Hava Durumu

‘Başbakan belirleyecek’

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, görevde kaldığı süre boyunca Bursa’ya birçok değerler kattıklarını belirterek, yeniden adaylığı ile ilgili olarak, “Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın bir kriteri vardır. Bu kriterleri de sayın genel başkan belirler” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2013 10:14
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2013 10:14
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
‘Başbakan belirleyecek’

Aysın Komitgan: Bursa’nın en önemli gündemlerinden birisi ulaşım konusu. Sizin döneminizle başlayan önemli yatırımlar var. Bunun yanında vatandaşların da şikayetleri var. Bursa’nın ulaşımı ne zaman feraha kavuşacak?
Recep Altepe: Ulaşım en büyük sıkıntılarımızdan birisi, çünkü Bursa metropolitan bir kent. Metropolitan kentlerde ulaşım problemi bitmez; çünkü milyonlarca insan bir arada yaşıyor. Normal olarak Bursa’da yaşaması gereken insan sayısı 500 ile 600 bin arasında. Ama şu anda 2 milyon kişi yaşıyor. Halkımızın sıkıntılar yaşamaması için ve 2023 vizyonu kapsamında şimdiden yatırımlarımızı yapıyoruz. Dünyada çok büyük kentlerin ulaşım planını yapmış bir firmayla çalışıyoruz. Çok yakında çalışma olan yollar toparlanacak ve yaz mevsimi başlamadan yeniden ulaşıma açılacak. Bursa son yıllarda büyük bir değişim yaşadı. Cumhuriyet Caddesi’ni bile göz önüne aldığınızda bu değişimin farkına varabilirsiniz. Biz birçok caddede de bu çalışmaları sürdürüyoruz. Bunun dışında restore çalışmalarına devam ediyoruz. Harabe hiçbir eser kalmıyor. Şu anda da Altıparmak’ta çalışmalarımızı yapıyoruz. Granit taşlı kaldırımlar ve tek tip ağaçlandırma çalışmaları devam ediyor. Bir ay içinde de tramvay hatları da toparlanmış olacak.
Komitgan: Peki şehir içi tramvay hatları devreye girdikten sonra Bursa’nın ulaşım profili ne şekilde olacak?
Altepe: Metro bir seferde bin kişi taşıyor. Siz bu bin kişiyi tekerlekli araçlarla taşımaya kalkarsanız 500 tane araç gerekiyor. Bu yüzden tramvay Kestel’e ulaştıktan sonra, vatandaşlar kendi araçlarını mı kullanacak, tramvayı mı buna kendisi karar verecek. Vatandaşlarla yaptığımız çalışmalarda Heykel’e ve çarşıya özel araçlarınızla çıkmayın diyoruz. Onlar bize Heykel’den geçerken zevk aldıklarını, çevreyi izlediklerini söylüyorlar. İnsanlar aynı anda bir noktaya yüklenirse dünyanın her yerinde bu sıkışıklık yaşanır. Bursa’da raylı sistemden başka bir çare yok. Bursa’nın 110 yıl önce tramvay düşüncesi varmış ama bugün yapılmaya başlandı. Bir sürü şirketler kurulmuş ama bir türlü yapılamamış. Bunlar dünyada 100 yıl önce yapılan şeyler. İsviçre’de Alplerin tepelerinde bile tramvay dolaşıyor.
Komitgan: Tekrar Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterilirseniz bundan sonraki süreç için kafanızda bir ulaşım modeli var mı?
Altepe: T 1 hattı yapılıyor ve bu hattın Yalova Yolu uzantısı var. Bunun dışında Çekirge hattı, Yıldırım etabı, Atatürk Caddesi’nin üst bölgelerini toplayan tramvay hatlarımız var. Bunlar bitince modern metro hatları birbiriyle entegre olacak.  Ama şehrin merkezinde, tarihi bölgede yeni caddeler, yollar açamıyoruz. Bu yüzden yayaları ve raylı sistemi oluşturmamız gerekiyor.  Şehri yürümeye teşvik edecek projelerimizi uygulamaya koyacağız.
Komitgan: Karada durum böyleyken denizde durum nasıl? Bursa halkı BUDO’ya sahip çıkıyor mu?
Altepe: Karadan İstanbul’a gitmekle denizden gitmek arasında büyük bir fark var. Burada deniz yolculuğu tercih ediliyor. Bizim gemilerimizin de doluluk oranı gayet güzel. Şu anda kâr da ediyoruz. Ama biz kâr amaçlı bunu yapmıyoruz. Bu fiyatlara taşımaya devam ederek, insanların işini görmeye devam edeceğiz. Önemli olan Bursa ile İstanbul arasındaki köprüyü sağlamlaştıralım ve potansiyelden yarar sağlayalım. Bizim mantığımızda kâr sağlamak yok, hizmet sağlamak var. İDO’nun da bizimle rekabet etmesi mümkün değil, çünkü bizim kimseye borcumuz yok.
Komitgan: 1/100 binlik yeni konulan planlarda tarım alanlarının bile imara açıldığına dair iddialar var. Bu durumu nasıl değerlendireceksiniz?
Altepe: Şu anda 100 binlik plan çalışmalarını yaptık. Yaklaşık 2 yıla yakın süredir bu planlar uygulanmaya başlandı. Ama biz bunları kafamıza göre yapmadık. Altmışa yakın profesörle beraber bu planlar uygulanmaya başlandı. 180 toplantı yapıldı. Bu toplantılara odalardan, siyasi partilere sivil toplum örgütlerine kadar herkes dahil oldu. Bu toplantılar sonrasında projeler ortaya kondu. Biz bunlara müdahil olmadık. Yapılan çalışmalar sonrasında İstanbul’un hedefleri ile Bursa’nın hedefleri aynı çıktı. Sanayinin, ticaretin ve turizmin canlandırılması üzerine kararlar çıktı. Ayrıca bu çalışmalarda Bursa’nın nüfusunun üç buçuk milyonu aşmayacağı da ortaya çıktı. Bursa’da yapılan çalışmada tarım alanları, konut alanları ve sanayi alanları ölçüldü. Sanayi alanlarının boş olduğu, konut alanlarının yeterli olduğu da söylendi. Bu alanda yeni bir alan imara açılmadı. Bizim hedefimiz şehrimizin kalite kenti olması.
Komitgan: Planlar yapılırken akademisyenlerin Bursa’ya çok katlı binaların yapılacağı doğrultusunda endişeleri ortaya çıktı. Böyle bir şey var mı?
Altepe: İzmir ve Ankara yolu üç emsale kadar normal. İstanbul’daki emsaller de aynı ama bazı yerlerde bu beşe çıkabiliyor.  Ama yapılacak dönüşümlerde yükseklikler artmayacak. Mevcut emsallerle devam edeceğiz. Bursa yapılan bu alçak emsallerle kaliteli bir şekilde dönüşsün istiyoruz.
Komitgan: Büyükşehir Belediyesi olarak kentsel dönüşümde aktif rol oynayacak mısınız?
Altepe: Biz bir örnek yaparak,  ilçe belediyelerinin bu dönüşümleri yapmasını istiyoruz. Aslında vatandaşın kendisi yapması gerekiyor çünkü belediyelerin bu dönüşümün tamamını yapmaya gücü yetmez. 100 metrekare dairesi olan bir vatandaş 120 metrekare lüks, sosyal donatı alanlarına sahip bir daireye sahip olacaksa biraz da olsa fark ödeyecek. Biz de diyoruz ki devlet vatandaşlara kredi versin. 3 bin daireye devlet kredi verse 35-40 bin lira kadar bu da yılda 100 milyon yapar. Bu şekilde kolayca bu dönüşüm devam edebilir. Biz de bunun için görüşmelere başladık. Bu şekilde vatandaşların binası sağlam olacak, otoparkı olacak, deprem geliyorsa gelsin ne de olsa binam sağlam diyecek.  
Komitgan:  Stadyumu yıkacak mısınız yıkarsanız yerine ne yapacaksınız?
Altepe: Stadyumu yıkacağız ve yerine meydan yapacağız. Oraya büyük bir iş merkezi yapılacaktı. Zaten Altıparmak’ın yolları belli. Burada bir alışveriş merkezi yapıldığında bu yollar çok sıkışacaktı. İnsanların buluşacağı, konserlerin olacağı bir yer olacak. Bu anlamda hem bir stadyum hem de bir meydan kazandırılmış oluyor. Sayın başbakanımızın da talimatı bu yönde zaten 50 milyon lirayı da bu yüzden veriyor. Mevcut stat özellikli bir yapıya sahip değil. Bu yüzden yıkılıp meydan yapılması daha mantıklı. Oraya Bursa’ya yakışan bir meydan yapacağız.
Komitgan: Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adaylığınızı erken açıkladınız. Adaylık sürecinde geçmişte de olduğu gibi il başkanları ile yerel yönetimler arasında soğuk rüzgarlar eser. Sayın Başbakan  Ankara’da yaptığı toplantıda sizi tebrik etti ve anket sonuçlarının iyi olduğunu söyledi. Sayın Sedat Yalçın ise bunu Bursa’ya dair bir yorum yapılmadı şeklinde yorumladı. Biz de o toplantıdaydık dedi. Bir sıkıntı mı var?
Altepe: Hayır. Ben Bursalıyım, annem babam da Bursalı. Ben Ankara’yı düşünmüyorum. Ben ya Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı olacağım ya da başka bir şekilde siyasete devam edeceğim. Bakarsanız belediyecilikte Bursa sürekli yaptıkları ile gündemde. Sayın Başbakan da örneklerini Bursa’dan veriyor. Ben 35 yıldır siyaset yapıyorum. 35 yıl önce genel merkezde gençlik başkanıydım. Ben adaylığımı ilk koyduğumda herkes bizim için o zaman koşturdu. Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na adaylıklarla ilgili dedikodular var. Ama yeni yasayla beraber bu sınırlara hükmedebilecek birinin olması gerekiyor. Biz 20 yılda yapılan hizmetleri 4 yılda yapmışız. Bugün Recep Altepe’nin puanı Bursa’da düşmedi. Şu konumda da en iyi durumda. Bu anketleri zaten biz yapmıyoruz. Genel merkez üç koldan en güvenilir firmalarla bu işi yürütüyor. Bir belediye başkanı yaptığı işi tam yaptıysa rakibi sadece kendisidir.
Peki parti içi rekabet, aday değişikliğini gündeme getirir mi?
Bursa Ankara İzmir şansa bırakılmaz. Bunun bir kriteri vardır. Bu kriterleri de sayın genel başkan belirler. Biz ekonomik krizde aday olduk. Bursa’da AK Parti kaybedecek dendi. Biz yüzde 47 ile kazandık. Biz zaten partinin içindeyiz. Bütün görevlere bizi gönderiyorlar. Demek ki bu konuda güzel gelişmeler olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.