Hava Durumu

Bunu yapan aileler yandı

TBMM Çocukların Cinsel İstismarını Araştırma Komisyonu’nun önümüzdeki günlerde görüşerek netleştireceği raporda 87 tespit ve öneri yer alıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2016 06:41
Haber Güncellenme Tarihi: 13.10.2016 06:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bunu yapan aileler yandı
TBMM Çocukların Cinsel İstismarını Araştırma Komisyonu aylardır sürdürdüğü çalışmalarını tamamlayarak rapor hazırladı. Taslak raporda ‘çocukların terör tuzağına düşmemesi için çocuğun aileden alınarak koruma tedbirinin uygulanması, günlük kiralık evlerin cinsel istismara uygun zemin yarattığı için yurt, pansiyon gibi barınma yerlerini açma izninin MEB’e verilmesi, suçluların cezaevinden çıktığında aileye haber verilmesi’ gibi çarpıcı tespit ve öneriler yer alıyor.

Komisyonun önümüzdeki günlerde görüşerek netleştireceği raporda şu 87 tespit ve öneri bulunuyor:

- TBMM bünyesinde çocuk haklarıyla ilgili daimi bir ihtisas komisyonu kurulmalı.

- Ulusal çocuk politikasının daha etkin hale getirilebilmesi, tüm kuruluşların tek elden koordinasyonu için, Çocuk Koruma Koordinasyon Merkezi kurulmalı.

İfadesi tek seferde

- Terör mağduru çocukların rehabilitasyonunun yapılacağı bir merkez kurularak, topluma sağlıklı bireyler olarak kazandırılmaları sağlanmalı. Çocukların terör örgütlerinin tuzağına düşmemesi için gerekli istihbari ve idari tedbirler artırılmalı, elde edilen veriler doğrultusunda gerekirse çocuk, Aile Bakanlığı tarafından aileden alınarak tedbirler uygulanmalı.

- Çocuk istismarı suçu nedeniyle hakkında soruşturma ve kovuşturma açılanların çocuklarla ilişkili işlerde çalışması önlenmeli.

- Mevzuattaki fiziksel temas içermeyen cinsel saldırılar yeterince cezalandırılamıyor. TCK’nın 103. maddesinde cinsel istismar tanımı ‘fiziksel temas içermeyen cinsel eylemleri’ de kapsayacak şekilde düzenlenmeli.

- Suç mağduru tüm çocukların ifadesinin tek bir seferde alınması sağlanmalı.

‘Yurt için izin MEB’e verilsin’

- Her ne ad altında olursa olsun öğrencilere yönelik yurt, misafirhane, konukevi, pansiyon ve benzeri barınma hizmeti veren yerlerin işyeri açma ve çalışma ruhsatı MEB tarafından verilmeli, denetlenmesi de yine aynı bakanlıkça yapılmalı.
- Çocuk pornografisine bilerek erişim sağlanması suç olarak tanımlanmalı ve TCK’da bu yönde düzenleme yapılmalı.

- Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), tüm illerde faaliyet gösterecek şekilde yaygınlaştırılmalı.  

- Çocuk gelişimi ve istismarı konusunda anne ve babalara, annenin gebelik döneminden başlamak üzere mecburi eğitim verilmeli. 

- Çocukla ilgili sürekli işlerdeki çalışmalarda kadın istihdamı teşvik edilmeli.

- Çocuklara dönük hizmet veren tüm sektörlerde işe alınacak personel seçiminde çocuğun üstün yararı gözetilerek seçici davranılmalı.

‘Mahkemeler artırılmalı’

- Yönetmelikle yapılmasına imkân tanınan ‘Kimyasal Kastrasyon’un, Sağlık Bakanlığıkoordinasyonu ile etkin uygulanması sağlanmalı. Bu suçları işleyenlerin infaz ve denetim süreleri bittikten sonra da uygulama yapılabilecek şekilde düzenleme yapılmalı. 

- Cinsel istismar suçundan kovuşturulan sanık ya da hükümlünün serbest kalması durumunda mağdur ve ailesine haber verilmesini sağlayacak bir düzenleme yapılmalı.

- Çocuk mahkemelerinin sayıları artırılmalı. Mahkemeler, adli binalardan fiziksel olarak ayrı olmalı. 

- Adli görüşme sırasında cumhuriyet savcısının bizzat hazır bulunmasını sağlayacak mevzuat değişikliği yapılmalı.

- Mağdur çocukların adli sisteme girişlerinden itibaren vaka yönetimi sistemi ile izlenmeleri sağlanmalı.

- Korunma altına alınan ve hafif zihinsel engelli tanısı olan çocukların bakımlarına özel önem verilmeli.

- Suça sürüklenen çocukların tutuklanması halinde Çocuk ve Gençlik İnfaz Kurumları’ndaki görevli uzmanlarca ilgili çocuk mahkemelerine belli sürelerle bilgi ve rapor verilmesi yönünde düzenleme yapılmalı.

‘Kiralık evlere dikkat edilmeli’

- Dijital Oyunların güvenliğinin denetlenmesi için oyun derecelendirme sisteminin oyunlarda ve oyun değerlendirmelerinde kullanılması sağlanmalı.

- Cinsel suç faili çocuklar için özel rehabilitasyon programları uygulanmalı.

- Denetimli serbestlik tedbirleri, çocukların özel durumları göz önüne alınarak farklılaştırarak uygulanmalı.

- Çocuk programları ve çizgi filmlerin belli bir oranda yerli kültürü yansıtması zorunlu hale getirilmeli. 

- Cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilmesi için tedbirler alınmalı.

- Günlük kiralık ev hizmeti verme ve alma şartları çocuğun cinsel sömürüsü ve cinsel istismarı da gözetilerek gözden geçirilmeli.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.