Hava Durumu

Bursa'da canlı bomba katliam yapacaktı

Bursa'da Ulu Cami'nın batı kapısı civarında meydana gelen terör saldırısında kadın intihar bombacısı öldü, 13 kişi yaralandı.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 07:19
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 07:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da canlı bomba katliam yapacaktı
Alınan bilgiye göre, Ulucami batı kapısı civarında saat 17.26'da bir patlama meydana geldi. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, ambulans ve itfaiye ekibi sevk edildi. Patlama nedeniyle intihar bombacısı olduğu belirlenen 1 kişi öldü, 13 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla Muradiye ve Çekirge Devlet Hastanelerine kaldırıldı.
 
Olay yerindeki incelemeler
 

Ulucami'nin batı kapısı yakınında meydana gelen terör saldırısıyla ilgili güvenlik güçlerinin olay yerindeki incelemeleri sürüyor.
 
Patlamanın ardından Tarihi Bursa Kapalı Çarşı dahil, olayın meydana geldiği bölgenin yakınındaki tüm cadde ve sokaklarda güvenlik önlemleri artırılırken, çarşı esnafı dükkanlarını kapattı.
 
Trafik akışı da Altıparmak Caddesi'nden Atatürk Caddesi'ne kadar durduruldu. Çevrede yakınları bulunan vatandaşlar, bilgi almak için bölgede kalabalık oluşturdu.
 
Olay yeri inceleme ekipleri, bombanın patladığı noktada ve Ulucami yakınlarında çalışmalarını sürdürüyor.
Bursa Valiliği'nin açıklaması
 
Valilikten yapılan yazılı açıklamada, intihar bombacısı olduğu düşünülen bir kadın tarafından üzerindeki düzeneğin patlatılması sonucu olayın meydana geldiği bildirildi.
 
Açıklamada, saat 17.26'da merkez Osmangazi ilçesi Ulucami batı kapısı yakınında bir patlama meydana geldiği belirtilerek, "İntihar bombacısı olduğu düşünülen bir bayan şahıs, üzerindeki düzenekle kendisini patlatmıştır." ifadesine yer verildi.
 
Başbakan Davutoğlu olayla ilgili bilgi aldı
 
Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör saldırısıyla ilgili İçişleri Bakanı Efkan Ala ve Bursa Valisi Münir Karaloğlu ile görüştü.
 
Başbakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre Davutoğlu, patlamanın ardından AK Parti Genel Merkezi'nde İçişleri Bakanı Ala ile bir araya geldi.
 
Davutoğlu, Bakan Ala'dan terör saldırısına ilişkin bilgi aldı. Bursa Valisi Karaloğlu ile de telefonda görüşen Başbakan Davutoğlu, Karaloğlu'na geçmiş olsun dileklerini iletti.
 
Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun açıklaması
 
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Ankara'da Gece Görüşlü Ambulans Helikopterinin tanıtım toplantısı öncesinde, Bursa'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Saldırıda yaralananlara "geçmiş olsun" dileklerini ileten Bakan Müezzinoğlu, "Özellikle ülkemiz adına, milletimiz adına son dönemde canımızı sıkan, yüreğimizi yakan, kanatan, üst üste terör eylemlerini yaşadık. Bugünkü Bursa'da olan olayı lanetliyorum." ifadelerini kullandı.
 
Müezzinoğlu, "Terörist yaklaşık 25 yaşlarında bir bayan, parçalanmış vaziyette. Şu anda tabii ki kimlik bilgileri ve ilişkili yapıyla ilgili bir bilgimiz yok. Onun incelemeleri İçişleri Bakanlığı tarafından yapılıyor." dedi.
 
Bakan Müezzinoğlu, yaralıların durumu hakkında ise "Bizim ambulanslarımızla 13 hastamız hastanelere taşındı. Şu anda 13 hastamız arasında ağır diyebileceğimiz ciddi bir vaka yok, çok şükür. Diğer bütün yaralılarımıza da Allah'tan acil şifalar diliyorum. Kulak çınlaması gibi ayaktan gelen vakalar ile hastaneye müracaat sayısı şu anda son bilgi, yaklaşık 20 civarına ulaştığı şeklinde. Şu anda ciddi vaka, ağır vaka, hayati risk taşıyan bir vakamız söz konusu değil, çok şükür. İnşallah bu olaylarla tekrar karşı karşıya kalmayız." bilgilerini aktardı.
 
Müezzinoğlu, bir gazetecinin "Bursa'ya gidecek misiniz?" sorusunu ise "Bu akşam bilgileri takip edelim. Muhtemelen yarın sabah, İçişleri Bakanımızla birlikte programı değerlendireceğiz." diye yanıtladı.
 
Vali Karaloğlu'nun açıklaması
 
Terör saldırısının meydana geldiği Ulucami'nin batı kapısı civarında incelemelerde bulunan Vali Münir Karaloğlu, İl Emniyet Müdürü Selami Yıldız'dan bilgi aldı.
 
Daha sonra Muradiye Devlet Hastanesine geçen ve burada tedavileri süren yaralıları ziyaret eden Karaloğlu, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
 
Karaloğlu, saat 17.26'de Ulucami civarında canlı bomba olduğu düşünülen kadın teröristin, üzerindeki düzeneği patlattığını belirtti.
 
Vali Karaloğlu, şunları kaydetti:
 
"Şu anda 6'sı Muradiye Devlet Hastanesi, diğerleri Çekirge Devlet Hastanesi ve Şevket Yılmaz Hastanesinde olmak üzere 8 vatandaşımızın yatakta tedavisi devam ediyor. Hayati tehlikesi olan yaralımız yok şükürler olsun. Bu arkadaşların bir kısmının çok hafif işitmeye bağlı problemleri var. Bir kısmında travmatik problemler var. Hastaneler, hekimlerimiz, sağlık çalışanlarımız hastalarla ilgileniyor."
 
Hayati tehlikesi bulunan hasta olmadığını belirten Karaloğlu, şöyle devam etti:
 
"Teröristin kimliği ve örgütüyle ilgili çalışmalar şu anda emniyet çalışanlarımız tarafından devam ettiriliyor. Olay yeri inceleme ekibimiz, cumhuriyet savcımızın denetiminde inceleme çalışmalarını devam ettiriyor. Ümit ediyorum ki kısa süre içinde hem terörist hem örgütüyle ilgili kamuoyuna kesin sonuç elde ettiğimizde bilgisini veririz. Şu anda olay, çok yeni. Verebileceğim bilgiler bundan ibaret. Çalışmalar devam ediyor. Netleştikçe sizlerle paylaşacağız. Zaten biliyorsunuz hızlı bir şekilde kamuoyuyla bilgileri paylaştık. Bundan sonra da netleştikçe bilgileri paylaşacağız. Onun dışında şu an açıklayacağım yeni bir şey yok."
 
Karaloğlu, bir gazetecinin "Teröristlerin 3 kişi oldukları söyleniyor" ifadeleri üzerine, şöyle dedi:
 
"Hayır, tek kişi terörist. Tek kadın, kendisini parçalayan tek bir terörist. Bunlar, o patlama esnasında vatandaşların panik olarak gördüğü şeylerdir. Bizim tespitimiz, şu an için tek kişi ama çalışmalar devam ediyor. Yeni bir gelişme olursa paylaşacağız. İncelemeler devam ediyor. Cumhuriyet Başsavcımız, emniyet mensuplarımız olay yerinde."
 
Vali Karaloğlu, ölen teröristin yaşını soran bir gazeteciye, "Şu anda paylaşmamız uygun değil, çalışmalara etki eder. Verebileceğimiz bilgiler kadın terörist ama yaşı, memleketi, bunlar çalışmalar netleşince belli olacak." yanıtını verdi.
 
Çok yüksek bir ses duyduk
 
Olay yeri yakınındaki pasajda dükkanı bulunan Yavuz Kılıç, yaptığı açıklamada, patlama anında dükkanının önünde olduğunu söyledi. Kılıç, çok yüksek bir ses duyduklarını ifade ederek, "Benim dükkanın önü bir anda tozla doldu. Esnaf arkadaşlarla şaşkın bir şekilde sağa sola bakarak ne olduğunu anlamaya çalıştık. Bulunduğumuz yerde lokantalar vardı. Orada bulunan kadınlar ve çocuklar patlamanın şokuyla ağlamaya başladılar. Çok korkmuşlardı. Neyin ne olduğunu bir an anlayamadık." diye konuştu.
 
Dükkanının patlama yerine yakın olduğunu ancak pasajın içinde olduğu için zarar görmediğini anlatan Kılıç, şöyle konuştu:
 
"Patlamanın olduğu yerdeki dükkanların ön cephesi dağılarak pencereleri kırıldı. İçerideki müşterilerden ufak tefek yaralananlar oldu. Patlamanın olduğu yerdeki esnaf şoke halindeydi. Dükkanların içinden yaralı halde çıkanlar vardı. Yerde yaralı halde yatan insan yoktu. Yaralılarda patlamanın şiddetiyle kırılan cam parçalarından yaralananlardı. Caminin etrafındaki insanlarda bir panik hali vardı. İlk kez böyle bir olayla karşılaştığımız için ne yapacağımızı bilemedik. Ulucami'nin içerisinden ilk anda çıkan olmadı. Çünkü cenaze namazı vardı. Cenaze namazından önce çıkan olmuş olabilir. Çıkmak isteyenler oldu. Camiden çıkmak isteyenleri güvenlikçi arkadaşlar ikinci bir patlama endişesiyle önledi."
 
Kısa sürede güvenlik güçleri, önlemler aldı
 
Çarşı esnafından Mehmet Şen de patlama sırasında dükkanda olduğunu belirterek, sesi duyduğu anda dışarıya çıktığını söyledi.
 
Şen, büyük bir patlama sesi duyduğunu dile getirerek, "Yüksek bir sesti. Çevredeki vatandaşların kaçışmalarına ve paniğine tanık oldum. Herhangi bir yaralı ya da ölü görmedim. Zaten kısa sürede güvenlik güçleri önlemler aldı. Bizi de o alandan hemen uzaklaştırdılar. Korktuk, inşallah böyle şeyler bir daha yaşanmaz." diye konuştu.
 
Bursaspor Kulübünden kınama mesajı
 

Bursaspor Kulübü, patlamaya ilişkin kınama mesajı yayınladı. Kulübün resmi internet sitesinde, "Lanetliyoruz" başlığıyla yer verilen mesajda, şunlar kaydedildi:
 
"Hain terör saldırısında 6 vatandaşımızın yaralanmış olduğunu derin bir üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız. Şehrimizin merkezinde meydana gelen bu hain terör saldırısını lanetle kınıyor, yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar diliyoruz. Bursa'mıza geçmiş olsun."
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.