Hava Durumu

Başbakan Yıldırım'dan müjde! Yarısı sizden yarısı bizden

İzmir'de Milli Tarım Projesini açıklayan Başbakan Binali Yıldırım, tarımda havza bazlı üretimine geçeceklerini, çiftçinin kullandığı mazotun yarısını devletin ödeyeceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 14.10.2016 16:03
Haber Güncellenme Tarihi: 14.10.2016 16:03
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başbakan Yıldırım'dan müjde! Yarısı sizden yarısı bizden
Başbakan Binali Yıldırım, Dokuz Eylül Üniversitesi 2016-2017 Akademik Yıl Açılış Töreni'ne iştirak ettikten sonra İzmir'de temaslarına devam ediyor.

Ödemiş Belediyesi Konferans Merkezi'nde Milli Tarım Projesi Lansmanı'nı açıklayan Yıldırım'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;

Yarınımızı şimdiden görüp hesap edip ona göre hareket edeceğiz. Çpok şehir hazine değerinde verimli toprağımız var. Sadece elimizde verimli toprak olması yetmez. Alın teri ile sulanmayan toprak bereketini sofraya taşımaz. 

Göreve geldiğimizde ilk iş olarak, birçok desteği hayata geçirdik. Biz tarım ve hayvansal üretimlerin sayısını artırdık. Ama ihtiyaçlarda artıyor. Tarımsal yıllık gelirimiz 36 milyar iken şu anda 150 milyar liraya dayanmış. Neredeyse 4 kata yakın bir artış sağlanmış.  İhraç 4 milyarın altında, şu anda 17 milyar dolar... Bunlar yeter mi, yetmez. Türkiye'nin potansiyeli bunun çok daha üstünde bereketi hak ediyor. Bunun çok daha fazlasını yapabilir. 

Sanayileşiyoruz, kentleşiyoruz ama hala 20 milyon vatandaşımız tarımda çalışıyor. yani her 5 kişiden bir tanesi ekerek biçerek geçimini sürdürüyor. 2023 yılınında 150 milyar dolar tarımdan gelir bekliyoruz. Bu hedefe ulaşabilmek için tarımı stratejik sektör kabul ettik. Ve yeni çalışmalar yapmaya başladık.

Şimdi Milli Tarım Projesi'nden neler yapabileceğimizi kısa kısa anlatacağım. 

Tarımda havza bazlı üretime destek verilecek. Şimdiki destekler daha bilinçli hale gelecek. Türkiye'deki bütün iller, ilçeler, tek tek masaya yaratıldı. Böylece 941 tane havza ortaya çıktı. Bu havzalarda hangi ürünler yetişir, pamuk, zeytin, arpa nerede yetişir? Hangi ürün daha çok su ister? Bunları belirleyince iş kolaylaşıyor. Mesela buğday ve yem ürünlerine yurdun neresinde yetiştirirseniz, yetiştirin desteği alacaksınız. Havzaya uygun olmayan ürünlere veren destekler kesilecek. O havzada yetişen ürünler için destekler verilecek. Herkes kafasına göre değil havzasına göre ekim yapsın.

Piyasadaki fiyat dalgalanmaları en aza düşürülecek ve maksimum kazançlar esas alınacak. Bunların önüne geçmek için bir sistem geliyor. Destekleme başvuruları basitleştiriliyor. Çiftçiler, bir yıl içerisinde bir kez başvuru yapacak. Çiftçiye ve hayvancılığa 13 milyar liradan fazla destek veriyor. Destek yok deniyor. Detskler 12 aya ayrılmış, hiçbir işe yaramıyor. Öyle olunca artık bu destekleri yılda iki defa vereceğiz. İlk destek ekim zamanı Nisan - Mayıs gibi, ikinci destek Eylül-Ekim'de hasat zamanı olacak. Söz verdiğimiz gibi gübrede kadeveyi kaldırdık. Bu yüzde 18 ucuzlayacağı anlamına geldi. Tarım Bakanlığı bir çalışma daha yaptı. Şu anda gübre yüzde 23 ucuzladı. Böylece gübrede yüzde 25 indirim sağladık. 
Seçimlerde herkes bol keseden atıyor. Mazot 1 lira olacak. Çiftçiye vaadleri birbiriyle yarışıyor. 

Tarım yapılacak yere bina yapmak ihanettir. Böyle bir şey olur mu? En verimli topraklar binalarla dolup taşıyor. Tarla olmayan daha sağlam mevkilerde gelişmek yerine ovalarda büyümeye başlıyorlar. 

4 ayını doldurmuş tüm bakımları yapılmış olan danalar için 25 ilde 750 lira verilecek. Bu bölgelerde ağır yaparsanız da yarı parasını devlet verecek. Düve alımında yüzde 30'un devlet verecek.

22 ilde en az 500 baş kapasiteli damazlık teke koç üretimi için merkezler kurulacak. 8 vilayetimizde 250 kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kurulacak. Bu merkezleirn kurulacağı illerin tamamında ağır yapımına alınacak aletlerin maliyetinin yarısı devlet tarafından hibe edilecek. 

Büyükşehir sınırları içindeki hayvan barınaklarının ruhsat harcı alma işine son veriyoruz. Böylece yerli hayvancılıkta istediğimiz noktaya geleceğiz. Sadece üretmek yeterli değil, kaliteli olması gerekiyor. 

Süt fiyatları Ulusal Süt Konseyi'nin önerdiği fiyatın altına inmesi durumunda müdahale edlilecek. Anlık süt kayıt sistemi kuruluyor. Piyasadaki fazla süt Konsey tarafından alınacak ve süt tozu yapımında kullanılacak.  

AYRINTILAR GELİYOR...
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.