Hava Durumu

Bu haberi okumadan altın almayın

Altın fiyatının düşmesiyle halk kuyumculara koştu. Darphane talebe yetişemeyince bazı kuyumcular işçilik fiyatını yükseltti.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2013 10:35
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2013 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu haberi okumadan altın almayın

Altın fiyatlarındaki düşüşü fırsat bilen küçük yatırımcı kuyumculara koşunca, piyasada çeyrek altın ve Cumhuriyet altını tükendi. Darphane’nin patlayan talebe yetişememesi nedeniyle fiyatlarda suni büyüme ortaya çıkınca kuyumcular, “çeyrek ve Cumhuriyet altını yerine makine işi gram altın ve tel bilezik alın” önerisinde bulundu.

Yüklü parti basacak

Geçen haftadan beri dünya genelinde son yılların en büyük düşüşünü yaşayan altına gösterilen aşırı ilgi, çeyrek ve Cumhuriyet altınının karaborsa olmasına neden oldu. Çeyrek altın 145 liradan 127 liraya, Cumhuriyet altını 570 liradan 517 liraya düşünce kuyumcuya koşan vatandaşlar elleri boş döndü.

Milliyet`in haberine göre, düğün takısı alışverişini ucuza getirmek isteyen vatandaşların talebine Darphane de yetişemedi. Darphane’nin, çeyrek ve Cumhuriyet altınlarında daha yüklü parti basmak istediği için piyasaya arzın gecikebileceği belirtildi.

‘Galeyana gelmeyin, fiyatı yükseltmeyin’

Pek çok kuyumcu ise aşırı ilgi gören çeyrek ve Cumhuriyet altını için işçilik ücretini yükseltme formülünü benimsedi. İşçilik maliyeti çeyrek altında 3 liradan 15 liraya, Cumhuriyet altınında ise 10 liradan 35 liraya kadar çıktı. Tasarrufçunun bu kârdan zararı göze almasıyla altın fiyatlarında yapay bir şişkinlik meydana geldi.

Sektör ise küçük tasarrufçuya, “galeyana gelmeyin, fiyatları yükseltmeyin” çağrısında bulundu. İstanbul Kuyumcular Odası Başkanı Alaattin Kameroğlu, “Darphaneye altın verip yüklü mal bastıranlar fiyatları yükseltiyor. Kuyumcularda çeyrek ve Cumhuriyet altını ya kalmadı, ya çok azaldı” dedi. Çeyrek ve Cumhuriyet altınına yüklenen işçilik değerlerinin önümüzdeki günlerde tüketicinin zararına olacağını ifade eden Kameroğlu, “Halkın galeyana gelmesini istemem. Biraz sürü mantığında hareket ediyoruz. Çeyrek ve Cumhuriyet altını yerine gram, külçe, has altın, 22 ayar tel bilezik almalarını öneriyoruz” dedi.

Kuyumculara ‘çeyrek altın satmayın’ SMS’i

Ankara Kuyumcular Odası Başkanı Hasan Çavuşculu da Ankaralı kuyumculara SMS göndererek, “çeyrek altın ve Cumhuriyet altını yerine bilezik satın” uyarısında bulunduklarını bildirdi. Kuyumcuların şişirilmiş fiyattan ticarete rağbet etmemesini isteyen Çavuşculu, “Normalden 10 lira fazla değerlenme var. Bazı müşterilerimiz ‘mahsus satmıyorsunuz’ diyor. Kuyumcularımız durumu müşterilere anlatacak. Çeyrek ve Cumhuriyet altını bollaşınca fiyat düşecek” dedi. Kıtlığın 15 gün daha sürmesini beklediklerini belirten Çavuşculu, düşük fiyatların bir süre daha devam edeceğini, acele edilmemesi gerektiğini kaydetti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.