Hava Durumu

Bursa'da dolu ve bahar yağmurlarının zararı belli oldu

Bursa'da dolu ve bahar yağmurlarından 1 milyon 840 bin ton tarım ürünü zarar gördü.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2014 16:06
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2014 16:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da dolu ve bahar yağmurlarının zararı belli oldu

Kestel Sosyal Tesislerinde düzenlenen toplantıya İl Tarım Müdürü Ömer Çelik, Bursa Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, AK Parti Bursa Milletvekili Bedrettin Yıldırım, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz ve MHP Bursa Milletvekili Necati Özensoy katıldı.

Gecikmeli bahar yağmurları ve dolu yağışının Bursa tarımına verdiği zararı anlatan Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Çelik, “Kasım, aralık, ocak, şubat, mart ve nisan aylarında mevsimsel yağışlar olmadı. Mayıs ayında ise aşırı yağış ve sıcaklık farklarının olması, arkasından dolu yağması bölgemizin zirai mahsullerinde büyük zarara sebep olmuştur. Tarla bitkilerinde bölgemizde yoğunluk buğday, arpa, şeker pancarı ve ayçiçeği olarak ortaya çıkmaktadır. Buğday ve arpa ekiminden sonra yağışların olmaması nedeniyle çimlenen köklerde boğaz ve pas hastalıkları, mayıs ayında aşırı yağışlar sebebiyle yatmalar meydana geldiğinden yüzde 40’ların üzerinde ürün kaybı olmuştur. Sebzelerde yağış sebebiyle domates, kavun, karpuz ve sebze ekimleri yapılamamıştır. Yapılabilen yerlerde ise kök ve mantar hastalıklarının başında da mildiyö hastalığı sebebiyle tarlalar yeniden sürülmüştür. Ekimi yapabilenler haziran ayı başında ekilmiş, ekilemeyen sahalara silajlık mısır ekmiş, bezelye ve fasulye gibi sebzeler dolu sebebiyle tamamen yok olmuştur” dedi.

Aşırı yağışlar ve dolu sebebiyle armut, kiraz, şeftali, elma, çilek ve vişnede bölgenin yüzde 40 ile 75 oranında zarar gördüğünü ifade eden Çelik, “TARSİM üreticimizin problemlerine çözüm olmamıştır. Özellikle armut ve şeftali dolu nedeniyle yüzde 50'nin üzerinde hasar görmüştür. Dolu vuran armut ve şeftalinin sağlam kalanlarının pazara sürülebilmesi için ayıklanması gerekmekte ancak TARSİM ürün kaybının tespit edilebilmesi için bu konuya yanaşmamaktadır. Üretici bu ayıklamayı yapmadığı takdirde sağlam mahsul de yüzde 90 elden çıkmış olacaktır. Armutta dolu nedeniyle kırılan dallarda ateş yarığı hastalığı belirmiştir. Bu hastalıkla mücadele edilmediği takdirde gelecek sene de verim alınamayacaktır. Ayrıca armut ağaçlarının kuruma tehlikesi vardır” şeklinde konuştu.

BURSADA 1 MİLYON 840 BİN TON ÜRÜN ZARAR GÖRDÜ

Zeytinde arazilerin aşırı yağış sebebiyle çamur olması ve çiçekte döllenme olmadığı için etkin zirai mücadelenin yapılamadığını ifade eden Çelik, "Buğday 231 ton, arpa 25 bin ton, sebze, domates, bezelye ve fasulye 1 milyon 230 bin ton armut 101 bin ton, kiraz 26 bin ton, şeftali 103 bin ton, çilek 28 bin ton ve zeytin 96 bin ton zarar görmüştür. Anlaşılacağı gibi bölgemizdeki çiçeklenme döneminde aşırı yağışlar meyve çiçek döllenmesine mani olmuş, sonraki dolu nedeniyle tonaj ve parasal değer olarak üreticimizi zor durumda bırakmıştır. Üreticilerimizin üretimini sürdürebilmesi için mevcut Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları 5 yıldan az olmak kaydıyla ve faizleri silinerek ertelenmelidir. Hükümetimizin bölgemizi afet bölgesi ilan etmesi, bu konuda kanun çıkarılması uzun zaman alacağından Bakanlar Kurulu kararı alıp mağduriyetimizin ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bir daha böyle bir sorun yaşamadan hükumetimizin katkılarıyla üretimimizi sürdürebilmeyi amaçlamaktayız. Aksi takdirde üretici üretimden düşecek, üretici zarar ettiği gibi ülke ekonomisi de zarar görecektir” açıklamasını yaptı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.