Hava Durumu

'BUDO İskelesi' davasında flaş gelişme! Bilirkişi heyetinin raporu açıklandı

Kullanım hakkı 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla Mudanya Belediyesi'nden Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen Mudanya İskelesi'nin BUDO tarafından kullanılan bin 3 metrekarelik kısmıyla ilgili görülen davada atanan bilirkişi heyeti, Mudanya Belediyesi'ni haklı buldu.

Haber Giriş Tarihi: 29.08.2018 12:33
Haber Güncellenme Tarihi: 29.08.2018 12:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
'BUDO İskelesi' davasında flaş gelişme! Bilirkişi heyetinin raporu açıklandı

Bilirkişi Heyeti, iskelenin devir kararının ancak 29 yıllık sürenin sona ermesi ile birlikte uygulanabileceği, dolayısıyla Mudanya Belediyesi'nin üst hakkı terkinin yerinde olmadığı görüş ve kanaatine vardı. Kararı değerlendiren Başkan Türkyılmaz, "Adalet bir kez daha yerini bulacak" dedi.

Kullanım hakkı 1955 yılından itibaren Mudanya Belediyesi'ne ait olan ve Bakanlar Kurulu kararıyla Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen Mudanya İskelesi ile ilgili süren davada atanan Bilirkişi Heyeti, Mudanya Belediyesi'ni haklı buldu. Büyükşehir Belediyesi; Bakanlar Kurulu kararıyla kendisine devredilen ve şu anda BUDO seferleri için kullanılan iskeleyle ilgili Mudanya Belediyesi'nin 29 yıllık üst hakkının kaldırılmasına yönelik mahkemeye başvurmuştu. Mudanya Belediyesi ise Tapu Müdürlüğü tarafından tescil edilen üst hakkının 29 yıllık süre dolmadan kaldırılamayacağını, Büyükşehir Belediyesi'nin tescil ve terkin ile ilgili dava açmaya hakkı olmadığını savundu. 2017 yılında açılan davayla ilgili atanan Bilirkişi Heyeti, hazırladığı raporu Mudanya 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yolladı. Heyet tarafından hazırlanan raporda şu anda Büyükşehir Belediyesi tarafından BUDO iskelesi olarak kullanılan 4 bin 30 metrekarelik taşınmazın bin 3 metrekarelik kısmı üzerinde 29 yıllığına Mudanya Belediyesi lehine kurulan sınırlı ayni hak olarak tesis edilen daimi üst hakkının süresinin bitmediği, süresinden önce sona ermesini gerektiren bir durumun mevcut olmadığı, Bakanlar Kurulu tarafından alınan karar ile şahsi hak olarak Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen Mudanya Arabalı Vapur Yanaşma Yeri'nin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na kullanımının devredilmesi kararının ancak 29 yıllık sürenin sona ermesi ile birlikte uygulanabileceği, dolayısıyla üst hakkı terkinin yerinde olmadığı görüş ve kanaatine vardı.

"ADALET YERİNİ BULACAK"

Mudanya İskelesi olarak da bilinen Uluslararası ISPS kodu olan iskelenin Büyükşehir Belediyesi'ne haksız yere tahsis edildiğini belirten Mudanya Belediye Başkanı Hayri Türkyılmaz, "2015 yılından bu yana Mudanya ve Mudanyalının hakkı yeniyor dedik. Göreve geldiğimiz günden bu yana haklı olduğumuz her davada sürecin sonuna kadar gittik ve sonunda kazanımlarımızı elde ettik. 1955 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 4 bin 30 metrekarelik iskelenin 3 bin 72 metrekarelik kısmının kullanım hakkı Mudanya Belediyesi'ne devredilmişti. 2015 yılında alınan yeni bir Bakanlar Kurulu kararı ile bu kısmın kullanımı, Büyükşehir Belediyesi'ne verilmişti. Bu devre karşı Danıştay 10. Dairesi esas ile iptal davası açılmış daha sonra inşa edilen bin 3 metrekarelik kısmın üst hakkı da Mudanya'ya tesis edilmişti. Dolayısıyla 29 yıl süreyle kurulu bulunan irtifak hakkımızın süresi olduğundan dolayı muvafakat etmedik. Kaldı ki dava açan Büyükşehir Belediyesi'nin tapusal bir hakkı olmadığından dolayı böyle bir talepte bulunması mümkün değildi. Mahkemeye başvurumuzu yaptık ve gelinen süreçte haklı bulunduk. Şimdi de bilirkişi raporuna istinaden mahkeme heyetinin vereceği kararı bekliyoruz. Adalet bir kez daha yerini bulacak" ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.