Hava Durumu

Bursa'da 1980 darbesinde görevden alınan başkan o günleri anlattı

İnegöl ilçesinde 1980 darbesinde görevden alınan İnegöl Belediye Başkanı Refik Tabakoğlu (79), 27 Mayıs 1960 darbesinin 59 yılında, Adnan Menderes ve 3 bakanın idam edildiği mahkemeye katıldığı günleri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2019 19:45
Haber Güncellenme Tarihi: 27.05.2019 19:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da 1980 darbesinde görevden alınan başkan o günleri anlattı

27 Mayıs 1960 darbesinin 59 yıl dönümünde, dönemin Başbakanı Adnan Menderes ile 3 bakanın idam edildiği mahkemeye katılarak gözlemleyen ve 1980 darbesinde de dönemin belediye başkanıyken görevden alınan Refik Tabakoğlu, Türkiye tarihine kara leke olarak geçen darbelerini anlattı. 79 yaşındaki Tabakoğlu, 20 yaşında Yassı Adada 11 ay süren yargılamalara şahitlik etti. İzleyici olarak katılan Tabakoğlu, 20 yıl sonra 1980 darbesinde İnegöl Belediye Başkanı iken görevden alındı. 20 yılda iki darbeyi yaşayan Tabakoğlu, darbelerin Türk siyasi hayatına ve ülkeye zarar verdiğini belirterek, yaşadığı o günleri gözleri dolarak anlattı. 1977 yılında İnegöl Belediye Başkanlığı görevi getirilen Tabakoğlu, görevinin 3. Yılında darbe yüzünden görevden alındı, yerine Belediyenin Yazı İşleri Müdürü Rafiz Karataş getirildi. Karataş, 1980 ile 1984 yıllarında görev yaptı.

MENDERES'İN MAHKEMESİNE KATILMIŞ

Darbeleri anlatan Refik Tabakoğlu, "Darbeler bu ülkeye büyük zararlar verdi. Ülke her darbede 15-20 yıl geriye gitti. Ben bunları düşününce halen daha çok üzülüyorum. Haksız bir takım idamlar oldu. Halen milletin vicdanında bir yanadır. Menderes ve beraberindeki 3 bakanın idam edilmesi çok büyük ayıp. O dönemde dışarıya çıkmak yasaktı. O dönemde Menderes'in yargılanmasına katıldım. Misafir olarak dinledim. İnsan o sahneyi gördüğü zaman daha büyük üzüntü içerisine giriyor tabiî ki. Çok kalabalıktı mahkeme. Mahkemeye giderken detaylı arandık. Sonrasında mahkeme salonuna aldılar. Koca mahkeme salonu doluydu. Allah bir daha o günleri yaşatmasın." Dedi.

''TÜRK MİLLETİ DARBELERE İZİN VERMEYECEKTİR''

12 Eylül 1980 yılı darbesinden de bahseden Tabakoğlu, "O tarihte hayatımda ilk defa tatile çıkmıştım. Dönüş günü sabah hazırlanırken, ihtilal var dediler. Yapacak bir şey yok. Toparlandık yola çıktık. Geri dönerken jandarma çevirdi. Belediye başkanım dedim ve geri gönderdiler beni. Jandarma komutanından izin alıp tekrar yola çıktık. Görevi benim başkan vekilim Mümin devretti. O zaman çok hızlı dönem yaşadık. Belimizde çifte silahla dolaşıyorduk. O dönemde benim partili arkadaşlarımla alakalı bir takibat, işlem olmadı. Ben 3 sene görev yaptım. Arkamızda kötü bir şey olmadı, hiçbir soruşturma yapılmadı. Böyle bir darbeyle karşılaşmanın üzüntüsünü bize yetiyor. Haklı haksız idamlar olmuştu. Cenabı Allah tan bir daha o günleri göstermesin diye dua ediyoruz. 1984 yılına kadar yasaklıydık. Siyasete direk olarak giremedik, ama siyaseti bırakmadık. Siyaseti bırakamıyorsun. Fikirler almaya gelen gidenler oluyordu. Destek olmaya çalıştık. Demirel'in izindeydik. Demirel de 6 kere gitti, 7 kere geri döndü." Diye konuştu. Son olarak ise 15 temmuz darbe girişimini hatırlatan Tabakoğlu, "15 Temmuz da dış güçler darbe yapmak istediler. Milletimiz sayesinde bunda başarılı olamadılar. Bunda da başarı olsaydı kötü düşünceli insanlar yüzünden ülke yine kötü duruma düşecekti. FETÖ ile ilgili tehlike halen daha geçmiş değil. Siyasi ayakları olan FETÖ'cülerin temizlenmesi gerekiyor. Türk milleti asla bunlara izin vermeyecektir" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.