Hava Durumu

Başkan Salman: Kadın hak ve özgürlükleri AK Parti döneminde arttı"

AK Parti Bursa İl Başkanı Ayhan Salman, AK Parti iktidarı döneminde Türk kadınlarının seçilme hakkının önündeki tüm engellerin ortadan kaldırılarak daha ileri seviyeye taşındığını ve kadınların hayatını kolaylaştıracak önemli düzenlemeler yapıldığını söyledi. Başkan Salman, Türkiye'nin kadın hakları konusunda dünyadaki birçok ülkeden önde olduğuna da vurgu yaptı.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2018 17:28
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2018 17:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başkan Salman: Kadın hak ve özgürlükleri AK Parti döneminde arttı"

Başkan Ayhan Salman, 5 Aralık Dünya kadın Hakları Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı. 5 Aralık 1934 tarihinde Türk kadınlarına dünyadaki birçok ülkeden önce seçme ve seçilme hakkının verildiğini söyleyen Ayhan Salman, o tarihte dünyada kadınların yasal olarak milletvekili seçme ve seçilme hakkına sahip olduğu ülke sayısının 28, bu hakkın kullanıldığı ülke sayısının ise sadece 17 olduğunu söyledi. Kadınların seçme ve seçilme hakkına; Fransa'da 1944, İtalya'da 1945, Yunanistan'da 1952, Belçika'da 1960 ve İsviçre'de 1971 yılında kavuştuklarına vurgu yapan Başkan Salman, "Ülkemiz bu alanda pek çok batılı ülkeden de önce kadınlarımıza seçme ve seçilme hakkını veren ender ülkelerden biri oldu. Süreç içinde 5 Aralık, tüm dünyada, Dünya Kadın Hakları Günü olarak kutlanmaya başladı" dedi.

"Reformlar ve yasal düzenlemeler yaptık"

Kadınların seçme ve seçilme hakkında kanunlar nezdinde çok önceleri kavuşmuş olmasına rağmen, bu hakların kullanımı konusunda bazı sıkıntılar yaşadığı bir süreç yaşandığına da vurgu yapan Ayhan Salman, AK Parti iktidarları döneminde kadınların haklarını kullanılmasının önündeki çeşitli engellerin kaldırıldığına dikkat çekti. Başkan Ayhan Salman, "Türkiye Cumhuriyeti 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı vererek, bu konuda dünyaya örnek oluşturdu. Fakat kanunlarda tanımı olamayan başörtüsü yasağı ile kadınlarımız seçilme hakkını tam olarak kullanamıyordu. Yine eğitim haklarını da kullanamıyorlardı. Yaptığımız düzenlemeler ile bu sorunları da çözdük " dedi.
AK Parti'nin kadın haklarının geliştirilmesi, korunması, kullanılması ve kadınların hayatlarını kolaylaştıracak reformları üst üste yaptığını vurgulayan Ayhan Salman, sözlerini şu şekilde sürdürdü;
"5 Aralık 1934'te seçim kanunu ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda yapılan değişiklikle, kadınlarımız Mecliste temsil edilme hakkı kazandılar. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk kadınına verdiği değeri gösteren bu adımı, AK Parti daha da ileri seviyeye taşımıştır. Son yıllarda yapılan düzenlemelerle, başörtülü kadınlarımızın da Meclis'te temsil edilme hakkını kullanması, üniversitelerde eğitim hakkından yararlanması ve devlet kurumlarında hizmet verebilme imkânı sağlandı. AK Parti'ni yaptığı bu reformlar ile kadınlarımız, gerçek anlamda ekonomik, siyasi ve akademik özgürlüklerine kavuşmuştur." Açıklamasında tüm kadınların Dünya Kadın Hakları Günü'nü kutlayan Ayhan Salman, imkan verildiğinde Türk kadınının spordan sanata, siyasetten ekonomiye, bürokrasiye kadar her alanda başarı gösterdiğini vurguladı.

"Milletvekillerimizin yüzde 18.8'i kadın"

Amaçlarının, kadın hak ve özgürlüklerinin geliştirilmesi ve toplumsal hayatta kadınların daha çok yer almasını sağlamak olduğunu anlatan Başkan Salman, mesajında şu ifadelere de yer verdi; "Seçme ve seçilme hakkının verilmesinin ardından 1935'te yapılan ilk seçimlerde Meclis'teki kadın temsil oranı yüzde 4.6'ydı. Bugün bu sayı, yüzde 18'lere kadar çıkmıştır. Ancak, nüfusa baktığımızda bu sayının yeterli olduğunu elbette söyleyemeyiz. Bu nedenle gerek partimizin kademelerinde, gerek Meclis'te temsil noktasında kadınlara verdiğimiz değeri daha ileri noktalara taşıma gayreti içindeyiz. Partimizin Meclis'teki 290 milletvekilinden yüzde 18.8'inin kadın olması bu konudaki hassasiyetimizi gösteriyor" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.