Hava Durumu

Bursa'da bir ilk! Balıkçılar da şok oldu

Marmara'da ilk kez balıkçıların ağına takılan granyöz (sarıağız) ve lambuka balıkları balıkçıları da şok etti.

Haber Giriş Tarihi: 25.11.2016 10:50
Haber Güncellenme Tarihi: 25.11.2016 10:50
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da bir ilk! Balıkçılar da şok oldu
Marmara'da farklı türlerin yanısıra bir süre önce deniz kaplumbağasına da rastlayan balıkçılar, Ege ve Akdeniz balıklarının Marmara'da görülmesinin küresel ısınmanın etkisi olarak yorumluyorlar. 

Bursa’nın Karacabey ilçesindeki balıkçılar bu yıl değişik türlerin ağlarına takılmasının şaşkınlığını yaşıyor. Önder Ateş ve Cihat Ergin’in ağlarına takılan granyöz (sarıağız) ve lambuka balıkları balıkçıları olduğu kadar uzmanların da kafalarını karıştırdı. Yalnızca Ege'de görülen bu balıkların Marmara’da farklı zamanlarda görülmesi iklim değişikliğinin denizlerdeki türlere olan etkisi olabileceği iddiasını gündeme getirdi.



Geçtiğimiz günlerde Karacabey’e bağlı Bayramdere köyünden Ömer Ayaz Reis adlı tekneyle denize açılan Önder Ateş, Marmara açıklarında ağlarına takılan granyöz veya bir diğer adı kaya levreğini görünce büyük bir heyecan yaşadı. Böyle bir balıkla ilk defa karşılaştığını dile getiren Ateş, ‘Biz bu balığı babalarımızın dedelerimizin anlatımlarından biliyorduk. Nadiren de olsa yakalanırmış. Ama uzun zamandır duymuyorduk. Şimdi ağlarımıza tesadüfen takılması bizleri de şaşırttı. Normalde Ege Denizi'nde bulunan bu balığın Marmara’da uzun yıllar sonra ilk defa yakaladığımızı söyleyebilirim’ dedi.

Marmaralı balıkçılar bu gelişmenin ardından bu kez Karacabey’in bir başka sahil köyü olan Kurşunlu’dan Cihat Ergin’in ağlarına takılan lambuka balığı balıkçılara ikinci şoku yaşattı. Akdeniz ve Ege Denizi'nin güney kesimlerinde görülmesi mümkün olan bu türün, mevsim değişikliklerinin ardından Kuzey Ege’de de yavaş yavaş görüldüğü biliniyordu. Ancak balığın en kuzey kaydı Karacabeyli Ergin sayesinde gelmiş olmuştu. Ege Denizi'nde görülen ve lezzeti ile de aranan bir balık olan lambukalar avcı balıklar olarak biliniyor.

Uzmanlar ise bu kaydın yeni bir gelişme olduğunu ifade ederken, Türkiye'de en kuzey kaydının elde edildiğini söylüyor. Bu durumun küresel ısınmanın etkilerine bağlanabileceği kaydediliyor.

Tüm bu gelişmelerin yanı sıra son yıllarda Marmara’da görülen deniz kaplumbağlarındaki artış da küresel ısınmanın etkisi olarak yorumlanıyor. Son birkaç yıldır neredeyse her sene görülen deniz kaplumbağaları bu yıl da Marmara’da görülmeye başladı.



Bunların içinde geçen yıl balıkçılar tarafından yakalanarak teknede sevilen ve daha sonra yeniden suya bırakılan Sultan isimli kaplumbağa bu yıl da kendini gösterdi. Balıkçıların yakından ilgi gösterdiği Sultan’ı insanlar sırtındaki midye kabuklarından tanıyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.