Hava Durumu

Borç yapılandırmalarında son başvuru 30 Haziran

Vergi, prim, öğrenim ve katkı kredisi, ceza gibi borçlara yeni yapılandırma için geri sayım başladı

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2017 16:18
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2017 16:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Borç yapılandırmalarında son başvuru 30 Haziran

Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, 7020 sayılı kanun kapsamında, 31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin vergi, trafik, nüfus, seçim, öğrenim ve katkı kredisi, ceza ve ecrimisil gibi borçların yapılandırılmasında son günün 30 Haziran olduğunu söyledi.

27 Mayıs 2017 tarihinde yürürlüğe giren, "7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hakkında açıklamalarda bulunan Manisa Vergi Dairesi Başkan Vekili Ramazan Yaşar, vatandaşların bu büyük fırsatı kaçırmaması gerektiğini söyledi. Yeni yapılandırma kanununun kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini aktaran Yaşar, "Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların gecikme zamları, faizleri Yİ-ÜFE oranında, yani üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalarda tamamen siliniyor.

Kanundan yararlanan vatandaşlarımız yıllık yüzde 16,80 oranında gecikme zammı ödemek yerine yıllık yüzde 3-4 gibi düşük oranda bir tutar ödeyecek. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Yarısını tahsil ediyor, yarısından vazgeçiyoruz. Borcun peşin ödenmesi halinde ayrıca indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçların 36 aya varan sürelerde ödenmesi mümkün. Taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uyguluyor" dedi.

BORCU YOKTUR BELGESİ ALINABİLECEK

Yapılandırma devam ettiği sürece "borcu yoktur" belgesi alınabileceğinin altını çizen Yaşar, konuşmasına şöyle devam etti:

"ARAÇLARIN FENNİ MUAYENELERİ YAPTIRILABİLECEK"

31 Mart 2017 tarihinden öncesine ilişkin gelir vergisi, kurumlar vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, KDV, ÖTV gibi tüm vergiler ile çok sayıda vatandaşımızı ilgilendiren trafik, nüfus, seçim, askerlik para cezaları, karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen cezalar ile YURT-KUR üzerinden öğrenim kredisi alan öğrencilerin kuruma olan öğrenim ve katkı kredisi borçları ve ecrimisil borçları da bu kanuna göre yapılandırılarak ödenebilecek. Yeni yapılandırma kanunundan yararlanmak isteyen borçluların, 30 Haziran 2017 tarihine kadar bizzat bağlı olunan vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile başvurularını yapabileceklerdir.

Bu sürenin uzatılmasına ilişkin kanunda yetki bulunmadığından, başvuru süresinin uzaması söz konusu değil. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak.

Peşin veya ilk taksit ödemelerinin 31 Temmuz 2017 Pazartesi günü bitimine kadar yapılması gerekiyor. Bu sürenin uzaması da söz konusu değil. Taksitlerin ilk 2'sini zamanında ödemeyenler, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacaktır. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların ödemeleri peşin yapıldığı takdirde, kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 oranında indirim yapılacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.