Hava Durumu

Bursa'da dolu fena vurdu! Zarar çok büyük

Gürsu'da cuma günü yaklaşık 10 bin dönümde etkili olan dolu yağışının, "Santa Maria" ve "Deveci" cinsi armutlarda hasara yol açtığı, hasar tespit çalışmalarının sürdüğü bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2016 13:41
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2016 13:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da dolu fena vurdu! Zarar çok büyük
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, yaptığı açıklamada, "meyve ambarı" olarak bilinen ilçede yaklaşık 45 bin dönümlük alanda tarım yapıldığını söyledi.

Yaklaşık 25 bin dönümde "Santa Maria" ve "Deveci" cinsi armudun üretildiğini belirten Dönmez, "Bu armutların ülke üretiminin dört biri ilçemizde yapılıyor. Bu da yaklaşık 100 bin ton civarında bir üretim anlamına geliyor. Geriye kalan alanda da nektar, şeftali, ayva, elma ve seracılık yapılıyor." dedi.

Bu yıl olumsuz hava şartlarından dolayı üreticilerin mağdur olduğunu ifade eden Dönmez, 1 Ocak gecesinde hava sıcaklığının eksi 14 dereceye kadar düşmesi nedeniyle oluşan donda Santa Maria ve Deveci armutları ile şeftali ve nektarinde yaklaşık yüzde 20-25 bir kayıp meydana geldiğini anlattı.

Dönmez, 17 Mart gecesinde yaşanan sıcaklık düşüşünden de bu ürünlerin olumsuz etkilendiğini vurgulayarak, bu iki don olayında ürünlerinin yarısına yakınında zarar oluştuğunu söyledi.

Geçen hafta cuma akşamı bir dolu afeti yaşandığını dile getiren Dönmez, şöyle devam etti:

"Büyüklerimizle konuştuğumuzda 60-70 yıldır beri böyle irilikte bir dolu görmedikleri söyledi. Ceviz büyüklüğünden daha iri dolu yağdı. Yaklaşık 10 dakika devam eden dolu, armut üretiminin yoğunlukta yapıldığı yaklaşık 10 bin dönüm alanda etkili oldu. Armutta yaklaşık 5 bin tonluk bir hasar oluştu ki bunun maliyeti 8 milyon lirayı buluyor. Ayrıca, Kazıklı, Ağköy ve İğdir mahallerinde 300 dönüm sera var. Burada seraların naylonları tamamen yırtıldı. Sadece seralarda 750 bin liralık naylon zararı var. Bu üç mahalledeki en son yağan dolunun zararı da ekonomik anlamda 5-6 milyon lira civarında."

Dönmez, yılbaşından bugüne kadar yaşadıkları afetlerde armut ve şeftali çeşitleri ile seralarda oluşan zararın 150 milyon lirayı bulduğunu iddia ederek, meyve üretimi açısından iyi bir yıl geçirmediklerini aktardı.

Tarımın, bir anlamda üzeri açık bir fabrikada üretim olduğunu belirten Dönmez, bu yüzden ürünlerin, her türlü doğa olayından etkilendiğini ifade etti.

Borçlarını hasada erteleyen çiftçilerin zor bir yaz geçireceğini dile getiren Dönmez, "Banka ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlar ertelenecek mi üreticiler merak ediyor. Üreticiler, 'Biz bu borçları nasıl ödeyebiliriz?' diye soruyorlar. Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile zarar gören yerleri gezdik. Halen tespitler yapılıyor ve tamamlandığında ilgili raporu bakanlığa sunacağız." dedi.

Gürsu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yahya Işık da bölgede doludan etkilenen alanın fazla olduğunu belirtti.

Dolunun yağdığı günün hemen ardından bölgedeki hasar gören alanları gezdiklerini ve köylülerle bir araya geldiklerini anlatan Işık, "Bölgede hasar tespit çalışması yapıyoruz. Zarar gören alan 8-10 bin dönüm. Seralar da zarar gördü. Zarar gören 350 dekardaki seralarda da inceleme yapacağız. Hazırladığımız raporu İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne oradan da bakanlığa göndereceğiz." ifadesini kullandı.

Armut yetiştiricisi 65 yaşındaki Hüseyin Güleç, geçimini çiftçilikle sağladığını kaydetti.

35 yıldır meyve ürettiğini belirten Güleç, "100 dönümlük bir meyve bahçemiz var. Genelde armut yetiştiriyorum. Öyle bir dolu ki ömrümde yaşamadım. 40 yıldır böyle dolu görmedim. Daha önceki yıllarda dolu vardı ama bu dolu farklı. Küçük bir yumurta büyüklüğündeydi. Battık, mahvolduk diye düşündüm. Zararımız büyük, 250 ton meyve topladığımız bahçemizde 70-80 ton kaybımız var." diye konuştu.

Seracılık yapan Ali Çalım ise salatalık yetiştirdiğini söyledi. 8,5 dönümde tarım yaptığını dile getiren Çalım, "Cuma günü akşam saatlerinde dolu yağdı. Dolu seralarımıza zarar verdi. Naylonları deldi. Çevrede benim gibi serası olanların çoğu zarar gördü. 62 yaşındayım 50 yıla yakındır tarımla uğraşıyorum hayatımda böyle dolu görmedim." dedi.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.