Hava Durumu

Bu laleyi koparmanın cezası 41 bin TL!

Uşak merkeze bağlı Kayaağıl Köyü’ndeki İtecik Dağı’nın 1200 metre yüksekliğindeki zirvesinde açan koruma altındaki İtecik lalelerini koparmanın cezası cep yakıyor. Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin, laleyi koparmanın cezasının 41 bin lirayla kadar çıktığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.06.2016 11:37
Haber Güncellenme Tarihi: 16.06.2016 11:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu laleyi koparmanın cezası 41 bin TL!
İstanbul lalesi ve Manisa’nın Anemon lalesi gibi korunamayan İtecik lalesi, iki yıl önce tohumu olan soğanları bilinçsizce sökülmesi nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Son iki yıldır Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü tarafından kurulan 16 kişilik ekiple, korumaya alınan İtecik laleleri, bu yıl da zirveyi kırmızıya boyadı.

Uşak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Hüseyin Tekin, yılda bir kez açan çiçeğin son halini yerinde inceledi.
Tekin, "Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanteri İzleme Projesi kapsamında, İtecik Dağı’nda bitki ve hayvan türlerinin korunması için sürekli denetim yapıyoruz. Bölgedeki İtecik lalelerini sökenleri tespit ettiğimizde yüksek miktarda para cezaları uygulanıyor. Uşak için değerli olan İtecik lalesinin doğal ortamında yetişmesi için titiz bir çalışma sergiliyoruz" dedi.

İtecik lalesinin şakayık çiçeği olarak da adlandırıldığını ifade eden Tekin, "Uşak halkı, bu çiçeklerin rengini şehit kanından aldığına inandığı için lalelere çok önem vermektedir. Biz de halkımızın bu hassasiyetini göz önüne alarak, gece gündüz bu çiçeklerin gelişimini kontrol ediyor, doğal ortamından sökülmesine engel oluyoruz.Çiçek dalında ve toprağında güzeldir. İtecik Lalesi’nin soğanının alınması veya taşınması yasak. Bunu yapanlar hakkında Çevre Kanunun 9. Maddesinin F fıkrası gereği 41 bin liraya kadar para cezası uygulanıyor ve aracı varsa da müsadere ediliyor" diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.