Hava Durumu

Benzinde şok senaryo...Çarşamba gününe dikkat

Akaryakıt sektörü yeni haftaya benzin ve motorin fiyatını doğrudan etkileyecek iki önemli olayla girecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK), akaryakıt dağıtım şirketlerini, bir kez daha ‘Litrede 5-6 kuruşluk fazla var. Fiyatları kırın' yönünde yazılı olarak uyarması bekleniyor. Dolar kuru ve petrolde artışın devam etmesi halinde çarşamba günü akaryakıtta birkaç kuruşluk zam gündeme gelebilir.

Haber Giriş Tarihi: 14.06.2014 11:51
Haber Güncellenme Tarihi: 14.06.2014 11:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Benzinde şok senaryo...Çarşamba gününe dikkat

Ankara enerji yönetimi Musul'da yaşanan olaylar ile petrol fiyatlarını yakın markaja aldı. Habertürk’ten Olcay Aydilek’in haberine göre, Musul'da yaşanan olaylar petrol fiyatlarına henüz yansımadı. Kaynaklar, 3 Haziran'da Türkiye'nin hesaplamalarında dikkate aldığı brent petrolün varil fiyatının 109 dolar 64 sent olduğuna işaret ederek, "12 Haziran akşam kapanış fiyatı 109 dolar 77 kuruş. Ayın başındaki fiyat göz önüne alındığında yalnızca 13 sentlik bir artış söz konusu" dedi. Kaynaklar, bu artışın bugün ya da yarın için akaryakıtta yeni bir zammı tetiklemesinin beklenmediğini söyledi.

Çarşamba zam gelebilir

Akaryakıt fiyatlarını, ham petrol ve dolar kuru hareketleri belirliyor. EPDK, Avrupa ülkelerindeki dağıtıcı ve bayi kar marjlarını da dikkate alarak, motorin ve benzinde piyasada uygulanacak en uygun fiyatı hesaplıyor. Kaynaklar, petrolde küçük bir hareket olduğunu, bir miktar hareketin de kurda görüldüğünü belirterek, "Şu anda bir zam ihtiyacı yok. Gerek petrol, gerekse de kurda artış eğilimi devam ederse Çarşamba günü bir miktar zam gündeme gelebilir" dedi.

Güneye de sıçrarsa 125 doları aşabilir

Brent ham petrolün varil başına fiyatı eylülden beri ilk kez 113.35 dolar seviyesine çıktı. Analistlerin WSJ Türkiye’ye yaptığı yorumlar şöyle:

Nordea Bank’ın başanalisti Thina Saltvedt: Dünyanın petrol üretiminin yüzde 3.7’sini karşılayan Irak’ın petrol arzında bir kesinti yaşanırsa, petrol fiyatlarını da keskin bir şekilde yukarı çıkış göreceğiz.

PVM Oil Associates’in yönetici direktörü David Hufton: Irak’ın güneyindeki petrol tesisleri bu durumdan etkilenirse varil başına 125 dolar veya üstünü görebilir.

Commerzbank’ın emtia varlıkları analisti Carsten Fritch: Kuzey Irak’taki petrol üretiminin piyasaya kısa bir sürede geri döneceğini hayal etmek zor.

EPDK’dan yeni bir uyarı

EPDK, akaryakıt fiyatlarını yakından izlemeye devam ediyor. EPDK'nın yaptığı hesaplamalara göre benzin ve motorin fiyatları, EPDK'nın öngördüğü düzeyinin belli bir miktar üzerinde seyrediyor. EPDK'nın yaptığı hesaplamalara göre özellikle motorinde 5-6 kuruşluk bir fark oluştu.

EPDK, bu çerçevede fiyatlarla ilgili yeni bir uyarı iç in kolları sıvadı Bir kez daha dağıtım şirketlerini yazılı olarak uyarmaya hazırlanan EPDK, "Fiyatları indirin. Yoksa gereğini Kurum yapar" mesajı verecek. EPDK kaynakları, gelecek hafta yapılacak Kurul toplantısında sektörün yeni bir yazı ile uyarılması konusunun gündeme gelebileceğini belirterek, "Buna göre gereken adım atılır" dedi.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.