Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne şok... Tarihi bina Vakıflar'a geçti

BURSA’da Büyükşehir Belediyesi'nin kullandığı ve halen birçok birimin görev yaptığı Atatürk Caddesi’ndeki 135 yıllık tarihi bina, medrese ve zaviye olarak Orhan Gazi Vakfı’na kayıtlı olduğu gerekçesi ile tapusu Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devredildi. Tapu incelemeleri sonucu vakıfların isteği üzerine devrin 1956 yılında çıkan kanunla gerçekleştiğini söyleyen Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, "Azınlık vakıflarının el konulan malları da iade edildi. Herkes alkışladı, takdir etti. Bunu da alkışlamalıyız. Devlet tarafından alınan mallar vakfına devir ediliyor" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2014 11:43
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2014 11:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne şok... Tarihi bina Vakıflar'a geçti

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Atatürk Caddesi üzerinde 1879 yılında yenilenerek kullanılmaya başlanan tarihi belediye binasının mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçti. 135 yıldan bu yana belediye hizmetleri için kullanılan, devlet büyükleri, misafirlerin ağırlandığı belediye binasının devri tapu incelemelerinin ardından 8 ay önce Osmangazi Tapu Müdürlüğü tarafından yapıldı.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Osman Gazi Vakfı’na ait olan medrese ve zaviye olarak hayrat kütüğüne kaydı geçen bina için kanun gereği Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne kira ödemek zorunda kalacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Partili Recep Altepe, mülkiyet devri ile ilgili kanunun gerekliliklerini yerine getireceklerini söyleyerek, yetkinin Genel Müdürlükte olduğunu kaydetti.

AZINLIKLAR DEVİR ALKIŞLANIYORSA BU DA ALKIŞLANMALI

Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de, bu konu devamlı gündeme geldiğini belirterek, 1956 yılında Adnan Menderes döneminde, çıkan 7 bin 44 sayılı kanun ile Vakıflar'a ait mülklerin iade edilmesinin kararlaştırıldığını hatırlattı. Azınlık vakıflarının el konulan mallarının iade edildiğine dikkat çeken Ertem, şöyle konuştu:

“Yapılanı herkes alkışladı, takdir etti. Bunu da alkışlamalıyız. Devlet tarafından alınan mallar vakfına devir ediliyor. Bunlarda mazbut vakıflara ait eserler. 60 yıldır uygulanan bir kanun ve tapu kayıtlarında tespit edilen mallar vakfına veriliyor. Cumhuriyetin kurulması ile birlikte devlet, vakıflara ait mülkleri ihtiyacı doğrultusunda kurumlara devir ediyor. Örneğin, medreseler kapandığı için okul oluyor. Binalar belediyelere, hazineye, özel idarelere, kamu kurumlarına kullanılması için veriliyor. Tabii bir bedel karşılığında geçmiyor. Ne zaman devlet kendi binasını yapmaya başladı bazı vakıf binaları ihtiyaçtan çıktı, atıl hale gelmeye başladı. Ardından eserler vakıflara iade edilmeye başladı."

SULTANAHMET'TEKİ TAPU BİNASI İÇİN UĞRAŞIYORUZ

Osmanlı’nın temelinin vakıf olduğunu ifade eden Ertem, bu yüzden İstanbul, Bursa ve Edirne’de vakıf eserlerinin çok olduğunu kaydetti. Kurulan vakıfların kent merkezinde yer aldığı için değerli olduğunu söyleyen Ertem, İstanbul’da da Pera Palas Oteli, Abdullah Paşa Yalısı gibi önemli mülklerinde kendilerine geçtiğine dikkat çekti. Sultanahmet’te bulunan Tapu Kadastro Müdürlüğü binasının iadesi için uğraştıklarını kaydeden Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, bir mülkün vakfına geçmesi için evveliyatının vakıf olması, tarihi eser olması ve Milli Emlak, belediyeler, Özel İdare gibi kamu kurumların kullanımında olması gerektiğini dile getirdi. Ertem, kanun gereği, şartları taşıyan mülkleri, Tapu Müdürlüğü’nün hiçbir hukuki işleme tabi olmadan Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne devir ettiğini vurguladı.

AZINLIKLAR KİRALARINI ALIYOR

Kişilere ait olan mülklerin iadesini gerçekleştirmediklerini söyleyen Ertem, "Belediyeler bu binaları edinirken 1 lira para vermedi. Vakıflar sesini çıkartmadı. Şimdi el konulmuş mallarımızı geri alıyoruz. Kurum 90 yıldır bu mülklerden faydalanamıyorum. Bu gün kira istiyorum. Zaten kamu kurumlarından temsili bir ücret isteniyor. Ticari, akar bir yer ise vakfiye ücretini alıyor. Azınlık vakıfları kendilerine devir edilen mülklerden nasıl kiralarını alıyorsa bizimde almamız normal. Hakkaniyetli bir uygulama" diye konuştu.

İstanbul’da 40’tan fazla, Bursa’da ise 8-10 eserin mülkiyetinin Vakıflara geçeceğini kaydeden Ertem, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin konu hakkında nezaket gereği Bölge Müdürlüğü tarafından bilgilendirildiğini söyledi. Ertem, belediye tarafından korunan ve restore edilen bina için sembolik bir kira alacaklarını ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.