Hava Durumu

Birleşik Arap Emirlikleri ile Yemen arasında 'Sokotra' krizi

Yemen'deki son Sokotra Sultanı'nın oğlu Abdullah bin İsa bin Afrar, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Sokotra Adası'ndan çekilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2018 15:28
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2018 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Birleşik Arap Emirlikleri ile Yemen arasında 'Sokotra' krizi

Ülkenin doğusundaki Mehra vilayetini ziyaret eden Bin Afrar, burada kalabalık bir gruba yaptığı konuşmada "Sokotra Adası'nda herhangi bir güvenlik krizinin bulunmadığını dolayısıyla BAE'nin adaya asker çıkarmasının gereksiz olduğunu" söyledi.

BAE'nin Sokotra Adası'na askeri yığınak yapmasına tepki gösteren Bin Afrar, şunları kaydetti:

"Mehra ve Sokotra'da meşru hükümete isyan eden bir güç var mı? Burada koalisyonun savaşmasını gerektiren Husi güçleri mi bulunuyor? Elbette ki hayır. BAE'nin bu miktarda bir askeri gücü burada bulundurmasının hiçbir bir açıklaması yok."

Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin yanında yer aldıklarını ve Husilere karşı savaşan koalisyon güçlerini desteklediklerini vurgulayan Bin Afrar, "Askeri yığınaklara değil; elektriğe, suya, eğitime ve alt yapı hizmetlerine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Abdullah bin İsa bin Afrar, 1967 yılına kadar Sokotra ve Mehra'da hüküm sürmüş olan Afrari Sultanlığı'nın hayattaki son temsilcilerinden biri olarak biliniyor.

Yemen sahillerine 500 kilometre uzaklıktaki 6 adadan oluşan Sokotra; Aden Körfezi ve Afrika Boynuzu açıklarında Hint Okyanusu'nda stratejik bir konumda bulunuyor. Yemen Cumhurbaşkanı Hadi, 2013'te yaptığı bir açıklamayla daha önce Hadramevt vilayetine bağlı olan Sokotra'nın bağımsız bir vilayet olduğunu duyurmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.