ayı olağan meclis toplantısı, BTSO hizmet binasında gerçekleştirildi.        Ekonomideki gelişmeleri değerlendiren BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, eleştiri oklarını bankalara yöneltti. Bankaların uyguladığı yüksek kredi faizlerinden dert yanan Celal Sönmez, "Bankaların Hazine'ye verdiği borç faizi ile özel sektöre kullandırdığı kredi faizi arasındaki fark 2 katına çıkmış durumda. Yağmurlu havada şemsiyeyi çekenlere, güneşli havada kimsenin itibar etmeyeceğini bankalar unutmamalı" dedi.

"2023 hedefi için  devrim yapmalıyız"
Gelecek nesiller için atılması gereken çok adım olduğunu belirten Celal Sönmez, "2023 yılında dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girme hedefi, hepimizi motive eden önemli bir iddia. Ancak gereğini yerine getirmeden bu hedefe ulaşmanın zor olduğunu hepimiz biliyoruz. Yeni bir Anayasa'dan, adalet sistemi reformuna, kayıt dışı ekonomiyi minimize etmekten, işgücü kalitesini artırmaya kadar bir dizi devrimi gerçekleştirmek zorundayız" diye konuştu.

Büyüme hesapları...
Türkiye'nin her yıl yüzde 4 büyüme gösterdiği takdirde 2023 yılında 2.1 trilyon dolarlık milli gelire ulaşacağını anlatan BTSO Başkanı Sönmez, şöyle devam etti: "Eğer üstümüzdeki ve hemen altımızdaki ülkeler hiç büyümezse, 2023'te İtalya'yı geçip dünyanın 8. büyük ekonomisi olabiliriz. Ama dünyanın büyümeye devam edeceğini, üstelik bizim büyümemiz için Avrupa'nın da büyümesi gerektiğinin farkındayız. IMF'nin büyüme tahminleri ve bizim orta vadeli program hedeflerimiz kullanıldığında Türkiye'nin 2017 yılında yani 5 yıl sonra 1.25 trilyon dolar milli gelire ulaşabileceği ama dünyanın 17. büyük ekonomisi olarak kalmaya devam edeceği ortaya çıkıyor."

"Rakiplerimiz önde"
Atılan hiçbir adımın yapısal reformların yerini tutmadığına dikkati çeken BTSO Başkanı Celal Sönmez, yapılan iyileştirmelere rağmen Türkiye'deki iş ve yatırımının ortamın hala rakiplerinin gerisinde olduğunu kaydetti. Sönmez, "İş yapma kolaylığı endeksinde 183 ülke arasında 71'inci sıradayız. 10 yıl sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma hedefine inanıyorsak, içerdeki üretim maliyetlerini düşürmeli, iş ve yatırım ortamını geliştirmeliyiz. Oysa mevcut şartlarda bunun tersi adımlar atıldığını görüyoruz. Ekonomide bu yıl öngörülenden daha fazla bir soğuma yaşadığımız anlaşılıyor. İç talep uzun süredir geriye gidiyor. Hane halkı tüketim harcamaları 2009'dan bu yana ilk kez yılın ikinci çeyreğinde küçüldü. Özel sektör yatırım harcamalarında da benzer bir gelişme var" ifadesini kullandı.

"Harcama reformu şart"
Düşen büyüme hızının kamu dengesini zorladığını, siyasi otoriteyi vergi ve enerji zammına zorladığını anlatan Sönmez, "Bu zamların, yılın kalan kısmında iç tüketimi biraz daha daraltıcı etkisi bir yana, sanayimizin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği bir gerçek. Bütçe gelirlerini artırmanın yolu vergileri artırmak değil, kayıt dışı ekonomiyi azaltmak olmalı. Ayrıca kamunun, bu dönemde acil bir harcama reformuna ihtiyacı olduğu ortada" dedi.

"Enerjimiz boşa gidiyor"
Enerji zammı konusunda da Türkiye'nin kalıcı bir çözüm sağlaması gerektiğini vurgulayan Sönmez, "Şu anda enerji ithalatına 60 milyar dolara yakın para harcıyoruz ve bu ihtiyaç, bizim cari açık kırılganlığımızın baş aktörlerinden biri... Üstelik kişi başına elektrik tüketimimiz henüz Avrupa ortalamasının 3'te 1'i kadar. Güney Kore de bizim gibi enerjide dışa bağımlı bir ülke... Kore'nin de benzer boyutta enerji ithalatı var, ancak Güney Kore cari fazla veren bir ülke. Katma değeri yüksek mal üretmediğimiz her proseste enerjimizi boşa harcadığımız ortada" diye konuştu.

Melahat BİLGİN
 





 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.