Hava Durumu

Bursa 4 yıldır dünya mirası

Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişinin 4'üncü yıldönümünde Tayyare Kültür Merkezi'nde nesiller boyu kültürel miras, fırsatlar ve sorumluluklar paneli düzenlendi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2018 09:34
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2018 09:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa 4 yıldır dünya mirası

I HABER Ayşegül SEVER I

TARİHİ ESER ŞEHRİ
Bursa'nın UNESCO Dünya Mirası ilan edilişinin 4'üncü yıldönümünde 'ICOMOS Uluslar Arası Anıtlar ve Sitler Günü 2018 Etkinliği' kapsamında Tayyare Kültür Merke-zi'nde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Nesiller boyu kültürel miras, fırsatlar ve sorumluluklar paneline Bursa Vali Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Büyükşehir Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık, yurt içinden ve dışından birçok akademisyen katıldı.Vali Vekili Yunus Fatih Kadiroğlu, Bursa'nın Türkiye'de İstanbul'dan sonra en çok tarihi eseri barındıran şehir olduğunu söyledi ve Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kurumların gayretiyle tarihi eserlerin ayağı kalktığını belirtti. Büyükşehir Başkanvekili Mihrimah Kocabıyık ise Büyükşehir Belediyesi olarak her yıl kutlama etkinlikleri düzenlediklerini söyledi.

'KENTSEL KORUMA ŞART'
Panele katılmak üzere İngiltere'den Bursa'ya gelen ICOMOS Yönetim Kurulu Üyesi Aylin Orbaşlı ise kentsel mirasın değerinin bilinmediğini söyledi. Orbaşlı, "Böyle bir panelin sadece akademik değil özellikle halkın, gençlerin ve çocukların katılımıyla gerçekleşmesi çok memnuniyet verici. Kentsel koruma katılım ile olur. Bu tür panelde tüm paydaşların bir araya gelmesi beni heyecanlandırdı. Türkiye ve yurtdışı arasında ta-rihi dokunun korunması arasında farklar var. Henüz büyük bir bilinçlenme yok. İngiltere'de çok büyük bir anlayış var. Tarihi doku daha kolay korunabilmiş. Konut dokusu sağlam binalar var. 14 ve 15. yüzyıldan kalma binalar var. Oturmuş bir anlayış var. Bu anlayış birkaç ülke için geçerli" şeklinde konuştu

CUMALIKIZIK UYARISI
Bursa Alan Başkanı Profesör Doktor Neslihan Dostoğlu ise, paneli ve Bursa'nın UNESCO listesinde olmasını değerlendirdi. Dostoğlu, "4 yıldır çeşitli panel ve etkinlikler düzenliyoruz. Bu sene Nesiller Boyu Kültürel Miraslar temasını belirledik" dedi. Cumalıkızık'ta küçük yerleşme olduğu için turizmin kontrol altına alınmasıyla ilgili sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Dostoğlu,kurulan stantların tarihi eserlerin önüne geçmemesi gerektiğini vurguladı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.