Hava Durumu

Başkan Dündar, Sönmez Medya Buluşmaları'nda konuştu: "Kentin kimliği değişecek"

AS TV'de yayınlanan Sönmez Medya Buluşmaları'na konuk olan Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar, hafriyat çalışmalarına başlanan Osmangazi Meydan Projesi'nin kente değer katacağını söyledi. Dündar, projenin birinci etabının 3 yıl içinde tamamlanacağını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.11.2019 09:11
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2019 09:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başkan Dündar, Sönmez Medya Buluşmaları'nda konuştu: "Kentin kimliği değişecek"

AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları'nın bu haftaki konuğu Osmangazi Belediye Başkanı Mustafa Dündar oldu. Dündar, Sönmez Medya Yazı İşleri ekibinin kent gündemine ilişkin sorularını yanıtladı. Son günlerde, Soğanlı Botanik Parkı'nın SİT alanından çıkartılıp yapılaşmaya açılacağı ile ilgili iddialara son noktayı koyan Dündar, yeşil alanları çoğaltacak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Botanik Park'ın, Bursa'nın akciğerleri olduğunu vurgulayan Dündar, Soğanlı Kentsel Dönüşüm Bölgesi'nde 110 dönümlük bir alanı Millet Bahçesi olarak düzenleyip Botanik Park'la bütünleştireceklerini kaydetti. Dündar, hedefinin kente 'Yeşil Bursa' kimliğini yeniden kazandırmak olduğunu söyledi.

KENTİN KİMLİĞİ DEĞİŞECEK

Uzun bir aradan sonra hafriyat çalışmalarına başlanan Osmangazi Meydanı projesi hakkında bilgi veren Dündar, 145 milyon liraya kamulaştırma yaptıklarını, KDV ile birlikte 200 milyonu bulduğunu dile getirdi. Meydan projesinin şehir merkezinin trafiğini de rahatlatacağını ifade eden Dündar, meydanın altına 4 katlı 2 bin araçlık bir otopark yaptıklarını belirtti. Kente değer katacak projeyi 3 yılda tamamlayacaklarını söyleyen Dündar, "Üstünü de belediyeyle bütünleşen bir meydan yapacağız. Hareketli bir yer olması lazım. Bu nedenle nikah salonunu oraya getiriyoruz. İkinci etapta da camiyi yıkarak üst tarafa taşıyacağız. Eski caminin yerine de kültür merkezi yapılacak. Yaya hareketinin yoğun olduğu bir yer olarak planlıyoruz" dedi.

HİSAR'DA TARİH CANLANACAK

Hisar Bölgesi'nin tarih turizmine kazandırılması için yürütülen restorasyon çalışmaları ve bölgedeki arkeopark kazıları ile ilgili de konuşan Dündar, "Hisar 1. derece SİT alanı bölgesi. Kazılarda lahit, mozaik gibi tarihi birçok eser ortaya çıkıyor. Bölgede 8 dönümlük bir alanı kamulaştırdık. Sivil mimarlık örneği (SMÖ) yapılar var. SMÖ yapıları da restore ederek kullanıma açacağız. Oruçbey Caddesi'ni bitirdik. Önümüzdeki günlerde açılışını yapacağız. Hisar'a bütün bakıyoruz. Tamamını hedef alarak 5 odak noktası belirledik. Bölge bölge çalışıyoruz. Tarihi Filiboz Mescidi gün yüzüne çıkarılacak. Osmangazi, Orhangazi Türbeleri buluşma noktası olacak. Hisar'da 17 mescit, cami, 6 medrese, 6 çeşme var, 5 sur kapısı var ve 130 civarında tescilli yapı var. Bunların çoğu Cumhuriyet dönemi eserleri. Bölgenin yaşayabilmesi için ticari olarak da canlandırılmalı" diye konuştu.

PANORAMA'YA RAYLI SİSTEM

Panoroma Fetih Müzesi'nin de çevredeki tarihi dokuyla bütünleşeceğini ve tarih turizmine katkı sağlayacağını söyleyen Dündar, turizm firmalarının da bu konuda çaba göstermesini istedi. Tur otobüslerinin Panorama'da durabileceğini, Kayhan'da yemek molası verilip tarihi Irgandı Çarşısı ve Yeşil'e çıkılabileceğini anlatan Dündar, "Bu güzergahı turizm firmaları geliştirecek. Biz de üzerimize düşeni yapacağız. Nostaljik tren İncirli'den İtfaiye'ye kadar gidiyor. Buna benzer bir ulaşım Ulucami Orhan Parkı'ndan Panorama'ya uygulanabilir. Ya da raylı sistemi Panorama'ya kadar sokmak lazım" dedi.

TURİZM AKSLARI OLUŞTURULMALI

Turizm akslarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Dündar, şöyle konuştu: "Panorama'ya gelen 1326 yılını görüyor. O kişiyi alıp Hisar'a götürdüğün zaman o canlı atmosferi yaşaması lazım. Bir turist Panorama'dan çıktığında yol onu Ulucami'ye, oradan Üftade'ye, oradan da Molla Fenari'ye çıkarmalı. Bunu 5- 10 yıl içinde yapacağız. Panorama'daki bu ortamı canlı olarak Hisar'da yaşatacağız."

10 YILDA 350 PARK

Yabancı dildeki tabelalar ve kaldırım işgallerini önleme ile ilgili çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydeden Dündar, kentin 'Yeşil Bursa' kimliğini yeniden kazanması için yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi. Şehir içindeki yeşil alanların çoğalması için 10 yılda 600 milyondan fazla kamulaştırmaya para harcadıklarını ifade eden Dündar, "850'den fazla parkımız var. 350'sini bu 10 yıl içerisinde yaptık. 2009'da göreve geldiğimizde 1 milyon fidan kampanyası başlattık" dedi.

OSMANGAZİ'DE YENİ KENTLER DOĞDU

Osmangazi'de Yunuseli, Demirtaş, Hamitler gibi yeni kentler doğduğuna dikkat çeken Dündar, "Soğanlı kentsel dönüşümü, Hisar'daki çalışmalar, Osmangazi Meydanı, Demirtaş, Yunuseli ve Hamitler bölgesinin gelişimi bizim Kentsel Dönüşüm Master Palanımızın bir adımı. Osmangazi'de yeni araziler artık bitti. Bu baskının bence şehir merkezine yönelmesi lazım. Kentsel dönüşümle şehir merkezi hem değerlenmiş olur, hem de yenilenmiş olur. Şehir zaten büyüyor ama bir taraf çöküntü alanı olarak kalmaktan kurtulur. Osmangazi'de yapmak istediğimiz bu. Bir tarafta yeni merkezler oluştu ama yine kıymetli olan şehir merkezidir" dedi.

YENİ KAYNAKLAR YARATILMALI

Belediyelerin, finansman sorununu çözmek için yeni kaynaklara ihtiyacı olduğunu vurgulayan Dündar, şunları kaydetti: "Ekonomi her şeyin başı. Sürekli benim borcum var dersen cebindeki parayla bir şey yapamazsın. Vatandaş yeniden bizi belediye başkanı seçti. Projelerimizin çoğu 2 dönemdir üzerinde çalıştığımız projeler. En basit proje 2 yılda ortaya çıkar. Kurumsal hafıza işin içine giriyor. Osmangazi Meydanı böyle bir proje. Üçüncü dönemin başında temelini atabildik. Panorama'nın 2. dönemin başında temelini atabildik. Bütçeyi de ona göre dengelemek lazım. Uzun vadeye yayacaksın. Ankara'dan gelen gelirlerimiz var, buradan topladığımız vergiler, harçlar var ama kendi kaynaklarımızı da üretmek durumundayız. Arkadaşlarımız bu konuda çalışıyor.

İsrafı önlemek her şeyin başı. 2020 bütçemiz 674 milyon lira olarak mecliste onaylandı. Yatırıma yönelik bir bütçe. Stratejik planı da 5 yıl içerisinde yeni yatırımlara göre planladık. Bütçemizi de ona göre dengeledik. Ömrünü doldurmuş kamu binaları var. Çevre Şehircilik Bakanı'ndan taleplerimiz olacak. Mesela Milli Emlaktaki bu kamu binalarını bizim kentsel dönüşümde yapmış olduğumuz dairelerle takas ederek o binaları da yeniden kentsel dönüşüme kazandırmak. Böylece sektör hareketlenmiş olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.