Hava Durumu

Bursa bıçağı dünya markası olacak

Bursa bıçağının yeniden dünyaya nam salması için Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2014 19:13
Haber Güncellenme Tarihi: 27.06.2014 19:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa bıçağı dünya markası olacak

Büyükşehir Belediyesi tarafından Bursa Bıçakçılar Derneği işbirliğiyle Bursa bıçağının yeniden dünya gündemine gelmesi hedefiyle düzenlenen ‘Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’nın ödül töreni Tayyare Kültür Merkezi’nde yapıldı. Tören, bıçak sanatının ustalarının heyecanına sahne oldu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bıçakçılığın Bursa’daki önemine vurgu yaparak, “Sanatkarlar şehri Bursa’ya yakışan bir yarışmayı daha düzenlemekten dolayı onur duyuyoruz. Bursa’nın en önemli el sanatlarından bıçakçılığın yaşatılması, tanıtılması ve geliştirilerek ayakta durması için Bursa olarak gereken özeni göstermeliyiz. Büyükşehir Belediyesi olarak bu düşünceyle kültür ve medeniyet şehri, yaşayan tarih başkenti Bursa’da bıçakçılığın yaşatılması konusunda kararlı adımlar atıyoruz. Her alanda örnek olan Bursa, bıçakçılıkta da dünya markası olacak” diye konuştu.
Bursa’nın pek çok değere sahip olduğuna işaret eden Başkan Altepe, tarihi eserlerin gün yüzüne çıkarılmasının yanı sıra şehrin soyut mirasının da en güzel şekilde geleceğe taşındığını ifade etti.

Bursa’da bıçakçılığın 700 yıllık tarihinin olduğunu söyleyen Başkan Altepe, “Bursa’da bıçakçılık bugün hala usta - çırak geleneği ile serüvenini sürdüren nadir el sanatlarındandır. Bursa bıçakçılığın da merkezidir. Bıçakçılıkla ilgili bir çalışmaya nerede rastlarsanız rastlayın, mutlaka Bursa ile bir bağlantısı olduğunu görürsünüz” dedi.

Başkan Altepe, geleneksel yöntemlerle ve el işi ile yapılan bıçakların kullanım alanlarına göre 150 çeşidi olduğunu kaydederek, “Büyükşehir Belediyesi olarak düzenlediğimiz ‘4. Bursa Bıçak Tasarım Yarışması’ ile Bursa’nın bu güzel geleneğinin yaşamasına ve korunarak gelişmesine katkı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Bursa Bıçakçılar Derneği Başkanı Mülazım Gülşen de, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’ye kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, “Bursa bıçakları el sanatının, dünyada önemli yerlere geleceğine inanıyoruz. Başkanımız arkamızda. Her geçen gün bıçak ustalarımızın da daha özgün çalışmalar yapacağına inanıyorum” dedi.

Gülşen, Başkan Altepe’ye bıçaktan oluşan bir tablo hediye etti. Konuşmaların ardından bıçak sanatına gönül veren Mustafa Güler, Fethi Adliğ, Necati Zorluoğlu, Sezai Gündoğdu, Yunus Özkaynak, Mülazım Gülşen, Metin Altepe, Yusuf Karagülmez ve Nazmi Türkileri’ye ‘ustalara saygı’ plaketleri, jüri üyelerine teşekkür plaketleri ile yarışmada dereceye girenlere ödülleri ve plaketleri verildi. Başkan Altepe, daha sonra yarışmaya katılan eserlerin yer aldığı bıçak sergisini gezdi. ‘4. Bursa Bıçakları Tasarım Yarışması’na katılan bıçaklar, Tayyare Kültür Merkezi (TKM) Sami Güner Sanat Galerisi’nde eylül ayına kadar görülebilecek.

‘4. Bursa Bıçak Tasarım Yarışması’na katılan eserler, mutfak ve kasap bıçağı, kılıç, hançer ve av bıçağı, çakı, testere ve döner-pastırma-börek bıçağı setleri olarak 6 kategoride değerlendirildi. 99 sanatkarın 235 ürünle başvuruda bulunduğu yarışmada, her kategoride birincilere 7 bin TL, ikincilere 5 bin TL ve üçüncülere 3 bin TL ve mansiyon alanlara 1500 TL olmak üzere toplam 100 bin TL ödül verildi. Yarışmanın jüri üyeleri bıçak ustası Mehmet Vehbi Akçora, bıçak koleksiyoner ve araştırmacısı Ömer Kurmuş ve tasarım ustası Zafer Karazeybek’in titiz değerlendirmeleri sonucunda, mutfak ve kasap bıçağı seti kategorisinde Erdoğan Güder birinci, Talha Kenan Acar ikinci, Vedat Şengüzel üçüncü oldu ve Rıdvan Beşkardeş de mansiyon kazandı. Kılıç seti kategorisinde Tamer Balaban birinci, Turgut Aydemir ikinci, Muharrem Fazliç üçüncü oldu ve Sezgin Demirtaş mansiyon kazandı. Hançer ve av bıçağı seti kategorisinde Orhan Sanğa birinci, Yılmaz Apaydın ikinci, Fatih Güven üçüncü ve Güngör Gökgöl mansiyon ödülünü aldı. Çakı seti kategorisinde Zaim Demirtaş birinci, Mesut Demirtaş ikinci, Recep Cosun üçüncü ve Refik Demirtaş ise mansiyon ödülü aldı.

Testere seti kategorisinde Kazım Güven birinci, Talat Fındıközü ikinci, Kenan Gültekin üçüncü ve Ahmet Kaba mansiyon ödülü alırken; döner-pastırma-börek bıçağı seti kategorisinde de Saffet Keremsoy birinci, Maksut Aydemir ikinci, Tolga Ündeğerli üçüncü oldu, Recep Sultansu ise mansiyon ödülünün sahibi oldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.