Hava Durumu

Bu cihaz iç sesinizi okuyor!

ABD'de bilim insanları, iç sesi algılayarak yazıya dönüştürebilen kulaklık şeklinde bir aygıt geliştirdi. 10 kişi üzerinde denenen "AlterEgo" adlı giyilebilir aygıtın doğruluk oranı ise ortalama yüzde 92.

Haber Giriş Tarihi: 06.04.2018 20:50
Haber Güncellenme Tarihi: 06.04.2018 20:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu cihaz iç sesinizi okuyor!

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ne (MIT) ait Media Lab'ta geliştirilen ve "AlterEgo" adı verilen giyilebilir aygıtta, yanağa ve çeneye değen elektrotlar bulunuyor.

Düşüncenin zihinde oluşturduğu ses olarak bilinen iç ses, gırtlakta insan gözüyle saptanamayan kas hareketlerine ve titreşime neden oluyor.

Bu elektrotlar, iç sesin tetiklediği nöromüsküler (sinir-kas) sinyalleri bir yapay zeka sistemine aktarıyor. Bu sistem de sinyalleri kelimelerle ilişkilendirerek yazıya dönüştüyor.
Kulaklık şeklindeki aygıt siz bir kelime söylemeseniz dahi sizi dinliyor ve size sesli olarak yanıtlar verebiliyor. Örneğin bir sokakta yürürken nerede olduğunuzu düşünürseniz bu sinyaller kulaklık tarafından okunup sorunuz yanıtlanmış oluyor.

DOĞRULUK ORANI YÜZDE 92

Araştırma kapsamında 10 kişide denenen AlterEgo'nun doğruluk oranı ortalama yüzde 92'yi buldu. Araştırmacılar bu oranın zamanla artacağını belirtiyor.Google'un sesi yazıya çevirme uygulamasının doğruluk oranı ise yüzde 95 civarında.

SİRİ İLE SESSİZ İLETİŞİM KURULABİLECEK

Araştırmacılar, AlterEgo'nun saptayabildiği ve tanıyabildiği kelime sayısını artırma çalışmalarını sürdürüyor. AlterEgo'nun geliştirilmesiyle insanlar Google'un Assistant, Apple'ın Siri'si gibi yapay zeka yardımcılarıyla sessiz şekilde iletişim kurabilecek. Araştırmayla ilgili makale Tokyo'da düzenlenecek bir teknoloji konferansında sunulacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.