Hava Durumu

Bankaların kredili mevduat hesabı oyunu sona eriyor

Hesap sahiplerinden imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep alınmadan kredili mevduat hesabı açılmamasına ilişkin düzenleme, yarından itibaren uygulanmaya başlanacak.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2013 17:39
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2013 17:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bankaların kredili mevduat hesabı oyunu sona eriyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nca (BDDK) kredi mevduat hesabı açılmasına ilişkin açıklama yapıldı.

Mevduat ve Katılım Fonunun Kabulüne, Çekilmesine ve Zamanaşımına Uğrayan Mevduat, Katılım Fonu, Emanet ve Alacaklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin geçen yılın kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlandığı belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Yönetmelikteki ’Düzenlenecek sözleşmeler kapsamında, sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep olmaksızın hesap sahibi adına kredili bir hesap açılamaz’ hükmü ile çerçeve sözleşmeden ayrı olarak hesap sahibinden alınacak imzalı ya da kanıtlanabilir bir talep ile kredili mevduat hesabı açılması gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bahse konu hüküm, ilgili yönetmelik uyarınca 1 Mayıs 2013 tarihi itibarıyla yürürlüğe girecektir."

KREDİLİ MEVDUAT HESABI OYUNU

Tüketiciler Birliği Genel Sekreteri Mehmet İmrek, bankaların mağduriyet yaratan uygulaması ile ilgili şunları şöylemişti:

"Bazı bankalar, kredi verdikleri müşterilerinin haberi olmadan kredili mevduat hesabı açıyor (ek hesap) ve bunu yine kendi belirledikleri koruma sigortası ile koruma altına alıyor. Şöyle ki bir kredi çektiniz ve aylık ödemeniz bin lira. Bu bin liranın aylık olarak garanti tahsili için banka, yaklaşık 2 bin liralık kredili mevduat hesabı açıyor. Tüketici, ödeme bir gün geciktirdiği anda banka bu hesaptan bin lira çekiyor ve hemen faiz işletiyor. Bin liraya bir günlük gecikme yüzünden 50 lira faiz ödeniyor. Bunu milyonlarca tüketici üzerinden hesaplarsanız, bir günlük gecikmeyle bankaların elde ettiği karı siz düşünün.''

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.