Hava Durumu

Başbakan'dan esnafa kredi müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TESKOMB Esnaf Bilgilendirme Toplantısı'nda esnafa kredi müjdesi verdi.

Haber Giriş Tarihi: 30.04.2013 16:24
Haber Güncellenme Tarihi: 30.04.2013 16:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakan'dan esnafa kredi müjdesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan TESKOMB Esnaf Bilgilendirme Toplantısı'nda 1 Mayıs 2013'ten itibaren esnafların TESKOMB kefaletiyle Halkbank'tan kullanacağı kredilerde faiz indirimine gidileceğini açıklayarak, "Bir yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranını yüzde 4'e, bir yıldan fazla olan kredilerde de faiz oranını yüzde 5'e çekiyoruz. Aradaki farkı yine Hazinemiz karşılayacak" dedi.

Son dönemde yaptığı ''Milli içkimiz ayrandır'' çıkışıyla tartışma yaratan Başbakan'a, konuşmasının ardından yayık hediye edildi. TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül'ün elindeki yayığı yoklayan Başbakan ''Ama bu yayık boş'' diye sitem etti. Salonda alkış tufanı koptu.

Başbakan Erdoğan'dan Esnafa müjdeİşte Erdoğan'ın konuşmasından satır başları
Son dakika! Uzmanlar ana diliniz gibi İngilizce konuşmanın sırrını açıkladı. Nasıl mı? Tıklayın!

Çok değerli esnaf kardeşlerim sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Bugün bir kez daha sizlerle beraber olmaktan, coşkunuzu paylaşmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum. Değerli kardeşlerim dünyanın en zengin, en köklü esnaf kültürüne sahip ülkesiyiz. Esnaflık 1000 yıldır asla ekonomik bir faaliyet olarak görülmedi  Bizim kültürümüzde esnaflık bir medeniyet duruşunu, bir medeniyet rengini ifade eder. Gelenekleriyle, ahlakıyla, dayanışmasıyla medeniyetimizin gelişmesinde hayati bir rol oynamıştır. Komşunun siftahını kendine dert edinen esnaflık anlayışına başka bir yerde rastlayamazsınız.

ESNAFLIĞIN TEMEL İLKELERİ

Bakınız değerli kardeşlerim önce ne olduğumuzu bilmeniz lazım diye düşünüyorum. Bu millet kimdir? Kimliği nedir? Kendimizi iyi tanıyacağız ki dünyaya kendimizi iyi anlatalım. Selçuklu devletini ayakta tutan ahilik teşkilatımız olmuştur. Osmanlı Devleti'ni kuran, geliştiren aynı şekilde ahilik teşkilatımız olmuştur. Esnaf demek sadece dükkan açan, para kazanan kişi demek değildir. Esnaf sosyal dayanışmanın öncüsüdür. Esnaf, toplum içinde edebin, ahlakın koruyucusudur. Aynı zamanda çırak yetiştiren öğretmenlerdir. Bizim kültürümüzde bizim kadim medeniyetimizde öyle esnaf olmak kolay değildir. Her dükkan açan öyle kolay kolay esnaf sayılmaz. Uzun bir temel ilkeler listesi vardır.

- İyi huylu olacak

- Güzel ahlaklı olacak

- Gözü, gönlü, kalbi tok olacak

- İçi dışı özü sözü bir olacak.

- Her zaman her yerde Allah'a güvenecek

- Alimlere dost olacak

- Dostlara danışacak

''İÇKİ AHİNİN AFETİDİR''

Yemek yemenin ahilikte 12 kuralı var, su içmenin 3 kuralı var, onlara uyulacak. Yürürken mahallede, pazarda, alışverişte bu temel ilkelere uyacak. İçki içerse bu ahinin afetidir. Sigara da buna dahil tabi. Abdulkadir beyden sözü aldım sigara içmeyecek. Hepiniz şahit olun. Aksi takdirde onu ahilikten düşürün. Gammazlık, yalancılık, haram yemek ahinin aynı şekilde felaketidir.

''AHİLİĞİN 3 ŞARTI VAR''

Ahiliğin 3 açık şartını yerine getirecek. Elini, kapını, sofranı açık tut. Siz böyle değil misiniz? Böylesiniz. İşte biz böyle bir teşkilata sahip bir milletiz. Böyle bir kültürü ve ahlakı taşıyan bir milletin mensuplarıyız. Bizim idarecilerimiz batıdan kurumlar ithal ettiler. O taklit edilen hangi kurum varsa aslını ahilik teşkilatında bulursunuz. Sendikalcılık, sosyal dayanışma, takım çalışması,  iş güvenliği kökünü ahilikte bulursunuz.Ahilik böyle bir teşkilattır.

İnanın bugün ülke olarak karşı karşıya kaldığımız sorunların kaynağında taklit yatıyor. Bu ülkenin öz değerlerini reddetmiş dışarıdan ithal etmişler. Burun kıvırmış, dudak bükmüş ithal etmişler. Doku uyuşmazlığı ortaya çıkmış. Zorla kabul ettirmeye çalışmışlar. Bir ezikliğin neticesi olarak kendi öz değerlerine bakmamışlar. Ahilik kardeşlik demektir. Ahilerden bu kardeşliğe sahip çıkmalarını istiyorum.

''ABDULKADİR BEY KASAMIZ NE DURUMDA''

Az önce Abdulkadir Bey'e sordum kasamız ne durumda. Eski rakamla ''1.5 katrilyon var'' dedi. Peki ''10 yıl önce ne vardı'' dedim ''Hiçbir şey yoktu'' dedi. ''Bu paraya kimse dokunamaz'' dedi. ''Bu para sadece sıkıntıda olan esnafımız için kullanılır'' dedi.

''KARDEŞLİĞE SAHİP ÇIKIN''

Esnafımızdan çok samimi bir ricada bulunmak istiyorum. Hangi partiye oy verirse versin, hangi etnik kökenden olursa olsun. Her bir esnafımız ahilik kültürüne sahip çıksın. Bu çok önemli. Biz eğer ahilik geleneğini bu topraklarda hakim kılarsak emin olun hiçbir meselemiz kalmaz. Ben esnafı daha fazla inisiyatif almaya davet ediyorum. Ahiliğe yani kardeşliğe sahip çıkın. Esnaf kendi özüne sahip çıkarsa Allah'ın izniyle bu iş bitmiştir.

''HALKBANK'I KAPATACAKLARDI ŞİMDİ KÂR EDİYOR''

10 yıl boyunca esnafın sorunlarını çözmek için mücadele ettik. Ekonomimizin rahatlaması en çok esnafa yaradı. Biz anayasanın hükmüne bağlı olarak esnafımızı koruyoruz. 2009 yılındaki sicil affıyla yeniden krediye imkan sağladık. 2010'daki eylem planıyla da 7 ana başlık altında 30 tedbir açıkladık. Bütün bu süreçte esnafın bankası Halkbank'ı kâra geçen bir banka haline getirdik. Kapatılması düşünülen bir bankaydı. Kapısına kilit vurulacak olan Halkbank'a 13,5 milyon dolar piyasa değeri biçiliyor. Ah ah siyaset burada yapamam o yüzden konuşmayacağım. Şimdi Halkbank ihtiyaçtan 50 yeni şube açıyor. Halkbank hazineye 15 milyon para aktardı. Halkbank büyüdükçe esnafa olan katkısı da büyüdü.

10 yıl önce Halkbank'ta kredi kullanan esnaf sayısı 38 bin kişiydi. Şu anda 260 bin esnaf kullanmış durumda. Esnafın kullandığı kredinin üst limiti 5 bin liracıktı. Bunu da 125 bin liraya yükselttik. Yatırım kredisi imkanı da sağladık. Şimdi geliyorum asıl meseleye

ESNAFA KREDİ MÜJDESİ

Halk Bankası'ndan kullanılan kredinin faiz oranını vadeli kredilerde yüzde 6.5'e, 1 yıldan uzun kredilerde 7,8'e kadar indirdik. Yarından itibaren, 1 Mayıs'tan itibaren esnafımızın Halk Bankası'ndan aldığı kredilerin faizini düşürüyoruz. 1 yıla kadar vadeli kredilerde yüzde 4'e, 1 yıldan uzun kredilerde faiz oranını yüzde 5'e çekiyoruz. Aradaki farkı yine hazinemiz karşılayacak. Bunun yanında kooperatiflerde, gerekse Halkbank tarafından yapılan kesintilerde de indirime gidiyoruz. İstihbarat ücretini de tamamen kaldırıyoruz. Bu önemli gelişmelerin esnaflarımız için hayırlı olmasını temenni ediyorum.
''PARANIZI İYİ YÖNETİN''

Ne olur paranızı iyi yönetin. Bakın paranın da abur cubur vardır ha oyuna gelmeyin. Eğer paranızı iyi yönetemezseniz yazık edersiniz. Biz sizin güçlü olmanızı istiyoruz. 1000 yıl boyunca olduğu gibi Türkiye'yi birlikte yücelteceğiz. Şu çözümde halkımızın birbiriyle kucaklaşmasına ahilerimizin katkısını bekliyorum.
ERDOĞAN'A YAYIK HEDİYE EDİLDİ

Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan'a yayık hediye edildi. Üzerinde ''Dünya lideri Erdoğan Milli içkimiz ayran'' yazan yayığı alan Erdoğan teşekkür etti. TESKOMB Başkanı Abdülkadir Akgül'ün elindeki yayığı yoklayan Başbakan ''Ama bu yayık boş'' diye sitem etti. Salonda alkış tufanı koptu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.