Hava Durumu

Bursa'da çevreci seminer

Bursa'nın İnegöl ilçesinde orman muhafaza memurlarına savcılık tarafından seminer verildi.

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2018 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 02.03.2018 11:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da çevreci seminer

İnegöl Orman İşletme Müdürlüğü çok amaçlı salonunda düzenlenen seminerde, İnegöl Cumhuriyet Başsavcısı Zekeriya Alper İnanç ve Cumhuriyet Savcısı Burhan Uslu tarafından Orman Kanunu hakkında bilgiler verildi. Suç nevileri, orman kanununda kolluk memuru, kolluk memurunun yetki ve sorumlulukları, suç tutanaklarının tanzimi sırasında yapılacak iş ve işlemler, toplanması gereken deliller ve bu delillerin mahkeme aşamasında verilecek karara etkilerinden bahseden Başsavcı Zekeriya Alper İnanç,

"Özel kolluk, kendi görev alanlarıyla ilgili hususlarda genel kolluğun sahip olduğu bütün yetkilere sahiptir. Yakalama, ifade alma, gözaltına alma, arama ve el koyma, silah kullanmaya kadar varan bir süreçte genel kolluğun sahip olduğu bütün yetkilere sahipsiniz. Adli bir olay olduğundan itibaren kolluğun amiri cumhuriyet savcısı devreye giriyor. Suç işlendiği andan itibaren cumhuriyet savcısına konu aktarılacak, gerekli talimatları alacaksınız. Yapmanız gereken bazı işlemler var. İfade alma, yakalamanın, gözaltına almanın yönetmeliği var. Bizler sizlere usul noktasında dikkat etmeniz gerekenleri aktaracağız. Esasta haklı olsanız bile usulde eksik olursanız bu şüphelinin lehine bir durum oluşturuyor. Mesela arama ve el koyma işlemi usulüne göre yapılmadı, o zaman yaptığımız el koyma işlemi hukuka aykırı oluyor, işlemi yapanlar hakkında görevi ihmal olabilir veya idari anlamda başka sorumluluklar ortaya çıkabilir. Önemli olan usulen de doğru işlemleri yapabilmektir" dedi.

Ağır cezalar

Orman suçlarını işleyenlere yönelik cezalardan da bahseden İnanç,

"Ağaç kesme, kaçak orman emvali nakletme, orman içerisinde izinsiz açma ya da işgal suretiyle faydalanma, taksirle ve kasten orman yakma fiilleri cezai yaptırım altına alınmıştır. İzinsiz ağaç kesme eyleminin cezası 3 ila 5 ay hapis cezasıdır. Kesilen ağaç genç fidan ise verilecek ceza 1 kat artacaktır. Yine ağaç kesme ve sökme eylemlerinde motorlu araç ve gereçler kullanılırsa ceza 1 kat artırılacaktır. Orman içerisinde izinsiz olarak işgal ve faydalanma suçunun işlenmesinde ise 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Orman mallarını izinsiz olarak taşıyan, biçen, işleyenler, kabul edenler, kullananlar, satanlar ve satın alanlara ise 1 seneye kadar hapis cezası veriliyor. Bu fiilin ticaretiyle uğraşanlarla, kâr maksadıyla aldıkları orman mallarını işleyerek her ne şekilde olursa olsun alet ve eşya haline dönüştürdükten sonra satanlara ise 1 sene ile 7 sene arası hapis cezası veriliyor. Taksirle orman yangınına sebebiyet verenler hakkında 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kasten orman yakan kişiye ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezası veriliyor" şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.