Hava Durumu

'Bilim Kadınları İçin' ödülü 4 genç kadının

Bilimde cinsiyet eşitliğinin sağlanması, bilim alanında çalışan kadınların güçlendirilmesi ve rol modeller yaratılması amacıyla UNESCO ve Loreal Türkiye iş birliğinde bu yıl 19'uncusu gerçekleştirilen "Bilim Kadınları İçin' ödülünü kazanan isimler açıklandı. Projelerinin bilime yaptığı katkı, uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği bilimsel yeniliği gibi kriterler göz önüne alınarak bağımsız UNESCO jürisi tarafından seçilen 4 genç Türk bilim kadını bu yılın kazananları oldu.

Haber Giriş Tarihi: 25.10.2021 08:41
Haber Güncellenme Tarihi: 25.10.2021 08:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'Bilim Kadınları İçin' ödülü 4 genç kadının

ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Eda Aydoğan Güngör, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Gülcihan Gülseren, ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Nihal Terzi Çizmecioğlu ve Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden Doç. Dr. Saniye Söylemez, çevre, tıp, biyoloji, epigenetik gibi pek çok alanda umut veren çalışmalara imza atıyor.

'İlham veriyorlar'

Bilime olduğu kadar bilimsel alanlarda cinsiyet eşitliğine ihtiyaç duyulan bir dönemde bulunulduğunu vurgulayan Loreal Türkiye Genel Müdürü Sinem Sandıkçı Gökçen, şunları dedi:

"Türkiye'de 19'uncu yılını geride bıraktığımız programımızda 118 bilim insanımızın umut vaat eden projelerini desteklemek çok kıymetli. 4 yıl art arda olmak üzere toplam 5 Türk bilim kadınımız, programın global ayağında 'Uluslararası Yükselen Yetenek' seçilerek uluslararası platformda Türkiye'nin adını duyurdu. Bu yıl ödül almaya hak kazanan genç bilim kadınlarımıza hayatlarını özverili şekilde insanlığa adadıkları ve bizlere geleceğe dair umut verdikleri için teşekkür ederim. Yaptıkları çalışmalarla birçok genç kızımız için rol model olacaklarına, genç kızlarımıza bilimi uzmanlık alanı olarak seçmelerine ilham vereceklerine inanıyorum."

Daha temiz bir dünya için

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Eda Aydoğan Güngör, enerji, havacılık ve uzay sistemlerinde karbon salınımını azaltmayı amaçlayan projesiyle ödül kazandı. Güngör, iki yıldır üzerinde çalıştığı projesinde, yüksek sıcaklık, radyasyon ve korozyon gibi ekstrem ortamlar için yenilikçi malzemelerin geliştirilmesini ve eklemeli imalat teknikleriyle üretilmesini hedefliyor. Ek olarak karbon salınımını azaltma hedefi de taşıyan projeyle, üretim maliyetini düşürülmesi, bunun enerji ve havacılık ulaşım maliyetlerine yansıması amaçlanıyor.

Virüslere karşı etkin tedavi

Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Gülcihan Gülseren, insan patojenik virüslerine karşı etkin bir tedavi yöntemi geliştirmek için çalışıyor. Projesinin temel hedefini, farklı solunum sistemi patojenlerine karşı uyarlanabilir biyomalzemeler geliştirmek olarak açıklayan Gülseren, projede özellikle akciğer patojenlerine göre uyarlanan farklı sistemler geliştirerek viral hastalıklarla mücadele ediyor. Böylelikle ileride karşılaşılabilecek olası viral hastalıklar için çözüm olabilecek ya da aşı geliştirme süreçleri devam ederken destek olarak kullanılabilecek hızlı çözümler ortaya koymak için bir adım atmış oluyor.

Nörogelişimsel hastalıklar için geliştirecek

ODTÜ Biyolojik Bilimler Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Nihal Terzi Çizmecioğlu, projesinde nörogelişimsel hastalıklar için yeni tedavi yolları geliştirmeyi hedefliyor. Nörogelişimsel hastalıkların oluşumunu ve muhtemel tedavi yollarını anlamayı ve kişiye özgü rejeneratif tıp tedavilerinde hücre farklılaşma sürecinin daha iyi hale getirilmesini sağlamayı hedefleyen projesinde Çizmecioğlu, bu konuda şimdiye kadar yapılan çalışmalardan farklı bir yol izleyerek farklılaşmasının başladığı noktaya odaklanıyor.

Alzheimer'ın erken teşhisi için çalışacak

Ordu Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nden Doç. Dr. Saniye Söylemez de çalışmasında dünyada ve ülkemizde giderek artan Alzheimer hastalığının teşhisinde mevcut yöntemlere alternatif yeni nanoenzim temelli sensörleri araştırıyor. Söylemez, ilgili araştırma kapsamında geliştirilecek sensör sistemi ile Alzheimer teşhisine yardımcı olarak hastalığın ilerlemeden önleminin alınmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.

Sadece yüzde 3'ü kadınlara verildi

Bilim kadınları dünya çapında çığır açan araştırmalara liderlik ediyor ancak küresel olarak araştırmacıların sadece yüzde 29'unu temsil ediyor. STEM ile ilgili alanlara kayıtlı öğrencilerin yalnızca yüzde 35'ini kadınlar oluşturuyor. Bugüne kadar Nobel Bilim Ödülleri'nin sadece yüzde 3'ü kadınlara verildi. Avrupa'daki kıdemli araştırmaların yalnızca yüzde 11'ini kadınlar yürütüyor. Türkiye'de Ar-Ge'nin tüm alanlarında yüzde 37, doğa bilimleri ve mühendislik alanında yüzde 35, sosyal ve beşeri bilimlerde yüzde 43 oranında kadınlar görev alıyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.