Hava Durumu

Bedelini fazlasıyla ödetiriz

Başbakan Erdoğan, 51 kişinin yaşamını yitirdiği Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırının çok büyük miktarda aydınlatıldığını söyledi. Erdoğan, “Biz bu saldırının altında kalmayız. Alçakça saldırının faillerine bedelini misliyle ödetiriz” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2013 12:12
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2013 12:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bedelini fazlasıyla ödetiriz

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı’nda konuşma yaptı.

ABD ziyareti öncesinde son kez partililere seslenen Erdoğan, konuşmasının büyük bir bölümünü Reyhanlı'daki saldırıya ayırdı.

Saldırıyla ilgili yapılan yorumlara tepki gösteren Erdoğan, muhalefete yönelik eleştirilerde bulundu.

Başbakan Erdoğan, konuşmasında IMF'yle olan borcun bitmesine de değindi. Olayda hayatını kaybedenlerin sayısının 51 olduğunu söyleyen Erdoğan, "Çok büyük miktarda patlayıcı kullanıldığı için önemli ölçüde hasar oldu. Yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet niyaz ediyorum, yakınlarını kaybeden kardeşlerime Rabbimden sabır temenni ediyorum. Tüm vatandaşlarımıza başsağlığı mesajını bir kez daha iletiyorum" dedi.

'SURİYE'YLE İRTİBATLI, TÜRKİYE'DEN BİR ÖRGÜT'

Saldırının büyük oranda aydınlatıldığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu: Bir yandan acil müdahaleler yapılırken bir yandan da istihbarat birimleri araştırmalarını sürdürdü. Saldırının arkasındaki güçler ve kullanılan taşeronlar itibariyle şu anda çok büyük oranda aydınlatılmış durumda. Bu menfur hadiseyi gerçekleştirenlerin Suriye rejimi ile irtibatlı Türkiye içinde bir örgüt olduğu, saldırıda yer alanların da Türkiye vatandaşı olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda şu an itibariyle 13 kişi gözaltına alındı ve sorgulamalar devam ediyor."

'ALTINDA KALMAZ, MİSLİYLE ÖDETİRİZ'

Saldırıya gerçekleştirenlere misliyle karşılık vereceklerini belirten Erdoğan, "Acımız gerçekten büyük. Bu saldırıyı hem Reyhanlı hem Türkiye suhuletle aşacak, yaralar en kısa zamanda sarılacak, saldırının izleri en kısa süre içinde tamir edilecek. Biz bu saldırıların altında kalmayız, er yada geç bu saldırının faillerine bedelini misliyle ödetiriz. Soğuk kanlı davranacak, bizi çekmek istedikleri tuzaklara düşmeyeceğiz" diye konuştu.

İHMAL İDDİASI ARAŞTIRILACAK

Saldırıyla ilgili ihmal iddialarının da araştırılacağını vurgulayan Edoğan, "Başbakanlık Teftiş Kurulu olarak burada ihmaller var mı, varsa nedir, kimler tarafındandır? Tüm bunları da yine araştırmak için ayrıca çalışmalarını sürdürecek" dedi.

'KARA DUMANLAR YÜKSELİRKEN SUÇLAMAK FIRSATÇILIKTIR'

Saldırının ardından yapılan yorumlara tepki gösteren Erdoğan, şu ifadeleri kullandı: "Hele durun bir hadiseyi anlayalım, gözyaşlarını dinlendirelim, cenazelerimizi defnedelim. Reyhanlı sokaklarından kara dumanlar yükselirken, tam da saldırganların istediği gibi hemen suçlamalar yapmak, hemen tahrik oluşturmak, en hafif tabiriyle fırsatçılıktır, gerçekten son derece çirkindir."

'BİZİM ZALİM REJİMLE MESELEMİZ VAR'

Meselelerinin Esad rejimiyle olduğunun altını çizen Başbakan Erdoğan, "Bizim Suriye halkıyla zerre kadar meselemiz yoktur. Bizim alçak, gaddar, zalim ve diktatör rejimle meselemiz var. Suriye olayları başladığında Şam’la ilişkimizi kesmedik.

Biz zalimlerin değil, mazlumların yanında yer alan bir ülkeyiz. Suriye’de kanlı olaylar devam ederken olayların sona ermesi, halkına zulmeden rejimin çekilmesi için girişimlerimizi sürdürdük" şeklinde konuştu.

Çözüm sürecinin devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, demokrasilerde her meselenin müzakere ve çözüm yerinin Meclis olduğunu vurgulayarak, ''Dikkat edin sokak değil Meclis'tir. Meclisin dışına çıkarılan, sokağa taşınan her mesele Türkiye'nin de demokrasinin de aleyhinedir'' dedi.

VATANDAŞLARA ÇAĞRI

Erdoğan, vatandaşlara seslenerek, ''Muhalefet tarafından tırmandırılan gerilime lütfen prim vermeyin. Ayrıştırıcı dil, üslup ve tavırlara asla aldanmayın. Terörün, Türkiye düşmanlarının ekmeğine yağ sürecek açıklama ve yayınlara karşı lütfen dikkatli olun'' dedi.

'KAPIYI KAPATMAK ÇÖZÜM DEĞİL'

Suriye politikalarının iki ekseni olduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu: "Suriye politikamızın iki ekseni vardır. Bölgede huzur ve barış istiyoruz. Bölgedeki en küçük ateş gelir Türkiye’yi bulur. Çok zor coğrafyada kapıları kapatmak, duvarlar örmek kayıtsız kalmak çözüm değildir. Bugün Türkiye'nin pasaportunun, bayrağımızın bir saygınlığı varsa aktif dış politikamızın esiridir.

'SUSACAKSAK AK PARTİ'YE NE GEREK VAR?'

İkinci eksenimiz ise insanidir. Biz Türkiye'nin ve dünyanın çocukları için sorumluluk yüklenmiş bir iktidarız. Çocuklar katledirken susabilirsek AK Parti'ye ne gerek var? Bunu CHP yapabilir, MHP yapabilir, BDP yapabilir ama AK Parti bunu asla yapamaz.

Kapımızı çalan misafirlere kapımızı kapatacaksak burada ne işimiz var. Bizim dış politikamızda kalp var, akıl var, vicdan var.

'MAZLUMUN YANINDA DURAN BİR MİLLETİZ'

Mazlumun yanında olacağız, sonuna kadar da hakkı savunacağız. Banyas'ı gördünüz, o yavruların nasıl katledildiğini gördünüz. Suriye'de her gün onlarca kadın katlediliyor, tecavüze uğruyor. 'Suriyeli mülteciler gitsin' diyenler acaba komşularının yüzüne nasıl bakıyor.

Biz ırkçı bir millet değiliz, bencil bir millet değiliz. Bizi büyük millet yapan, zor zamanlarda mazlumun yanında durmamamızdır."

'O BEBEKLERİ GÖRMEYECEKSEK SİYASETİ BIRAKIRIZ'

Bebekler ölmesin diye siyaset yaptıklarını söyleyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:"Annesinin karnında gibi büzülmüş yatan, iki bacağı kopmuş, minicik bedeninin yarısı yanmış yatan o bebekleri görmezden geleceğimize siyaseti bırakır çeker gideriz. Bizim anlayışımız budur. Biz Türkiye'nin bebekleri, dünyanın bebekleri için siyaset yapıyoruz. Onlardan yüz çevireceksek, siyaset yapmanın bir anlamı yok."

'ABD DÖNÜŞÜ HATAY'A GİDECEĞİM'

ABD ziyatenin ardından Hatay'a gideceğini belirten Erdoğan, "ABD dönüşü ilk işim, Hatay’a gitmek, Reyhanlı başta olmak üzere ilçelere dolaşmak olacak. Düşmana inat kenetleneceğiz" dedi.

'IMF'YE BORÇ BİTTİ'

IMF'yle olan borcun bugün itibarıyla bittiğine dikkat çeken Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:
"Acımız ne kadar ağır olsa da milletçe buruk bir sevinci de yaşıyoruz. Türkiye uzun bir aranın ardından IMF'ye olan borcunu ödedi, sıfırladı ve bu borcu kapattı.

Türkiye Cumhuriyeti Hazinesi, IMF'ye olan 412 milyon dolar borcunun ödenmesi amacıyla Merkez Bankasına talimatı verdi. Merkez Bankamız, IMF'nin değişik hesaplarına bu borcu aktarmaya başladı. Aktarma işlemi bugün tamamlanıyor.

Bu güzel gelişmenin ülkemize milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Şu anda IMF'ye borçlu olan bir ülke değiliz, IMF'ye borç vermek için görüşmeler yapan bir ülkeyiz."

ABD ZİYARETİ

ABD Başkanı Barack Obama’yla yapacağı görüşmede Suriye’nin de aralarında bulunduğu birçok konuyu konuşacaklarını vurgulayan Erdoğan, “Perşembe günü Obama’yla görüşecek, birlikte bir basın toplantısı düzenleyeceğiz. Beyaz Saray’da özel bir akşam yemeğini, yanımızda iki çalışma arkadaşlarımızla birlikte yiyeceğiz. Silikon Vadisi’ni de ziyaret edeceğiz” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.