Hava Durumu

Bu kist kadınlara hayatı zehir ediyor

Çevresel nedenler, bağışıklık sorunları, genetik yatkınlık başta olmak üzere birçok etkenden oluşan ve sebepleri tam olarak bilinemeyen endometriozis; dünyada sıklıkla 15-49 yaşları arasında, üreme çağındaki 10 kadından 1'inde görülüyor.

Haber Giriş Tarihi: 27.11.2018 19:06
Haber Güncellenme Tarihi: 27.11.2018 19:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu kist kadınlara hayatı zehir ediyor

Konuyla ilgili bilgi veren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr. Tamer Bilensoy "Endometriozis, normalde rahminizin iç kısmını oluşturan dokunun (endometriyum) rahminizin dışında yetiştiği, genellikle ağrılı bir hastalıktır. Bu hastalık genellikle yumurtalıklarınızı, fallop tüplerini ve pelvisi kaplayan dokuları içerir. Eğer endometriozis yumurtalıklarla ilgiliyse endometrioma adı verilen çikolata kistleri oluşabilir. Endometriozisin toplumda üreme çağındaki kadınlarda görülme oranı yüzde 5-10 arasındadır. Ancak gebe kalma güçlüğü çeken (infertil) kadınlarda yüzde 25-30 gibi yüksek oranlarda karşımıza çıkan yaygın bir sağlık sorunudur. Belirtileri arasında ağrılı düzensiz kanama veya ağır geçen adet, ağrılı cinsel ilişki, sancılı bağırsak hareketleri, adet öncesi karın ağrısı, kasık ağrısı, yorgunluk ve alt karın bölgesinde şişkinlik gösterilebilir" diye konuştu.

ENDOMETRİOZİS NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Endometriozisin tanı ve tedavisinde kozmetik sonuçların mükemmel olması, karında kesi izi olmaması, operasyon sonrasında hızla günlük yaşama dönme rahatlığı gibi çok sayıda avantajından ötürü laparoskopik yöntemin yaygın olarak kullanıldığını belirten Op.Dr. Tamer Bilensoy "İşlem sırasında hastalığın yaygınlığı tespit edilir ve takibe hastalık ilerleme derecesine göre evrelendirilir. Yapışıklıklar varsa açılır ve tüp fonksiyonları değerlendirilir. Çikolata kistlerinin varlığında hastanın ağrı şikayeti varsa yumurtalık rezervini azaltmamaya çalışılarak kapsülün çıkarılması, kanamanın kontrol edilmesi ve yumurtalığın eski haline getirilmesi ile laparoskopik işlem tamamlanır. Öte yandan işlem esnasında karın boşluğu içerisinde başka odaklar var ise bu odaklar koterizasyon veya çıkarılma yöntemleri ile yok edilirler. Çocuk isteğinin olmadığı durumlarda doğum kontrol hapları, bazen de endometriozisin tekrarlamaması için progesteron içeren ilaçlar kullanılabilir. Eğer bebek isteği varsa tüp bebek denenebilir" açıklamasında bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.