Hava Durumu

BM'den 'nükleer silah' uyarısı

BM Genel Sekreteri Guterres, nükleer silah kullanımının doğuracağı sorunlara dikkat çekti ve nükleer silahsızlanma çağrısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 27.09.2017 08:41
Haber Güncellenme Tarihi: 27.09.2017 08:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
BM'den 'nükleer silah' uyarısı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, New York'ta BM Genel Merkezi'nde düzenlenen 'Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü'nde yaptığı konuşmada, "Nükleer silah kullanımının doğuracağı korkunç insani ve çevresel sorunlar, ulusal sınırların ötesine geçer" uyarısında bulundu.

Guterres, Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü'nde Kuzey Kore'yi de hedef aldı. Guterres, "Kuzey Kore'nin tüm dünyada gerginliği artıran, kışkırtıcı nükleer füze testleri dizisini kesin olarak kınadığını" söyledi. Nükleer silahların çoğalmasının tehlikelerini vurgulayan Guterres, nükleer silah sahibi ülkelere de somut adımlar atmaları çağrısında bulundu ve nükleer silahsızlanmanın küresel bir yaklaşım gerektirdiğini söyledi.

BM Genel Kurulu, 2013 yılında alınan kararla 26 Eylül'ü 'Nükleer Silahların Tamamen Ortadan Kaldırılması Uluslararası Günü' ilan etti. Kararla birlikte, Nükleer silahların geliştirilmesi, üretimi, satın alımı, denenmesi, depolanması, kullanılması, aktarılması, kullanılması ya da kullanma tehdidini yasaklama çağrısı yapıldı.

BM Genel Kurulu'nda geçtiğimiz temmuz ayında nükleer silah sahibi ABD, Rusya ve Çin'in de aralarında bulunduğu ülkelerin karşı çıkmalarına karşın 122 ülkenin desteğiyle kabul edilen antlaşma, 20 Eylül'de imzaya açılmış ve 50'yi aşkın ülke tarafından imzalanmıştı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.