Hava Durumu

Bursa'da Ahıskalılar vatandaşlık ve denklik istiyor

Hükümetin Suriyelilere vatandaşlık vermeye hazırlanması, yıllardır Türkiye'de yaşayan Ahıskalıları umutlandırdı.

Haber Giriş Tarihi: 28.02.2017 19:54
Haber Güncellenme Tarihi: 28.02.2017 19:54
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da Ahıskalılar vatandaşlık ve denklik istiyor

6 yıl önce Kırgızistan Devlet Tıp Akademisinden mezun olan 34 yaşındaki Genel Cerrahi Uzmanı Doktor Rumil Akramov, ailesiyle birlikte Bursa'nın İnegöl ilçesine yerleşti. Akramov, bir türlü alamadığı denklik sebebiyle Türkiye'de doktorluk yapamıyor. İnegöl'de 6 yıldır sanayide mobilya ve koltuk firmalarında, boyahanelerde çalışan Akramov, "Bizlere de vatandaşlık hakkı verilsin. Denklik imtihanına girdim, ama kazanamadım. Sınavı kazanmak oldukça zor. Dershaneye gitmek gerekiyor, ama imkanımız yok. Doktor olduğum halde denklik olmadığı için farklı meslekler yaptım. Sanayi de, mobilyada, koltukçuda çalıştım. Bir dönem kaynakçılık yaptım. Boyacılık yaptım. Şu anda özel bir hastane de personel olarak çalışıyorum. Suriyelilere vatandaşlık veriliyor, bize neden verilmiyor bir türlü anlamıyorum. Bunun bir sebebi var mı acaba? Bizlere de bir an evvel vatandaşlık verilmesini istiyoruz. Kendi işimizi yapamasak bile en azından bu vatandaşlık sayesine doğru düzgün bir işte çalışırız. Sigortamız yapılır ve emekli olabiliriz" diye konuştu.

Kazakistan'da 25 yıl genel cerrahi mütehassısı olarak görev yapan ve 6 ay önce Türkiye'ye gelen Op. Dr. Nergis Kamalova ise, denklik yüzünden Türkiye'de mesleğini yapamadığını belirterek, "Türkiye'de doktor olarak çalışmayı çok istiyorum. Türk milletine bir yardımımın değmesini istiyorum. Benimle birlikte Semerkant'ta, Taşkent'te ve Rusya'da üniversitelerde tıp okuyan Ahıskalılar var. Çok iyi uzman doktorlarımız var. Türkiye sevdası için buraya gelip de mesleğini yapamayanlar var. Denklik, vatandaşlık meselesi var. Suriyeli kardeşlerimize vatandaşlık veriliyor. Bu güzel. Ancak bize de bu hakkın verilmesini istiyoruz" dedi.

Suriyelilere verilen vatandaşlık hakkının kendilerine de bir an önce verilmesini isteyen İnegöl Ahıskalılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş ise, "Biz neden Suriyeliler kimlik veriliyor diye sorgulamıyoruz. Bize vatandaşlık verilirken sıkıntı çıkarılmasından şikayetçiyiz. Defalarca gündeme getirdik. Doktorlarımız, mühendislerimiz denklik almakta zorluk çekiyor. Bir sürü doktorumuz ve mühendisimiz mesleklerini yapamadığı için vasıfsız işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Geçtiğimiz günlerde yaptığımız açıklamalara sosyal medyadan bizi üzecek tepkiler aldık. Bizim vatanseverliğimiz sorgulanamaz. Bizim bu ülkeye karşı hiçbir hareketimiz olamaz. Ama birileri adeta bizleri vatan haini olarak göstermeye çalıştılar. Biz sadece yaşadığımız sıkıntıları gündeme getirmek istedik. Çözüm için destek istiyoruz" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.