Hava Durumu

Bunu sakın yapmayın... Cezası 3 yıldan başlıyor

Hacizlik olan lüks otomobilleri alacaklıdan kaçırmak için ‘yeni bir formül’ geliştirildi. Haczedilen otomobil, sahibi tarafından özenle parçalara ayrılıyor; değerli parçalar saklanıyor. Daha sonra alacaklı tarafa haber verilerek başlarına böyle bir durumun geldiği bildiriliyor. Kısa süre sonra kaba iskelet haldeki otomobil icradan satışa konuluyor. Borçlu taraf bir yakınını ihaleye koyarak otomobili alıyor; daha önceki parçalar yeniden birleştiriliyor. Bir tür ‘sektör’ haline getirilen bu uygulama ile ilgili ilk kez bir mahkeme, borçlunun bilinçli olarak otomobili parçalara ayırdığı gerekçesiyle 3 yıl hapis cezası ve 20 bin TL de para cezası verdi.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2014 12:21
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2014 12:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bunu sakın yapmayın... Cezası 3 yıldan başlıyor

Antalyalı işadamı Hakan K. özel bir bankanın kredisi ile aldığı lüks otomobilin ödemelerini yapamadı. Banka avukatları otomobile ilişkin icra takibi başlattı. Otomobil, Antalya İcra Müdürlüğü kararı ile haczedildi; ve yeddi emin olarak bir otoparka bırakıldı. Hakan K.  icra kararına itiraz ederek otomobilin kendisine teslim edilmesini istedi.

Otomobilin satışı için işlemler yürütülürken, Hakan K. bankayı arayarak otomobilin parçalanmış halde olduğunu, bu durumdan kendisinin de haberinin olmadığını söyledi. Yapılan ilk incelemede otomobil parçalara ayrılmış en önemli parçalar ise götürülmüştü. Geçtiğimiz yıl 10 Aralık’ta hazırlatılan bilirkişi raporu, otomobilin en değerli parçalarının alındığını ortaya koydu. Rapora göre otomobilin, anahtarı, plakası, 4 kapısı, motor kaputu, ön koltukları, ön konsol, beyni, arka tampon, motor ve şanzıman gibi bir çok parçası alınmıştı. Raporda, parçalama işleminin profesyonelce yapıldığına işaret edildi.

DEĞERİ 35 BİN LİRAYA DÜŞTÜ

Banka avukatları, otomobilin bilerek parçalatıldığını, yapılan işlemin bankayı zarara uğratma amaçlı olduğuna işaret ederek Antalya İcra Ceza Mahkemesi’ne başvurdu.  Avukatlar normal fiyatı 100 bin TL olan otomobilin parçalanarak 35 bin TL değere getirildiğini söyledi.

Hakan K. ise mahkemede yaptığı savunmada, otomobili kendisinin parçalamadığını, alacaklı olan çalışanlarının parçaladığını savundu. Hakan K. olaydan da haberi olmadığını söyledi.

3 YIL HAPİS CEZASI

Antalya 1. İcra Ceza Mahkemesi geçtiğimiz 8 Mayıs’ta yaptığı duruşmada kararını açıkladı. Mahkeme, savunmalarına itibar etmediği Hakan K.’ye 3 yıl hapis cezası ve 20 bin TL adli para cezası verdi. Öte yandan Hakan K. hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı da ‘muhafaza görevini kötüye kullanma’ suçlaması ile dava açtı. Antalya Sulh Ceza Mahkemesi’nde görülecek davanın ilk duruşması 18 Haziran’da yapılacak.

YENİ BİR SEKTÖR OLDU

Banka avukatı Naciye Çidam Görüşü, benzer olaylara ilişkin son dönemlerde  artış olduğunu söyledi. Av. Görüşü yapılan suç duyuruların çoğunlukla takipsizlik verildiğini ifade ederek, Antalya mahkemesinin verdiği kararın bir ilk olma özelliği taşıdığına işaret etti.
Avukat Av. Bülent Yümüç ise, borçlu durumdaki otomobillerin parçalanmasının bir ‘sektör’ haline geldiğine işaret ederek “Özellikle lüks otomobillerde bunu görüyoruz. Ayda 200-300 otomobil bu şekilde parçalanıyor. Borçlu, otomobili parçalıyor, değerini çok düşürerek icradan satışa koyuyor. İcra ihalesine de bir yakınını koyarak otomobili alıyor. Daha sonra 8-10 bin TL vererek bu parçaları yeniden toplatıyor. Bu durumda hem alacaklı hem kamu zarara uğruyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.