Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu baharat akciğer kanserinden koruyor

Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, bir baharat türü olan safranın çeşitli hastalıklara şifa kaynağı olduğunu belirtti

Haber Giriş Tarihi: 12.01.2019 19:25
Haber Güncellenme Tarihi: 12.01.2019 19:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu baharat akciğer kanserinden koruyor

Safranın ağrıyı, sindirim sorunlarını ve hatta yüksek tansiyonu tedavi etmek için kullanıldığını belirten Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, safranın günümüzün en pahalı baharatlarından biri olduğunu söyledi.

Uzman Diyetisyen Yıldırım, "Araştırmalar safranın anti kanser özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.

Çalışmalarda safranın prostat ve meme kanserine karşı anti proliferatif yani çoğalmayı önleyici etkisi olduğu gösterilmiştir. Ayrıca lösemi hücrelerinin büyümesini baskıladığı ve akciğer kanserine karşı pro apoptotik (programlanmış hücre ölümünü uyaran) etkisi olduğu bulunmuştur" dedi.

"KİLO VERMEK İSTEYENLER DENEYEBİLİR"

Safranın iştahı düzenleyici özelliğinin de bulunduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Yıldırım, "Kilo vermeye çalışanlar safran özünü deneyebilir. Safranın besin isteklerini moleküler düzeyde ortadan kaldırdığı gözlenmiştir.

Plasebo kontrollü bir çalışmada safran özü alan kadınlarda atıştırma atak sayısının yüzde 55 oranında azaldığı saptanmıştır. Buna ek olarak kadınların 8 hafta boyunca ortalama 1 kilo verdikleri gözlenmiştir. Safran, atıştırma arzusunu ortadan kaldırmaktadır.

Bu sistem iştah, ruh hali ve hatta şeker isteğini etkilemektedir. Safranın anti depresan etkileri vardır. Geleneksel Pers tıbbında safran anti depresan olarak kullanılmaktaydı. Güncel çalışmalar safranın ruh halini iyileştirmeye faydası olduğunu onaylamaktadır.

6 haftalık bir çalışmada hastalar günlük 30 mg safran özü almışlardır. Araştırmacılar depresyon belirtilerinin önemli ölçüde azaldığını saptamış, hafif ve orta seviyede depresyon durumları için tavsiye edilebilecek bir tedavi olduğunu öne sürmüştür.

Safranın hafif ve orta dereceli depresyonda genel olarak kullanılan depresyon ilacı ile eşit etkili olduğu gösterilmiş ve ortaya çıkan cinsel yan etkileri de hafiflettiği saptanmıştır.

Safran hafıza fonksiyonları arttırır. Hayvan çalışmaları safranın demans ve hafıza kaybına karşı güçlü bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Safran özü verilen yaşlı farelerde öğrenme kapasitesi ve hafızada iyileşmeler gözlenmiştir.

Buna ek olarak yetişkin farelerde safran asetilkolini yıkan asetilkolintransferaz enzimini engellemektedir. Bilişsel faydaları Alzheimer hastalarında görülmüştür." ifadelerine yer verdi.

BU YAN ETKİLERE DİKKAT!

"Yapılan klinik bir çalışmada hafif ve orta dereceli Alzheimer hastalarında geleneksel olarak kullanılan Alzheimer ilacı kadar yararlı olduğu gösterilmiştir" diyen Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım, şöyle konuştu: "Safranın yan etkileri ve güvenirliliği çoğu birey için 6 hafta kadar ağız yoluyla alındığında güvenlidir.

Bazı olası yan etkileri ağız kuruluğu, anksiyete, baş dönmesi, uyuşukluk, bulantı, iştah değişikliği ve baş ağrısı olabilir. Bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Ağız yoluyla yüksek miktarlarda alındığında zehirlenmeye, cilt, göz, mukoza zarlarında sararmalara, kusma, baş dönmesi, kanlı ishal, burun, dudaklar ve göz kapaklarında kanama ve uyuşmaya neden olmaktadır.

12-20 gram gibi dozlar ölüme neden olur. Depresyon ve Alzheimer gibi rahatsızlıklarda günlük kullanım 30 mg'ı geçmemelidir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.